Portretten: twee vrouwen

18.06.2015 11:07
Portretten: twee vrouwen

Je hebt een man en een kind en opeens word je stapelverliefd op een vrouw. “Mijn dochter vertelt aan iedereen dat mama een vriendin heeft.”

Mireille (35, links) woont samen met dochter Shanobi (8) en vriendin Victoria (29)

“Toen Victoria bij ons kwam wonen zei Shanobi: ‘Gelukkig, dan zijn we niet meer alleen.’ Ze heeft gelijk, ons gezin is nu echt compleet. Voor Shanobi is het goed om twee ouders te hebben. Als ik weer eens overbezorgd doe, is Victoria lekker nuchter. Ze voelt zich heel verantwoordelijk voor Shanobi. Tijdens het tienminutengesprek is ze nog kritischer dan ik.

In de paar jaar dat we samen zijn is de band tussen mijn dochter en vriendin heel hecht geworden. Shanobi’s vader is naar Taiwan vertrokken toen ik zwanger van haar was. Ze spreekt hem af en toe via Skype en ziet hem ongeveer één keer per jaar. Toen Shanobi twee jaar was en ik verliefd werd op een vrouw, heb ik het mijn familie verteld. Zij moesten natuurlijk wennen aan het idee, maar vinden het inmiddels heel gewoon. Het maakt mij niet veel uit wat anderen ervan vinden hoor, ik heb een sterk karakter.

Eerst een kind met een man, nu samenwonen met een vrouw

Omdat ik zo stevig voor mijn mening uitkom, ben ik ook gevraagd als powergirl voor de stichting LetsBeOpen. We steunen vrouwen die het moeilijk vinden uit de kast te komen. Ik probeer een voorbeeld te zijn en ze de kracht te geven zichzelf te durven zijn. Via via hoor ik af en toe wel dat mensen mijn levenswijze vreemd vinden. Eerst een kind met een man en nu samenwonen met een vrouw, dat is wel even wennen voor ze. Shanobi vertelt aan iedereen dat mama een vriendin heeft. Gelukkig laat niemand haar merken dat ze het anders vinden. Ik probeer haar daartegen te beschermen. Als we naar het buitenland gaan, zoek ik eerst uit of je daar wel hand in hand kan lopen. Ik wil niet dat Shanobi geconfronteerd wordt met nare opmerkingen. We zijn ontzettend gelukkig met z’n drieën en dat ga ik niet verbergen.”

 

Kim (42) is single en moeder van dochters  Ilvy (9) en Kicki (7)

“Het gebeurde tijdens een bewustwordingsweekend. Ik had alles waarvan ik altijd had gedroomd: een man, twee kinderen, huisje, boompje, beestje – het hele ideale plaatje. En toch voelde ik me incompleet. Ik arriveerde vroeg en zag de ene na de andere geitenwollensok binnenkomen. Ik vroeg me net af wat ik daartussen deed, toen Linda binnenkwam. Ze keek mij aan en vroeg: ‘Mag ik jou een knuffel geven?’

In dat weekend voelde ik een bijzondere klik met haar, een gevoel dat ik nooit had ervaren – alsof mijn hart zich helemaal opende. Na dat weekend kon ik aan niets anders meer denken. Mijn man zei: ‘Het lijkt wel alsof je verliefd bent.’ Shit, hij had gelijk. Ik was verliefd en wilde niets liever dan bij Linda zijn. Gek genoeg gaf mijn man mij een vrijbrief: ‘Ga maar naar haar toe en ontdek wat je hiermee moet.’

 

‘Mijn mama valt op meisjes’

Hij kon ook niet weten dat ik al na een paar weken zou besluiten dat wij zo niet verder konden gaan. Mijn gevoelens voor een vrouw deden mij beseffen dat mijn huwelijk niet was wat ik echt wilde in mijn leven, het klopte niet. Ik had het wel van de daken willen schreeuwen, het was opeens allemaal zo vanzelfsprekend. Ik wist het zo zeker, dat ik mij geen zorgen maakte om de consequenties. Mijn meisjes waren nog te jong om het ze uit te leggen. De relatie met Linda ging voorbij, maar geen man meer voor mij. Diep in mijn hart zou ik het geweldig vinden als een van de meiden later ook thuiskomt met een  meisje. Laatst liep ik met mijn oudste door de stad. Een van haar vriendjes ging ook mee. Hij vroeg: ‘Jouw moeder is toch lesbisch?’ ‘Nee hoor,’ zei Ilvy heel stellig, ‘mijn mama valt op meisjes.’”

 

Sandra (46, links) is getrouwd met Ingrid (49) en vormt een gezin met haar dochter Jet (16) en Ingrids zoon Gijs (13). 

“Toen Jet vorig jaar naar een nieuwe middelbare school ging, bood ik aan de directeur te vertellen over ons niet zo traditionele gezin. Jet keek mij verontwaardigd aan en zei: ‘Ach mam, dat weten ze toch al lang?’ Jet was vier toen haar vader en ik uit elkaar gingen omdat ik verliefd was geworden op mijn collega Ingrid. Mijn ex stond natuurlijk niet te juichen toen ik hem vertelde dat ik wilde scheiden. Ik heb lang getwijfeld, maar uiteindelijk kon ik mijn gevoelens niet langer negeren.

 

‘Wat als ik de sex niet fijn vond?’

Dat ik op vrouwen viel was op dat moment een grote schok, maar achteraf hadden we het eigenlijk wel kunnen weten. Mijn ex en ik stootten elkaar regelmatig aan en grapten: ‘Dat is een leuke vrouw!’ Een beetje bang en onzeker ben ik het avontuur met Ingrid ingestapt. Ik was verliefd op een vrouw, maar wat als ik de sex niet fijn vond? Mijn stiefmoeder zei heel nuchter: ‘Kind, als je verliefd bent, dan is het altijd fijn.’ Ze had natuurlijk gelijk. Mijn omgeving reageerde heel begrijpend toen ik uit de kast kwam, maar mijn ouders vonden de scheiding natuurlijk niet leuk. Ze hadden mij dat verdriet graag willen besparen.

Het heeft een tijd geduurd voordat Ingrid en ik hadden uitgevogeld hoe we ons moesten opstellen naar elkaars kind. Dat hebben we met schade en schande ontdekt. Aan de kinderen onderling lag het niet; Jet en Gijs zijn vanaf dag één dol op elkaar, ze voelen zich echt broer en zus. Toen wij onze draai als stiefmoeder gevonden hadden, besloten Ingrid en ik te trouwen. Onze liefde heeft echt iets bij me wakker geschud – ik ben nog nooit zo verliefd geweest. Ingrid raakt me, ontroert me. Ik voel me bij haar op mijn gemak en vooral heel erg vrouwelijk.”

Dit artikel staat in Kek Mama 07-2015.