ouderschapsplan schrijven
Beeld: Unsplash

Sinds 2009 is het verplicht als je gaat scheiden: het ouderschapsplan. Soms best een zware dobber, want altijd het gevolg van een droom die in duigen valt. Maar laten we wel wezen: geen gescheiden ouder kan zonder. Hierom, bijvoorbeeld:

 1. Omdat zo’n beetje alles in je leven op losse schroeven staat wanneer je gaat scheiden, en het allerbelangrijkste en gevoeligste onderwerp daarin, de zorg voor de kinderen, in een ouderschapsplan in elk geval – lekker duidelijk en puntsgewijs - veilig zwart op wit staat.
 2. Omdat het je dwingt kritisch na te denken over de opvoeding, náást alle emoties die een relatiebreuk met zich meebrengt. Hoe je in het belang van de kinderen omgaat met nieuwe partners, bijvoorbeeld. Of de schoolgesprekken een beetje constructief aanpakt samen. Als de goede intenties in elk geval vastliggen, komt de oprechte mildheid naar elkaar vanzelf wel – vroeg of laat.
 3. En een ouderschapsplan een zetje geeft om in elk geval te probéren een beetje beschaafd om te gaan met elkaar. Ja, zijn moeder trok misschien wel heel overdreven partij voor je ex, maar hallo: het is wel de oma van de kinderen. In de meeste plannen staat het duidelijk omschreven: ‘Beide ouders praten met wederzijds respect over elkaar tegen de kinderen.’
 4. Of juist om te constateren dat jullie het eigenlijk verdomd goed doen samen, en het hele plan in drie A4’tjes krijgen geplakt. Je mag het immers zo uitgebreid of summier maken als je wilt.
 5. Al moeten de volgende zaken wel aan bod komen: hoe regelen jullie de zorg, opvoeding en de omgang met de kinderen, hoe informeren jullie elkaar over belangrijke zaken als schoolkeuze en studies, hoe regelen jullie de kinderalimentatie, het hoofdverblijf, en hoe betrekken jullie de kinderen bij al die afspraken? (Een opzetje dat je naar eigen inzicht kunt bewerken, vind je trouwens hier.) 
 6. We bedoelen maar: zet je erin wie bevoegd is met de kinderen naar de kapper te gaan, medicijnen toe te dienen of hoe ver de vakanties mogen zijn? En krijgt één van de ouders meer zeggenschap, omdat de kinderen nu eenmaal meer bij die ene ouder wonen? Of denk je: laat de boel maar waaien, ik heb er blind vertrouwen in dat dat wel losloopt? Alles mag je vastleggen naar eigen (of natuurlijk juist gezámenlijk) goeddunken.
 7. De omgangsregeling staat erin. Kan die maar duidelijk zijn, plus de verdeling van vrije dagen, verjaardagen en de schoolvakanties.

  Lees ook:
  Waar moet je aan denken als je kinderen hebt en gaat scheiden? >
   
 8. Je weet trouwens ook meteen alles over ouderlijk gezag. Dat als beide ouders dat al hadden (automatisch in een huwelijk, anders door erkenning van het kind), ze dat na de scheiding in de meeste gevallen ook beiden behouden, bijvoorbeeld. Of niet, als daar zwaarwegende redenen voor zijn.
 9. En over financiële en administratieve regelingen. Want wie ontvangt kinderalimentatie en hoeveel? Wie krijgt de kinderbijslag? Op welk adres worden de kinderen ingeschreven? (Dat heeft weer consequenties voor het aanvragen van allerlei toeslagen en kortingen.) Wie is het eerste aanspreekpunt in correspondentie van school, de gemeente, het Rijksvaccinatieprogramma – om maar een dwarsstraat te noemen?
 10. En omdat het ouderschapsplan een goede stok achter de deur is om in gesprek te blijven met elkaar, want eens in de zoveel tijd moet je het herzien. Niet dat iemand daarop let, maar wel zo prettig om de afspraken duidelijk te houden. De omgangsregeling van vlak na de scheiding, werkt misschien helemaal niet meer zodra de kinderen naar de middelbare school gaan. En er komen nieuwe pedagogische vraagstukken kijken, wanneer de kinderen ouder worden; mogen ze bijvoorbeeld vegetarisch eten, hun haren verven, in het donker over straat? Het is maar net wat je wilt vastleggen, maar altijd goed om als ouders de boel met elkaar te blijven afstemmen.
 11. Omdat het een leidraad biedt wanneer je onverhoopt toch overhoop komt te liggen met elkaar. Niet dat een rechter je erop veroordeelt wanneer één van de twee zich een keer niet aan een afspraak houdt, maar het kan wel meewegen wanneer de boel echt uit de klauwen loopt.
 12. En bovenal: omdat een scheiding soms nog zo kan voelen als falen, maar je met een ouderschapsplan tussen al die puinhopen (die vanzelf verdwijnen, echt) maar mooi kunt zeggen: “Voor de kinderen hebben we het goed gedaan.”
More content below the advertising
fotoserie-meisje-vader-stiefvader

Soms zijn er fotoseries waar je naar kunt blijven kijken - dit is er zo één. Want hoe 'gewoon' de foto's misschien ook lijken, er schuilt een mooi verhaal achter.

De Amerikaanse Dylan Lenox deelt het op Facebook.

More content below the advertising

 

'Bonusvader'

'Dit is onze dochter Willow', schrijft hij. 'Die man aan de linkerkant, dat ben ik (papa, papa Dylan of bonusvader). In het midden staat onze prinses Willow en die man rechts is David (papa, papa David of biologische vader). Nee, we zijn geen stel van hetzelfde geslacht, maar we delen wel een dochter. David is de ex-man van Sarah en ik ben haar verloofde. We hebben onszelf tot een uniek gezin gevormd. Niet alleen heb ik een dochter gekregen, ik heb er ook een broer en beste vriend bij. Bedankt Sarah!'

 

Lees ook
Amanda schrijft een indrukwekkende post voor haar stiefkinderen >

 

'Deel van ons leven'

David wil met zijn post duidelijk maken dat het geen zin heeft om ruzie te maken. Dat het veel beter is om aan je kind te laten zien dat jullie nu één grote familie zijn. 'David is geen buitenstaander. Hij is en zal altijd een deel van ons leven zijn.'

Binnen een paar dagen zijn de foto's al meer dan 200.000 keer geliket.

 
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kosten-ivf

Bij het ene stel is het in één keer raak, terwijl een zwangerschap bij anderen helaas soms jaren kan duren. Gelukkig zijn er steeds meer opties, waaronder de vruchtbaarheidsbehandeling IVF (In Vitro Fertilisatie). Maar wat zijn de kosten hiervan? En wordt het vergoed door zorgverzekeraars?

Wij zetten al deze informatie voor je op een rij. 

More content below the advertising

 

Wat is IVF?

In Vitro Fertilisatie is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting buiten het lichaam tot stand komt: ‘in vitro’ betekent ‘in glas’ en ‘fertilisatie’ betekent ‘bevruchting’. De vrouwelijke eicel en een aantal mannelijke zaadcellen (ongeveer 100.000 per eicel) worden in een glazen schaaltje in het laboratorium samengebracht. Vervolgens wordt geprobeerd een bevruchting plaats te laten vinden. Lukt dit? Dan wordt er één embryo in de baarmoeder teruggeplaatst. Hieruit kan een normale zwangerschap volgen.

Alleen als er een medische reden voor is, kom je in aanmerking voor een IVF-behandeling. Bijvoorbeeld als je niet goed werkende eileiders hebt, (ernstige) endometriose, een niet te herstellen sterilisatie, onverklaarbare onvruchtbaarheid of verminderde kwaliteit van het zaad van de man.

 

Lees ook
Fotoserie: stel neemt IVF-embryo overal mee naartoe >

 

Kosten en vergoeding

Per poging kost het IVF-traject rond de 3000 euro, maar dit verschilt per kliniek. Een IVF/ICSI-behandeling in combinatie met PGD (preïmplantatie genetische diagnostiek), de methode waarmee embryo’s worden onderzocht op ernstige genetische aandoeningen, kost per poging tussen de 6000 en 7000 euro.

De eerste drie behandelingen worden (tot je 43e) door vrijwel alle ziektekostenverzekeraars vergoed en komen altijd op naam van de vrouw, ook wanneer de man de oorzaak is. Wel geldt het eigen risico en het eventuele vrijwillige eigen risico. Het is mogelijk om extra IVF-behandelingen aanvullend te laten verzekeren. Wil je weten welke zorgverzekeraars ook de vierde en vijfde behandeling vergoeden? Dat vind je hier

 

Aftrekpost belasting

Goed om te weten: wanneer je medische kosten maakt die niet door je zorgverzekeraar vergoed worden, kun je deze aftrekken bij de Belastingdienst. Je geeft deze kosten dan aan op de belastingaangifte als bijzondere ziektekosten. Er geldt wel een maximuminkomen en drempelbedrag. Vrouwen van boven de 43 jaar die een IVF-behandeling aangaan, zijn uitgesloten van deze aftrekpost.

Bron: Freya en Zorgpremies.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >