relatie na kinderen
Beeld: Picjumbo

Eerlijk is eerlijk, een kind krijgen gaat je niet in de koude kleren zitten: je leven verandert van de ene op andere dag en dat kán onderling weleens voor spanning zorgen.

Gelukkig hebben we, met dank aan relatietherapeut Roefke Carmiggelt-Polak (73), een paar steengoeie tips om je relatie ook na het krijgen van een kind goed te houden.
 

'Hij snapt niets van mij'

"Ik merk geregeld dat jonge vaders weinig compassie tonen als het gaat om de tijd die een vrouw nodig heeft om bij te komen na de zwangerschap", vertelt ze. "Na tien dagen gaan ze weer vrolijk de hort op en dan ontstaan vaak de eerste teleurstellingen bij een vrouw. 'Hij snapt niets van mij', krijg je dan." Volgens Carmiggelt-Polak denkt een man te snel dat zijn partner al wel is bijgekomen van de zwangerschap: "Als ze er weer kek en vrolijk uitzien, wordt er al gauw gedacht dat ze zichzelf wel weer kunnen redden."
 

Bevestiging

Mannen moeten volgens de relatiedeskundige na de bevalling even meer geven om elkaar niet uit het oog te verliezen: "Vrouwen hebben na de zwangerschap bevestiging nodig. Alles is nieuw en op zo'n moment hoort een man meer begrip te hebben voor de stemming van z'n partner. Zij heeft negen maanden gegeven, nu is het zijn kans om wederkerig te geven." Pas als mannen dít kunnen, krijgt hij ook de liefde van zijn vrouw terug.
 

Lees ook
Je relatie goed houden na de tropenjaren: 'We groeiden volkomen uit elkaar' >

 

'Geef hem de kans'

Wel wil Carmiggelt-Polak duidelijk maken dat het niet alléén bij vaders ligt. Aan jonge moeders adviseert ze dan ook: "Leer loslaten en geef jouw partner ook de kans om voor het kind te zorgen. Word niet kribbig als hij door de zoveelste huilbui in de nacht heen slaapt (vrouwen hebben nu eenmaal voelsprieten en merken álles) en jij hierdoor 'maar weer uit bed gaat'. Wees hem niet voor en laat hem ook het werk doen."
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.


 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-meisje-vader-stiefvader

Soms zijn er fotoseries waar je naar kunt blijven kijken - dit is er zo één. Want hoe 'gewoon' de foto's misschien ook lijken, er schuilt een mooi verhaal achter.

De Amerikaanse Dylan Lenox deelt het op Facebook.

 

'Bonusvader'

'Dit is onze dochter Willow', schrijft hij. 'Die man aan de linkerkant, dat ben ik (papa, papa Dylan of bonusvader). In het midden staat onze prinses Willow en die man rechts is David (papa, papa David of biologische vader). Nee, we zijn geen stel van hetzelfde geslacht, maar we delen wel een dochter. David is de ex-man van Sarah en ik ben haar verloofde. We hebben onszelf tot een uniek gezin gevormd. Niet alleen heb ik een dochter gekregen, ik heb er ook een broer en beste vriend bij. Bedankt Sarah!'

 

Lees ook
Amanda schrijft een indrukwekkende post voor haar stiefkinderen >

 

'Deel van ons leven'

David wil met zijn post duidelijk maken dat het geen zin heeft om ruzie te maken. Dat het veel beter is om aan je kind te laten zien dat jullie nu één grote familie zijn. 'David is geen buitenstaander. Hij is en zal altijd een deel van ons leven zijn.'

Binnen een paar dagen zijn de foto's al meer dan 200.000 keer geliket.

 
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kosten-ivf

Bij het ene stel is het in één keer raak, terwijl een zwangerschap bij anderen helaas soms jaren kan duren. Gelukkig zijn er steeds meer opties, waaronder de vruchtbaarheidsbehandeling IVF (In Vitro Fertilisatie). Maar wat zijn de kosten hiervan? En wordt het vergoed door zorgverzekeraars?

Wij zetten al deze informatie voor je op een rij. 

 

Wat is IVF?

In Vitro Fertilisatie is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting buiten het lichaam tot stand komt: ‘in vitro’ betekent ‘in glas’ en ‘fertilisatie’ betekent ‘bevruchting’. De vrouwelijke eicel en een aantal mannelijke zaadcellen (ongeveer 100.000 per eicel) worden in een glazen schaaltje in het laboratorium samengebracht. Vervolgens wordt geprobeerd een bevruchting plaats te laten vinden. Lukt dit? Dan wordt er één embryo in de baarmoeder teruggeplaatst. Hieruit kan een normale zwangerschap volgen.

Alleen als er een medische reden voor is, kom je in aanmerking voor een IVF-behandeling. Bijvoorbeeld als je niet goed werkende eileiders hebt, (ernstige) endometriose, een niet te herstellen sterilisatie, onverklaarbare onvruchtbaarheid of verminderde kwaliteit van het zaad van de man.

 

Lees ook
Fotoserie: stel neemt IVF-embryo overal mee naartoe >

 

Kosten en vergoeding

Per poging kost het IVF-traject rond de 3000 euro, maar dit verschilt per kliniek. Een IVF/ICSI-behandeling in combinatie met PGD (preïmplantatie genetische diagnostiek), de methode waarmee embryo’s worden onderzocht op ernstige genetische aandoeningen, kost per poging tussen de 6000 en 7000 euro.

De eerste drie behandelingen worden (tot je 43e) door vrijwel alle ziektekostenverzekeraars vergoed en komen altijd op naam van de vrouw, ook wanneer de man de oorzaak is. Wel geldt het eigen risico en het eventuele vrijwillige eigen risico. Het is mogelijk om extra IVF-behandelingen aanvullend te laten verzekeren. Wil je weten welke zorgverzekeraars ook de vierde en vijfde behandeling vergoeden? Dat vind je hier

 

Aftrekpost belasting

Goed om te weten: wanneer je medische kosten maakt die niet door je zorgverzekeraar vergoed worden, kun je deze aftrekken bij de Belastingdienst. Je geeft deze kosten dan aan op de belastingaangifte als bijzondere ziektekosten. Er geldt wel een maximuminkomen en drempelbedrag. Vrouwen van boven de 43 jaar die een IVF-behandeling aangaan, zijn uitgesloten van deze aftrekpost.

Bron: Freya en Zorgpremies.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >