ouderschapsplan schrijven
Beeld: Unsplash

Sinds 2009 is het verplicht als je gaat scheiden: het ouderschapsplan. Soms best een zware dobber, want altijd het gevolg van een droom die in duigen valt. Maar laten we wel wezen: geen gescheiden ouder kan zonder. Hierom, bijvoorbeeld:

 1. Omdat zo’n beetje alles in je leven op losse schroeven staat wanneer je gaat scheiden, en het allerbelangrijkste en gevoeligste onderwerp daarin, de zorg voor de kinderen, in een ouderschapsplan in elk geval – lekker duidelijk en puntsgewijs - veilig zwart op wit staat.
 2. Omdat het je dwingt kritisch na te denken over de opvoeding, náást alle emoties die een relatiebreuk met zich meebrengt. Hoe je in het belang van de kinderen omgaat met nieuwe partners, bijvoorbeeld. Of de schoolgesprekken een beetje constructief aanpakt samen. Als de goede intenties in elk geval vastliggen, komt de oprechte mildheid naar elkaar vanzelf wel – vroeg of laat.
 3. En een ouderschapsplan een zetje geeft om in elk geval te probéren een beetje beschaafd om te gaan met elkaar. Ja, zijn moeder trok misschien wel heel overdreven partij voor je ex, maar hallo: het is wel de oma van de kinderen. In de meeste plannen staat het duidelijk omschreven: ‘Beide ouders praten met wederzijds respect over elkaar tegen de kinderen.’
 4. Of juist om te constateren dat jullie het eigenlijk verdomd goed doen samen, en het hele plan in drie A4’tjes krijgen geplakt. Je mag het immers zo uitgebreid of summier maken als je wilt.
 5. Al moeten de volgende zaken wel aan bod komen: hoe regelen jullie de zorg, opvoeding en de omgang met de kinderen, hoe informeren jullie elkaar over belangrijke zaken als schoolkeuze en studies, hoe regelen jullie de kinderalimentatie, het hoofdverblijf, en hoe betrekken jullie de kinderen bij al die afspraken? (Een opzetje dat je naar eigen inzicht kunt bewerken, vind je trouwens hier.) 
 6. We bedoelen maar: zet je erin wie bevoegd is met de kinderen naar de kapper te gaan, medicijnen toe te dienen of hoe ver de vakanties mogen zijn? En krijgt één van de ouders meer zeggenschap, omdat de kinderen nu eenmaal meer bij die ene ouder wonen? Of denk je: laat de boel maar waaien, ik heb er blind vertrouwen in dat dat wel losloopt? Alles mag je vastleggen naar eigen (of natuurlijk juist gezámenlijk) goeddunken.
 7. De omgangsregeling staat erin. Kan die maar duidelijk zijn, plus de verdeling van vrije dagen, verjaardagen en de schoolvakanties.

  Lees ook:
  Waar moet je aan denken als je kinderen hebt en gaat scheiden? >
   
 8. Je weet trouwens ook meteen alles over ouderlijk gezag. Dat als beide ouders dat al hadden (automatisch in een huwelijk, anders door erkenning van het kind), ze dat na de scheiding in de meeste gevallen ook beiden behouden, bijvoorbeeld. Of niet, als daar zwaarwegende redenen voor zijn.
 9. En over financiële en administratieve regelingen. Want wie ontvangt kinderalimentatie en hoeveel? Wie krijgt de kinderbijslag? Op welk adres worden de kinderen ingeschreven? (Dat heeft weer consequenties voor het aanvragen van allerlei toeslagen en kortingen.) Wie is het eerste aanspreekpunt in correspondentie van school, de gemeente, het Rijksvaccinatieprogramma – om maar een dwarsstraat te noemen?
 10. En omdat het ouderschapsplan een goede stok achter de deur is om in gesprek te blijven met elkaar, want eens in de zoveel tijd moet je het herzien. Niet dat iemand daarop let, maar wel zo prettig om de afspraken duidelijk te houden. De omgangsregeling van vlak na de scheiding, werkt misschien helemaal niet meer zodra de kinderen naar de middelbare school gaan. En er komen nieuwe pedagogische vraagstukken kijken, wanneer de kinderen ouder worden; mogen ze bijvoorbeeld vegetarisch eten, hun haren verven, in het donker over straat? Het is maar net wat je wilt vastleggen, maar altijd goed om als ouders de boel met elkaar te blijven afstemmen.
 11. Omdat het een leidraad biedt wanneer je onverhoopt toch overhoop komt te liggen met elkaar. Niet dat een rechter je erop veroordeelt wanneer één van de twee zich een keer niet aan een afspraak houdt, maar het kan wel meewegen wanneer de boel echt uit de klauwen loopt.
 12. En bovenal: omdat een scheiding soms nog zo kan voelen als falen, maar je met een ouderschapsplan tussen al die puinhopen (die vanzelf verdwijnen, echt) maar mooi kunt zeggen: “Voor de kinderen hebben we het goed gedaan.”
alles ging mis vakantie
Beeld: Pixabay

Vermoeidheid en stress zorgden voor een hoop gedoe in de relatie van Irma. En toen liep haar vakantie ook nog eens compleet in de soep.

IRMA (38): “In anderhalf jaar kregen we een dochter en onze tweelingzoons. Het waren tropenjaren. Teun en ik reageerden alle vermoeidheid en stress op elkaar af. Het cliché: degene die het dichtst bij je staat, krijgt de meeste klappen.
 

Schrikbeeld

Ik veranderde in het schrikbeeld dat ik nooit had willen worden. Een verongelijkte, zeurende vrouw die dacht dat ze de kar alleen moest trekken. Teun zei dat we best een schoonmaakster of oppas konden nemen, maar dat kapte ik meteen af. Waarop Teun uit recalcitrantie nog minder in huis uitvoerde. Waarschijnlijk durfde hij dat ook niet meer, ik had toch op alles commentaar. Seks hadden we nooit, laat staan de slappe lach of een goed gesprek. Ik was op. Soms betrapte ik me weleens op de gedachte dat het misschien makkelijker was het dan ook maar echt alleen te doen. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent, zo’n idee.
 

Lees ook
Je relatie goed houden na de tropenjaren: 'We groeiden volkomen uit elkaar' >

 

'Op vakantie ging alles mis'

Vorig jaar gingen we met de auto naar Italië. Teun had zowaar alles geregeld voor de vakantie, maar alles wat mis kon gaan, ging mis. We kwamen met pech langs de weg te staan, ons huisje lag naast een druk treinspoor, de airco deed het niet, onze peuter smakte van een trappetje in een restaurant en ik werd doodziek van twijfelachtige gamba’s. Alle redenen om elkaar de hersens in te slaan, zou je denken. Maar juist toen zag ik weer waarom ik als jonge student op Teun was gevallen. Teun die altijd rustig blijft. Die meteen de koe bij de horens vat en hulp regelt of zelf het probleem oplost. Teun die nooit in paniek raakt, en mijn haren vasthoudt als ik moet overgeven. Míjn Teun.

 

Keerpunt

Die vakantie is gek genoeg een keerpunt geweest. Ik zag Teun ineens weer als de lieve en trouwe man, niet meer als blok aan mijn been. We hebben de crisis overleefd. Alleen kies ík voortaan ons vakantieadres uit.”

 

 

Dit artikel staat in een Kek Mama Zomerboek en is al een keer eerder gepubliceerd.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-mannenacties-eeuwig-single

Moeten dealen met een omhoogstaande toiletbril is nog tot daaraan toe, maar uit onderstaande fotoserie blijkt dat leven met een man soms vraagt om íets meer... geduld.

Want hoe lastig is het om een verpakking op de juiste manier open te maken?

 

Een nieuwe toiletrol op te hangen...

 

De was IN de wasmand te gooien...

 

Lees ook
Fotoserie: 8x mannen die het vaderschap iets eh, 'anders' hadden voorgesteld >

 

Of een koekjestrommel te vullen?

 

En dit gebeurt er dus als je een man vraagt om de vaatwasser in...

 

En uit te ruimen.

 

Of als je vraagt om een blikje tonijn van de supermarkt...

 

Wat moet je hier nu mee?

 

Dus...

Bron: BuzzFeed

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >