Dit gebeurt er als mannen 50 minuten per dag (extra) aan het huishouden besteden

13.06.2019 12:52
mannen-50-minuten-extra-huishouden

Als mannen 50 minuten meer aan het huishouden zouden besteden en vrouwen 50 minuten mínder, dan zou de genderkloof voorgoed worden gedicht. Althans, dat zeggen onderzoekers van ‘State of the World’s Fathers’.

“Het is een grote stap, maar hierdoor kan het leven van moeders voorgoed veranderen”, stelt CEO Gary Barker.

 

Miljarden euro’s

Het onderzoek komt niet uit de lucht vallen: al generaties lang kost de genderkloof op de arbeidsmarkt de wereldeconomie miljarden euro’s. Zo had in 2017 49 procent van de vrouwen een betaalde baan, ten opzichte van bijna 76 procent van de mannen. En dat terwijl 58 procent van de vrouwen wel graag zou wíllen werken.

 

Lees ook
Onderzoek: mannen zorgen voor 7 uur extra werk in huishouden >

 

‘Onacceptabel’

Deborah Greenfield van Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties zei in een eerder interview: “Wat eerst zou moeten gebeuren, is het wegnemen van de hindernissen voor vrouwen die graag tot de arbeidsmarkt willen toetreden, en het aanpakken van de barrières waar ze tegenaan lopen als ze eenmaal werk hebben.” Ook vindt ze dat de houding vanuit de samenleving ten opzichte van vrouwen moeten veranderen: nog te vaak vinden mensen het ‘onacceptabel’ als vrouwen betaald werk doen en mannen huisvader zijn.

 

Zelf steentje bijdragen

Van een lading wasgoed wegwerken voordat je gaat slapen tot even de stofzuiger pakken: mannen kunnen volgens Barker (naast wetgevers en werkgevers) ook zelf hun steentje bijdragen. “Want dat kan weer blijvende impact hebben op de volgende generatie.”

Bron: JOOPState of the World’s Fathers

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >