Scheiden: hoeveel kost dat?

28.01.2019 17:31
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Een scheiding is geen pretje. Wel zo fijn als je de financiële kant ervan helder voor ogen hebt. Wat kost een scheiding ongeveer en waar moet je op letten? Je leest het hier.

Advocaat

Als jij en je partner ervoor kiezen om te scheiden, schakel je een advocaat in. Die stuurt het verzoek van jullie scheiding naar de rechtbank. De kosten voor een advocaat kunnen behoorlijk verschillen. Gemiddeld kost een advocaat 150 tot 200 euro per uur.
Je kunt samen ook één advocaat in de hand nemen en een gemeenschappelijk verzoek indienen bij de rechter. In dat geval zijn de kosten lager.

 

Mediator

Als je gaat scheiden en het samen niet eens bent, dan kun je een beroep doen op een mediator. Deze kosten betaal je samen.

Ben je niet in staat om de kosten voor een mediator of advocaat te betalen, of slechts gedeeltelijk? Dan kan het zijn dat de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand of mediation betaalt. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van je inkomen en eigen vermogen.

Zijn jullie niet getrouwd, of ben je geregistreerd partners en heb je geen kinderen onder de 18 jaar? Dan kun je scheiden zonder rechter.

 

Lees ook:
Liefdevol gescheiden met dank aan mijn ex >

 

Rechter

Bij een scheiding moet je ook griffierechten betalen. De rechter behandelt jullie zaak namelijk niet zomaar. Gemiddeld gaat het om ongeveer 200 euro. Daarnaast betaal je het betekenisexploot: een bezoek van de deurwaarder aan je partner (à 60 euro).

 

Goederen verdelen

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan verdeel je bij een scheiding de bezittingen en schulden die je samen hebt. Denk aan je spullen in huis, spaargeld, hypotheek en rekeningen die mogelijk nog niet betaald zijn.

Ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan gelden de afspraken die je in deze voorwaarden bij de notaris hebt gemaakt.
Hebben jullie een geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden, dan zijn alle bezittingen en schulden automatisch van jullie samen.

 

Kijk voor meer info over de kosten van een scheiding op Rechtwijzer of Echtscheiding-wijzer.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >