Het liefst zou Maria-Theresa Servillon haar ex door elkaar schudden in de hoop dat-ie eindelijk een goede vader wordt. Maar in plaats daarvan schreef ze hem een aangrijpende brief.
Lees verder onder de advertentie
‘Alle vluchten betaald’
‘Ik ben degene die aan onze kinderen heeft uitgelegd waarom je bent weggegaan’, zo begint ze. ‘Ik heb ze getroost als ze boos of verdrietig waren. Ik heb jou er steeds maar weer aan herinnerd dat je je kinderen moet bellen op hun verjaardag. Maar ook heb ik je verdedigd, want dat is beter dan dat de kinderen boos op je zijn.’ Maria voelt zichzelf fulltime moeder, parttime vader, financieel adviseur, nummer één-fan, taxi, advocaat, therapeut en leraar in één, maar dat dringt bij haar ex nog altijd niet door.
Ze vervolgt: ‘Ik nam het voor ze op als ze een les misten, gaf ze complimenten als ze goede cijfers haalden en troostte ze als ze teleurgesteld waren over hun cijfer. Ik hielp ze naar colleges, met formulieren invullen en naar een goede universiteit zoeken. Ik las mee met hun huurcontracten, regelde afspraken en leerde ze hoe ze hun eigen avondeten moeten maken.’ Gesprekken over seks of liefdesverdriet? Ook die had ze regelmatig met haar kinderen.
Lees verder onder de advertentie
‘Opgeraapt toen ze verloren waren’
‘Ik heb ze letterlijk en figuurlijk opgeraapt toen ze verloren waren’, zo eindigt Maria haar brief. ‘Dus als je me geïrriteerd vraagt ‘wat ik in hemelsnaam wil?’, is mijn simpele antwoord: wees een goede vader. En respecteer de moeder van je kinderen.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.