Het klopt van geen kant en toch werkt het: mensen die niets gemeen hebben, maar al jaren een prima relatie hebben. ““Ik respecteer zijn cultuur en andersom is dat ook zo.”
Lees verder onder de advertentie
Er gaapt een cultuurkloof tussen de Hollandse Linda (30) en de Hindoestaans-Surinaamse Sanjay (43). En daarin is na elf jaar huwelijk weinig veranderd.
Linda: “Sanjay wil dat Shanti (9) en Krisna (4) ’s ochtends en ’s avonds douchen, ik vind dat niet goed voor hun huid. Hij heeft ouderwetse denkbeelden, bijvoorbeeld: ‘de vrouw kookt en serveert het eten, de man verdient de kost’.
Zeggenschap
Zijn familie vraagt zich voortdurend af of ik de kinderen wel genoeg eten geef. In hun cultuur moeten kinderen er goedgevuld uitzien. Dat bewijst dat je goed voor ze zorgt. Ik hoef geen mollige kinderen, ik hecht meer waarde aan gezond eten. Waar ik ook aan moest wennen: de ongeschreven regel dat je kind van de hele familie is. Dat ontdekte ik pas toen onze oudste was geboren en de hele familie zeggenschap verwachtte.
Lees verder onder de advertentie
Als ze bijvoorbeeld langskwamen als Shanti sliep, werd er verwacht dat ik hem wakker maakte. Het is hoogst onbeleefd de familie niet te laten knuffelen met de baby. Als ik zei te hechten aan rust en regelmaat, overstemden ze mij gewoon. Dan pakten ze Shanti zelf op of praatten ze zo luid dat hij sowieso wakker werd.”
Linda ervaart de inmenging van haar schoonfamilie als storend, maar zegt er niet veel van. “Ik respecteer hun cultuur. Andersom hebben zij ook respect voor mijn achtergrond. ‘Linda is anders’, zeggen ze lachend. Mijn schoonmoeder is een van de liefste vrouwen die ik ken.
Ze is begripvol en staat open voor andere ideeën. En uiteindelijk is Sanjay toch mijn kant opgekomen. Hij kiest steeds vaker voor mijn aanpak en gaat soms tegen de wens van zijn familie in. Ik ben nu hoogzwanger van de derde en straks houden we het kraambezoek twee weken buiten de deur.”
Dit verhaal is onderdeel van een interviewserie in het Kek Mama Liefdesboek 2018.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.