Als mannen 50 minuten meer aan het huishouden zouden besteden en vrouwen 50 minuten mínder, dan zou de genderkloof voorgoed worden gedicht. Althans, dat zeggen onderzoekers van ‘State of the World’s Fathers’.
Lees verder onder de advertentie
“Het is een grote stap, maar hierdoor kan het leven van moeders voorgoed veranderen”, stelt CEO Gary Barker.
Miljarden euro’s
Het onderzoek komt niet uit de lucht vallen: al generaties lang kost de genderkloof op de arbeidsmarkt de wereldeconomie miljarden euro’s. Zo had in 2017 49 procent van de vrouwen een betaalde baan, ten opzichte van bijna 76 procent van de mannen. En dat terwijl 58 procent van de vrouwen wel graag zou wíllen werken.
Deborah Greenfield van Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties zei in een eerder interview: “Wat eerst zou moeten gebeuren, is het wegnemen van de hindernissen voor vrouwen die graag tot de arbeidsmarkt willen toetreden, en het aanpakken van de barrières waar ze tegenaan lopen als ze eenmaal werk hebben.” Ook vindt ze dat de houding vanuit de samenleving ten opzichte van vrouwen moeten veranderen: nog te vaak vinden mensen het ‘onacceptabel’ als vrouwen betaald werk doen en mannen huisvader zijn.
Lees verder onder de advertentie
Zelf steentje bijdragen
Van een lading wasgoed wegwerken voordat je gaat slapen tot even de stofzuiger pakken: mannen kunnen volgens Barker (naast wetgevers en werkgevers) ook zelf hun steentje bijdragen. “Want dat kan weer blijvende impact hebben op de volgende generatie.”
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…