lager seks libido partner
Beeld: Unsplash

En dan hebben we voor de zoveelste keer ruzie over het huishouden, seks of de opvoeding. Daarom vroegen we drie experts: hoe deal je met almaar terugkerende kwesties?

Probleem: We hebben nooit meer seks

Article continues after the ad

“Onze jongste is alweer twee en sinds zijn geboorte hebben we hooguit nog een keer per maand seks. Mijn man baalt daarvan. Zelf mis ik het ook wel, maar ik heb niet zo’n groot libido en vind slapen ook erg fijn. Soms praten we erover, maar dan doet mijn man een beetje cynisch. Tot een goed gesprek komt het niet. Dit moet anders, maar het voelt raar en gekunsteld om ineens af te spreken het vaker te doen.”
 

Andere manieren

SYLVIA: “Weinig seks hoeft geen doodsteek te zijn voor je relatie. Als je geen zin hebt, heb je geen zin. Vraag je man waarom hij het zo erg vindt dat jullie nog maar weinig vrijen. Is het echt een kwestie van libido of heeft hij seks nodig als bevestiging? Bekijk in dat geval of je hem die bevestiging ook op een andere manier kunt geven. En geef aan wat jij nodig hebt om wél zin in seks te krijgen. Bijvoorbeeld dat hij de afwas doet en de kinderen naar bed brengt, terwijl jij een lekker schuimbad neemt.”

Sylvia van der Spek is psycholoog en relatietherapeut en staat bekend om de nuchtere adviezen (relatieraadsel.nl).
 

Agenda-seks

TIM: “De seks wordt bijna altijd minder als je langer bij elkaar bent, zeker na de komst van kinderen. Agenda-seks is vaak een goed idee. Dat voelt in het begin misschien een beetje gek, maar veel stellen hebben er baat bij. Door een vrijpartij te plannen ben je voorbereid en maak je er tijd voor. Bovendien heeft een vaste seksafspraak vaak een sneeuwbaleffect: het zorgt dat je ook op andere dagen meer zin hebt.”

Tim Veninga is een rebelse relatie- en datingcoach die vaak wordt gevraagd het mannelijk perspectief in liefdeskwesties te belichten (mannengeheim.nl).
 

Zorg goed voor je relatie

MARLIJN: “Ga het gewoon doen in plaats van erover te praten. Seks is erg belangrijk in een relatie. Het is goed voor de hechting en verbinding. Zonder seks kun je net zo goed met je broer of zus gaan samenwonen. Of met een goede vriendin. Goed zorgen voor je relatie, inclusief seks, hoort ook bij goed zorgen voor je gezin. En al zijn het tropenjaren, met je libido komt het in de meeste gevallen heus weer goed.”

Marlijn Kooistra-Popelier is pedagoog en begeleidt gezinnen (popelieropleidingen.nl).

 

Dit verhaal is er één van een interviewserie in het Kek Mama Liefdesboek 2018.
 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >