Zo verlies je elkaar (na het krijgen van een kind) niet uit het oog

25.04.2019 09:37
elkaar niet uit oog verliezen na kind Beeld: Shutterstock

Eerlijk is eerlijk, een kind krijgen gaat je niet in de koude kleren zitten: je leven verandert van de ene op andere dag en dat kán onderling weleens voor spanning zorgen.

Gelukkig hebben we, met dank aan relatietherapeut Roefke Carmiggelt-Polak (73), een paar steengoeie tips om je relatie ook na het krijgen van een kind goed te houden.
 

‘Hij snapt niets van mij’

“Ik merk geregeld dat jonge vaders weinig compassie tonen als het gaat om de tijd die een vrouw nodig heeft om bij te komen na de zwangerschap”, vertelt ze. “Na tien dagen gaan ze weer vrolijk de hort op en dan ontstaan vaak de eerste teleurstellingen bij een vrouw. ‘Hij snapt niets van mij’, krijg je dan.” Volgens Carmiggelt-Polak denkt een man te snel dat zijn partner al wel is bijgekomen van de zwangerschap: “Als ze er weer kek en vrolijk uitzien, wordt er al gauw gedacht dat ze zichzelf wel weer kunnen redden.”
 

Bevestiging

Mannen moeten volgens de relatiedeskundige na de bevalling even meer geven om elkaar niet uit het oog te verliezen: “Vrouwen hebben na de zwangerschap bevestiging nodig. Alles is nieuw en op zo’n moment hoort een man meer begrip te hebben voor de stemming van z’n partner. Zij heeft negen maanden gegeven, nu is het zijn kans om wederkerig te geven.” Pas als mannen dít kunnen, krijgt hij ook de liefde van zijn vrouw terug.
 

Lees ook
Je relatie goed houden na de tropenjaren: ‘We groeiden volkomen uit elkaar’ >

 

‘Geef hem de kans’

Wel wil Carmiggelt-Polak duidelijk maken dat het niet alléén bij vaders ligt. Aan jonge moeders adviseert ze dan ook: “Leer loslaten en geef jouw partner ook de kans om voor het kind te zorgen. Word niet kribbig als hij door de zoveelste huilbui in de nacht heen slaapt (vrouwen hebben nu eenmaal voelsprieten en merken álles) en jij hierdoor ‘maar weer uit bed gaat’. Wees hem niet voor en laat hem ook het werk doen.”

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >