Column Lieve: ‘Ik heb het toch maar mooi geflikt. Helemaal in mijn eentje’

29.12.2017 12:28
Beeld: 123RF Beeld: 123RF

Lieve (31) is moeder van Jan (3) en Dries (1). Na een heftige scheiding heeft ze de liefde opnieuw gevonden in Rogier, met wie ze een latrelatie heeft. Voor Kek Mama schrijft ze over alles wat ze sindsdien doormaakt.

Bijzonder goed heb ik ze doorstaan. Die fijne en ‘gezellige’ kerstdagen. Het voelde een beetje alsof ik de eerste verjaardag van Jan vierde. Een verjaardag die veel meer was dan alleen het vieren van een bijzondere leeftijd. Het was de afsluiting van een helse periode na een nog helsere horrorbevalling. Van twaalf uur weeën tot een spoedkeizersnee, gevolgd door een dramatische kraamweek met ziekenhuisopname en tot slot een postnatale depressie.
 

Out of the blue

Een jaar geleden verliet mijn (bijna) ex ons op eerste kerstdag, gewoon out of the blue, zonder enige aankondiging. In shock bleef ik achter. Twee dagen was hij spoorloos. Niemand wist waar hij was en alleen telefonisch was er wat contact. Dat het nooit meer goed zou komen wist ik toen al. Vrienden en vriendinnen lieten hun kerstplannen varen en namen mijn huishouding over. Ik lag te huilen in bed, of op de bank, of onder de douche. Jan en Dries werden opgevangen door anderen en ik raapte me af en toe bij elkaar voor het avondeten en op goede dagen at ik een tosti in de stad.

Die dagen tussen Kerstmis en Oud en Nieuw kan ik me nog nauwelijks herinneren. De pijn, het verdriet en het ongeloof des te beter. Alsof het vandaag gebeurde, zo kan ik dat gevoel oproepen. Natuurlijk was ik bang dat het ook deze kerst weer in zou slaan als een bom. Dat ik het zou herbeleven en het liefst weer diep onder de dekens zou willen wegkruipen. Het tegenovergestelde gebeurde.
 

‘Ik genoot de afgelopen dagen’

Wat genoot ik de afgelopen dagen van alles en iedereen om me heen. Mijn mooie, lieve kinderen. Zo sterk, zo knap, zo flexibel. Alles hebben zij ondergaan. Van een andere woonplaats tot de nieuwe liefdes van hun ouders. Van papa en mama in één huis, naar twee huizen met alleen papa of alleen mama. Wat ben ik trots op die twee jongens.

Ik genoot niet alleen van mijn kinderen, maar stiekem ook van mezelf. Hoe ongelukkig ik vorig jaar was, zo gelukkig ben ik nu. Van helemaal niks hebben tot een eigen huis met fijne inrichting, twee blije kinderen, eten op tafel en cadeaus onder de boom. Ik heb het toch maar mooi geflikt. Helemaal in mijn eentje. Elke dag weer, stukje bij beetje, 365 keer weer met frisse moed er tegenaan.
 

Goede voornemens

De afgelopen kerstdagen sloten we op woensdag af met een etentje met mijn allerliefste vriendinnen. Lekker wijntje er bij, cadeautjes, een gedichtje en tranen van het lachen. Als afsluiter volgde er een rondje goede voornemens. Eigenlijk had ik er nog niet zo over nagedacht maar ik kon het gebruikelijke wel opdreunen; meer sporten, afvallen, minder eten en meer aandacht voor de kinderen. Toen ik uiteindelijk aan de beurt was en er een moment over had kunnen nadenken, zei ik, recht uit mijn hart: ‘Ik wil het net zo doen als dit jaar, 365 maal met dezelfde frisse moed er tegenaan’.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >