Portretten: twee vrouwen

Je hebt een man en een kind en opeens word je stapelverliefd op een vrouw. "Mijn dochter vertelt aan iedereen dat mama een vriendin heeft."

Mireille (35, links) woont samen met dochter Shanobi (8) en vriendin Victoria (29)

“Toen Victoria bij ons kwam wonen zei Shanobi: ‘Gelukkig, dan zijn we niet meer alleen.’ Ze heeft gelijk, ons gezin is nu echt compleet. Voor Shanobi is het goed om twee ouders te hebben. Als ik weer eens overbezorgd doe, is Victoria lekker nuchter. Ze voelt zich heel verantwoordelijk voor Shanobi. Tijdens het tienminutengesprek is ze nog kritischer dan ik.

In de paar jaar dat we samen zijn is de band tussen mijn dochter en vriendin heel hecht geworden. Shanobi’s vader is naar Taiwan vertrokken toen ik zwanger van haar was. Ze spreekt hem af en toe via Skype en ziet hem ongeveer één keer per jaar. Toen Shanobi twee jaar was en ik verliefd werd op een vrouw, heb ik het mijn familie verteld. Zij moesten natuurlijk wennen aan het idee, maar vinden het inmiddels heel gewoon. Het maakt mij niet veel uit wat anderen ervan vinden hoor, ik heb een sterk karakter.

Eerst een kind met een man, nu samenwonen met een vrouw

Omdat ik zo stevig voor mijn mening uitkom, ben ik ook gevraagd als powergirl voor de stichting LetsBeOpen. We steunen vrouwen die het moeilijk vinden uit de kast te komen. Ik probeer een voorbeeld te zijn en ze de kracht te geven zichzelf te durven zijn. Via via hoor ik af en toe wel dat mensen mijn levenswijze vreemd vinden. Eerst een kind met een man en nu samenwonen met een vrouw, dat is wel even wennen voor ze. Shanobi vertelt aan iedereen dat mama een vriendin heeft. Gelukkig laat niemand haar merken dat ze het anders vinden. Ik probeer haar daartegen te beschermen. Als we naar het buitenland gaan, zoek ik eerst uit of je daar wel hand in hand kan lopen. Ik wil niet dat Shanobi geconfronteerd wordt met nare opmerkingen. We zijn ontzettend gelukkig met z’n drieën en dat ga ik niet verbergen.”

 

Kim (42) is single en moeder van dochters  Ilvy (9) en Kicki (7)

“Het gebeurde tijdens een bewustwordingsweekend. Ik had alles waarvan ik altijd had gedroomd: een man, twee kinderen, huisje, boompje, beestje – het hele ideale plaatje. En toch voelde ik me incompleet. Ik arriveerde vroeg en zag de ene na de andere geitenwollensok binnenkomen. Ik vroeg me net af wat ik daartussen deed, toen Linda binnenkwam. Ze keek mij aan en vroeg: ‘Mag ik jou een knuffel geven?’

In dat weekend voelde ik een bijzondere klik met haar, een gevoel dat ik nooit had ervaren – alsof mijn hart zich helemaal opende. Na dat weekend kon ik aan niets anders meer denken. Mijn man zei: ‘Het lijkt wel alsof je verliefd bent.’ Shit, hij had gelijk. Ik was verliefd en wilde niets liever dan bij Linda zijn. Gek genoeg gaf mijn man mij een vrijbrief: ‘Ga maar naar haar toe en ontdek wat je hiermee moet.’

 

'Mijn mama valt op meisjes'

Hij kon ook niet weten dat ik al na een paar weken zou besluiten dat wij zo niet verder konden gaan. Mijn gevoelens voor een vrouw deden mij beseffen dat mijn huwelijk niet was wat ik echt wilde in mijn leven, het klopte niet. Ik had het wel van de daken willen schreeuwen, het was opeens allemaal zo vanzelfsprekend. Ik wist het zo zeker, dat ik mij geen zorgen maakte om de consequenties. Mijn meisjes waren nog te jong om het ze uit te leggen. De relatie met Linda ging voorbij, maar geen man meer voor mij. Diep in mijn hart zou ik het geweldig vinden als een van de meiden later ook thuiskomt met een  meisje. Laatst liep ik met mijn oudste door de stad. Een van haar vriendjes ging ook mee. Hij vroeg: ‘Jouw moeder is toch lesbisch?’ ‘Nee hoor,’ zei Ilvy heel stellig, ‘mijn mama valt op meisjes.’”

 

Sandra (46, links) is getrouwd met Ingrid (49) en vormt een gezin met haar dochter Jet (16) en Ingrids zoon Gijs (13). 

“Toen Jet vorig jaar naar een nieuwe middelbare school ging, bood ik aan de directeur te vertellen over ons niet zo traditionele gezin. Jet keek mij verontwaardigd aan en zei: ‘Ach mam, dat weten ze toch al lang?’ Jet was vier toen haar vader en ik uit elkaar gingen omdat ik verliefd was geworden op mijn collega Ingrid. Mijn ex stond natuurlijk niet te juichen toen ik hem vertelde dat ik wilde scheiden. Ik heb lang getwijfeld, maar uiteindelijk kon ik mijn gevoelens niet langer negeren.

 

'Wat als ik de sex niet fijn vond?'

Dat ik op vrouwen viel was op dat moment een grote schok, maar achteraf hadden we het eigenlijk wel kunnen weten. Mijn ex en ik stootten elkaar regelmatig aan en grapten: ‘Dat is een leuke vrouw!’ Een beetje bang en onzeker ben ik het avontuur met Ingrid ingestapt. Ik was verliefd op een vrouw, maar wat als ik de sex niet fijn vond? Mijn stiefmoeder zei heel nuchter: ‘Kind, als je verliefd bent, dan is het altijd fijn.’ Ze had natuurlijk gelijk. Mijn omgeving reageerde heel begrijpend toen ik uit de kast kwam, maar mijn ouders vonden de scheiding natuurlijk niet leuk. Ze hadden mij dat verdriet graag willen besparen.

Het heeft een tijd geduurd voordat Ingrid en ik hadden uitgevogeld hoe we ons moesten opstellen naar elkaars kind. Dat hebben we met schade en schande ontdekt. Aan de kinderen onderling lag het niet; Jet en Gijs zijn vanaf dag één dol op elkaar, ze voelen zich echt broer en zus. Toen wij onze draai als stiefmoeder gevonden hadden, besloten Ingrid en ik te trouwen. Onze liefde heeft echt iets bij me wakker geschud – ik ben nog nooit zo verliefd geweest. Ingrid raakt me, ontroert me. Ik voel me bij haar op mijn gemak en vooral heel erg vrouwelijk.”

Dit artikel staat in Kek Mama 07-2015.

Na een traject van 2,5 jaar is presentatrice Saar Koningsberger zwanger. Om dit mooie nieuws met iedereen te kunnen delen, publiceert ze dagelijks een vlog. Vandaag vraagt ze een psycholoog om advies: hoe hou je je relatie goed na het krijgen van een baby? Van verwachtingen downgraden tot rekening houden met slaaptekort en veel praten (maar niet te snel): de handigste tips komen voorbij.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Bijman Vreemdgangers
Beeld: 123RF

We horen altijd over mannen die een bijvrouw hebben, maar andersom komt natuurlijk ook voor.

Bart (35), getrouwd, vader van een zoon (6) en dochter (4), gaat vreemd sinds de geboorte van zijn jongste kind. Sinds twee jaar is hij de minnaar van Karen (30), ook getrouwd.

“Twee zwangerschappen waardoor ze nog steeds veel te dik is, een gruwelijke bevalling met artsen die in en aan mijn vrouw stonden te trekken, huilbaby’s en aandacht slurpende kinderen: ik kan genoeg redenen opnoemen waarom ik op dit moment vreemdga. Maar de belangrijkste: ik zie mijn vrouw niet meer als seksueel wezen."

 

'Ik heb wél mijn behoeften'

"Sinds de geboorte van onze jongste hebben we geen seks meer gehad. Suze draagt XL-joggingpakken en maakt zich amper op. Bovendien kan ik haar niet los zien van de bloederige tangverlossing en haar borsten vind ik niet langer opwindend. Ze behoorden vroeger mij toe, maar hebben jarenlang dienstgedaan als melkflessen. Ik weet dat het heel onaardig en disrespectvol klinkt en dat lezeressen nu vast vol walging afhaken, maar ik zeg het maar eerlijk zoals het is. Mijn vrouw taalt niet meer naar seks, ze wil alleen nog maar knuffelen. Prima, maar ik heb wél mijn behoeften en zoek die daarom buiten de deur."

 

'Scheiden wil ik absoluut niet'

"Sinds twee jaar is dat met Karen. Ze is een collega en heeft een zoontje van drie. Zij is niet veranderd in een moeke, maar nog steeds woest aantrekkelijk. Ze sport veel en kleedt zich vrouwelijk. Dat zij gebonden is, vind ik alleen maar een pre. Mijn vorige minnares wilde veel meer. Die ging me midden in de nacht bellen, stond ineens voor mijn deur en zeurde na de eerste nacht al om een scheiding. Ik heb het na een paar weken weten af te kappen en haar gelukkig weer uit mijn leven gekregen. Want scheiden wil ik absoluut niet.

Hoe gek dat ook klinkt, ik houd van Suze en wil met haar oud worden. Ze is mijn maatje en de moeder van mijn kinderen. Met Karen heb ik seks. Pure, dierlijke seks. Ze weet dat ik niet van mijn vrouw af zal gaan en zij is andersom ook niet van plan haar huwelijk te verbreken. Haar man is voor zijn werk soms maanden weg. Voor haar is de seks met mij een manier om de tijd waarin hij in het buitenland zit gezellig door te komen. Als haar man thuis is houden wij ons koest, om vervolgens – als zij hem weer heeft uitgezwaaid – als wilde beesten los te gaan. Dit is voor mij de manier om vreemd te gaan zonder veel schade.”
 

Dit verhaal is er één van een interviewserie in Kek Mama 08-2015.

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >