Column Lieve: ‘Ik besluit mijn ex te vragen of mijn nieuwe vriend de kinderen nu al mag ontmoeten’

07.07.2017 08:00
Beeld: Getty Beeld: Getty

Lieve (30) is moeder van Jan (3) en Dries (1). Ze was gelukkig getrouwd, tot haar man afgelopen Kerstmis totaal onverwachts zijn koffers pakte. Voor Kek Mama schrijft ze over alles wat ze sindsdien doormaakt. Deze week: Lieve besluit haar ex om toestemming te vragen of haar nieuwe vriend de kinderen nu al mag ontmoeten.

Duidelijk afspraken hebben we gemaakt en vastgelegd in ons ouderschapsplan. Dat ouderschapsplan, met uitzondering van de omgangsregeling en alimentatie, hadden we al snel klaar. We besloten samen dat we, bij het krijgen van een nieuwe relatie, de kinderen minimaal een half jaar uit beeld zouden houden. Twee weken later ontmoette ik mijn vlam.

 

Tijd om mijn nieuwe liefde te leren kennen

Dat ik als eerste een nieuwe relatie zou krijgen had niemand verwacht. Niet dat ik een soort ‘ijskonijn’ ben, maar ik had verwacht iets meer tijd nodig te hebben om het een en ander te verwerken. De tijd om mijn nieuwe liefde te leren kennen had ik zeker nodig. Aftasten, stiekem afspreken, de eerste keer blijven slapen… Voelen hoe het voelt, kijken of het echt is, vastpakken en uiteindelijk besluiten om te houden.

 

Zekerheid

Na 4,5 maand wachten in de straat, bellen of Jan al slaapt en slechts één keer in de week een nachtje samen slapen omdat de kinderen dan bij mijn ex zijn, vraag ik mijn nieuwe vlam hoe zeker hij is van ‘ons’. Als hij antwoordt dat hij nu niet minder zeker is dan over 6 weken weet ik het zeker: mijn kinderen mogen hem zien en hij mag mijn kinderen zien.

 

Toestemming vragen aan mijn ex

Ik besluit mijn ex om toestemming te vragen omdat ik op een eerlijke en respectvolle manier met hem om wil gaan. We hebben immers allebei ingestemd met deze afspraak en als hij het op dit moment te vroeg vindt, zal ik me erbij neerleggen en de resterende 6 weken moeten uitzingen. Ik benadruk dan ook met klem dat ik met hem wil overleggen en het alleen doe met zijn toestemming. Mijn vlam zal dan ook in eerste instantie als vriend worden geïntroduceerd. Mijn ex snapt dat het hebben van een relatie, waarbij er weinig contact is door die afspraak, bijna onmogelijk is en stemt in. Wat ben ik blij dat wij op deze manier met elkaar kunnen omgaan, en wat ben ik blij dat hij ja zegt.

Als ik mijn ex uitlaat, word ik gebeld door mijn vlam. Als ik hem vertel dat hij de kinderen mag ontmoeten, maakt mijn hart een sprongetje bij het horen van het starten van zijn auto. ‘Ik ben onderweg…’