Jij met je hobby: ‘Ik ben vaak alleen met onze dochters omdat mijn partner aan ’t vissen is’

21.07.2021 11:02
jij met je hobby partner alleen met kinderen Beeld: Getty Images

Leuk voor ’m, dat ’ie een hobby heeft, dacht je nog. Tot je beseft dat de titel onbestorven weduwe best weleens op jou van toepassing zou kunnen zijn.

Pennygeweld

Carl (37): “Het paardengevecht win ik nooit. Tegen twee Penny-dochters van 13 en 11 en een paardengekke vrouw kan ik, als enige man in huis, natuurlijk niet op. Klagen dat ik het niet gezellig vind als ze zaterdagochtend vroeg al op pad zijn of elk vrij uurtje naar de manege trekken, heeft weinig zin. ‘Je snapt toch wel dat Banjer verzorgd moet worden, pap?’

Het is zelfs al zo erg dat wanneer ik bij thuiskomst niemand aantref, ik automatisch naar het weiland fiets. Succes verzekerd, tussen de balen hooi vind ik altijd een gezinslid. Bellen of appen heeft geen zin, hun telefoons liggen meestal in een of andere poetsbox. Gelukkig helpt het als ik soms mijn eigen pony ogen opzet en zeg dat papa ook aandacht en liefde nodig heeft. Dan word ik meteen doodgeknuffeld door mijn meiden.”

 

Wat is hier misgegaan?

Wendy (40): “Het is gewoon een valstrik geweest. Mijn nieuwe vriend en mijn dochter gingen samen op voetbal, daarnaast werd hij ook nog de coach van het meiden-pupillen-elftal. Voor mij als moeder zou het slechts neerkomen op ‘af en toe’ de was doen en een enkele keer een bardienst draaien.

We zijn nu twee jaar verder en ergens onderweg is dat enkele wasje veranderd in ‘Mama is de wasvrouw van zowel Meiden Onder 10 als Heren Zondag 2’. Elk weekend gooi ik – in ruil voor eens per jaar een boekenbon – 24 blauw-witte shirts in het sop. Die fijne grasvlekken gaan er natuurlijk amper uit. Ook sta ik urenlang tosti’s en kroketten te bakken achter de bar. Want: ‘Je bent toch al op de club om naar ons te kijken, mam.’ Soms denk ik: ik ben er gewoon ingeluisd. Aan de andere kant: het vertedert me enorm dat mijn vriend daardoor zo’n leuke band heeft met zijn stiefdochter.”

 

Een beetje naïef

Tess (28): “Scheidsrechters zijn schaars en daardoor zeer gewild. Dat wist ik niet toen Milan voorstelde weer ‘iets’ te gaan doen in het voetbal. Met twee zwakke enkels was actief spelen geen optie meer, maar een wedstrijd van onze zoon fluiten kon wel. Goed voor zijn conditie ook.

Afgezien van een keer hardlopen doordeweeks zou het maar om een uurtje in het weekend gaan, dacht ik. We zouden genoeg qualitytime overhouden voor ons gezin. Hoe naïef. Inmiddels weet ik dat er een chronisch tekort is aan scheidsrechters en dat Milan niet alleen het partijtje van onze zoon fluit, maar ook met gemak de halve jeugdafdeling. Op zaterdag slaap ik dus maar lang uit, haal boodschappen en lunch met vriendinnen in de stad. Ook gezellig.”

 

De verklede wortel

Elizabeth (33): “Als geboren en getogen Amerikaanse ben ik wel wat gewend als het gaat om sportbeleving, maar de voetbalgekte van Hollanders was echt nieuw voor mij. Hoe zij zich uitdossen bij wedstrijden… Als wortel, leeuw of zelfs mannen als boerinnen. Ik vind het incredibly funny. Mijn vriend doet net zo hard mee. Ook Thomas gaat verkleed naar alle voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal. Hij heeft stapels oranje shirts en caps in de kast en bij finales verft hij zijn haar oranje. Blijkbaar zit het in de genen, want onze driejarige zoon heeft ook al de nodige oranje outfits die hij per se aan wil als er wordt gevoetbald. Zelfs als het Amerikaanse elftal speelt.”

 

Lees ook

Met déze fitness-spullen kun je gewoon thuis sporten >

 

Ik ga niet naar de kou

Kelly (31): “Bij ons thuis worden vakanties niet gekozen op de aanwezigheid van zee, strand of aantal zonuren, maar op de aanwezigheid van fietsroutes. Het liefst op bergwegen. Mijn man is wielrenner. Wielerfanaat eigenlijk. De laatste vakanties gingen we naar Zuid-Spanje, met de auto. Want: zijn racefiets. De plek was ideaal voor ons allemaal, want er waren ‘klimmertjes’, maar ook een zwembad en de zee. Dan kon Tim ’s morgens rustig zijn rondje fietsen en togen Sofie en ik alvast naar het zwembad bij ons appartement. Zo vroeg was de temperatuur goed uit te houden. ’s Middags gingen we uitgebreid lunchen en reden we naar het strand.

Maar nu heeft Tim iets anders in zijn hoofd. Deze zomer zou hij graag naar Noorwegen willen. Daar schijnen fantastische kronkel- en bergroutes te zijn door ruige natuur. Maar Scandinavië betekent ook: kans op slecht weer, kou en regen. Ik gun hem echt alles, maar dat gaat mij te ver.”

 

Echte liefde

Dyon (37): “Toen ik als tiener smoorverliefd werd op Leander wist ik al dat hij een visfanaat was. Ik zei toen al: zolang het bij vissen blijft, vind ik het prima. Dat deze hobby een groot deel van ons gezinsleven zou gaan bepalen kon ik niet vermoeden. Vakanties worden uitgezocht op de gunstigste visplekjes. Zaterdagavond en -nacht breng ik vaak alleen met onze dochters door omdat Leander aan ’t vissen is. Maar als ik zie hoe opgewekt hij vervolgens aan het ontbijt verschijnt en hoe hij onze oudste in de vakantie vol geduld de fijne kneepjes van het vak leert, smelt mijn hart.”

 

Dit artikel staat in Kek Mama 08-2021.

 

Meer lezen?

Bestel het nieuwste Kek Mama nummer nu zonder verzendkosten >