twee geloven moslim
Beeld: Pixabay

Je trouwt met een vrolijke losbol, wordt hij opeens een strenge moslim. Of andersom: dat jij de bijbel leest en naar de kerk gaat, en hij een verstokte atheïst blijft.

Anke (35) is vijf jaar getrouwd met de Turkse Bilal. Ze hebben twee kinderen van 5 en 3. Bilal is moslim, Anke niet.

“We ontmoetten elkaar op een festival. Bilal had charisma, ik bleef maar naar hem kijken. We hadden een klik, hielden allebei van feesten en vakanties. Bilal zei dat hij niet gelovig was en alleen tijdens ramadan naar de moskee ging. Hij dronk bier, ging naar de kroeg, hield er moderne denkbeelden op na. Ik was al zwanger toen we trouwden. Geen probleem. Zijn familie accepteerde onze manier van leven volledig. We zaten op dezelfde golflengte en niemand in mijn omgeving maakte zich zorgen over zijn geloof.
 

Hij zocht troost bij Allah

Tijdens de zwangerschap hadden we goede gesprekken over het geloof. Zelf zou ik geen moslim worden, maar ik vond het goed als de kinderen wel zo zouden worden opgevoed. Onze zoon zou besneden worden en onze kinderen zouden leren bidden. Na de geboorte van ons tweede kind, een dochter, kreeg Bilal een burn-out. Zijn emmer liep over. Niet dat hij dat aan mij liet merken, hij vindt het moeilijk zijn gevoelens te uiten. Hij zocht troost bij Allah. Hij voelde zich alleen en verloren, en door zijn geloof krabbelde hij weer op. Dat vond ik fijn voor hem, maar ik had liever gewild dat hij zijn zorgen en twijfels met mij besprak.

Ik had niet eens in de gaten dat Bilal almaar religieuzer werd. Hij bladerde wat in de koran en ging vaak naar boven om te bidden. Hij vertelde dat hij zich hier fijn bij voelde. Dat vond ik prima, maar langzaam maar zeker veranderde ook zijn gedrag.
 

Lees ook
Twee geloven op een kussen: 'Mijn man leek wel gehersenspoeld' >

 

Officiële tijden

Een voorbeeldje: bij ons gingen de deuren niet op slot. Als wij onder de douche stonden, kwamen de kinderen gewoon de badkamer binnen. Maar ineens vond Bilal dat niet meer kunnen. Dat lijkt een klein ding, maar toch heeft het impact. Bilal bidt nu vijf keer per dag. Het ochtendgebed is bij zonsopkomst en in de zomer staat hij daar heel vroeg voor op. Onze dochter is een lichte slaper en wordt daar wakker van. In het weekend met z’n allen gezellig in het grote bed is er ook niet meer bij, want Bilal komt na het ochtendgebed niet terug in bed.

Het avondgebed valt tegen kinderbedtijd. ‘Joh, bid dan wat later’, zeg ik weleens. Maar hij houdt vast aan de officiële tijden. En dan het gedoe met eten. Vlees uit de supermarkt was nooit een probleem, nu moet het per se van de halalslager komen. We wonen in een dorp en moeten daar twintig kilometer voor rijden. Ik haal voor mezelf vleeswaren bij de supermarkt. Als mijn dochter kipfilet op haar brood wil, mag dat van mij. Bilal vindt dat lastig, maar ik zeg dan: ‘Dat is het gevolg van getrouwd zijn met een niet-moslimvrouw.’
 

'Hij is zo serieus geworden'

Ik mis mijn vrolijke man met wie ik gezellig kon borrelen en lachen. Alcohol drinkt-ie niet meer. Over het geloof kunnen we niet praten. We hebben een time-out gehad van drie weken waarin Bilal bij familie logeerde. Toen merkten we wel dat we elkaar erg misten. De liefde is er nog. We krijgen nu hulp van een psycholoog en proberen uit het dal te klimmen.

Ik heb niets tegen de islam en van mij mag Bilal geloven, maar ik wil niet dat het ons leven zo beïnvloedt. Ik heb moeite met zijn starheid, dat-ie ineens geen sushisaus meer eet omdat daar blijkbaar een scheutje alcohol in zit. Ik hoop dat hij flexibeler wordt. Hij is zo serieus geworden.”

 

Dit verhaal is er één van een interviewserie in Kek Mama 06-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

alles ging mis vakantie
Beeld: Pixabay

Vermoeidheid en stress zorgden voor een hoop gedoe in de relatie van Irma. En toen liep haar vakantie ook nog eens compleet in de soep.

IRMA (38): “In anderhalf jaar kregen we een dochter en onze tweelingzoons. Het waren tropenjaren. Teun en ik reageerden alle vermoeidheid en stress op elkaar af. Het cliché: degene die het dichtst bij je staat, krijgt de meeste klappen.
 

Schrikbeeld

Ik veranderde in het schrikbeeld dat ik nooit had willen worden. Een verongelijkte, zeurende vrouw die dacht dat ze de kar alleen moest trekken. Teun zei dat we best een schoonmaakster of oppas konden nemen, maar dat kapte ik meteen af. Waarop Teun uit recalcitrantie nog minder in huis uitvoerde. Waarschijnlijk durfde hij dat ook niet meer, ik had toch op alles commentaar. Seks hadden we nooit, laat staan de slappe lach of een goed gesprek. Ik was op. Soms betrapte ik me weleens op de gedachte dat het misschien makkelijker was het dan ook maar echt alleen te doen. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent, zo’n idee.
 

Lees ook
Je relatie goed houden na de tropenjaren: 'We groeiden volkomen uit elkaar' >

 

'Op vakantie ging alles mis'

Vorig jaar gingen we met de auto naar Italië. Teun had zowaar alles geregeld voor de vakantie, maar alles wat mis kon gaan, ging mis. We kwamen met pech langs de weg te staan, ons huisje lag naast een druk treinspoor, de airco deed het niet, onze peuter smakte van een trappetje in een restaurant en ik werd doodziek van twijfelachtige gamba’s. Alle redenen om elkaar de hersens in te slaan, zou je denken. Maar juist toen zag ik weer waarom ik als jonge student op Teun was gevallen. Teun die altijd rustig blijft. Die meteen de koe bij de horens vat en hulp regelt of zelf het probleem oplost. Teun die nooit in paniek raakt, en mijn haren vasthoudt als ik moet overgeven. Míjn Teun.

 

Keerpunt

Die vakantie is gek genoeg een keerpunt geweest. Ik zag Teun ineens weer als de lieve en trouwe man, niet meer als blok aan mijn been. We hebben de crisis overleefd. Alleen kies ík voortaan ons vakantieadres uit.”

 

 

Dit artikel staat in een Kek Mama Zomerboek en is al een keer eerder gepubliceerd.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-mannenacties-eeuwig-single

Moeten dealen met een omhoogstaande toiletbril is nog tot daaraan toe, maar uit onderstaande fotoserie blijkt dat leven met een man soms vraagt om íets meer... geduld.

Want hoe lastig is het om een verpakking op de juiste manier open te maken?

 

Een nieuwe toiletrol op te hangen...

 

De was IN de wasmand te gooien...

 

Lees ook
Fotoserie: 8x mannen die het vaderschap iets eh, 'anders' hadden voorgesteld >

 

Of een koekjestrommel te vullen?

 

En dit gebeurt er dus als je een man vraagt om de vaatwasser in...

 

En uit te ruimen.

 

Of als je vraagt om een blikje tonijn van de supermarkt...

 

Wat moet je hier nu mee?

 

Dus...

Bron: BuzzFeed

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >