Relatiestress heeft invloed op je humeur, maar verhoogt ook het risico op het ontwikkelen van ziekten. Dat blijkt uit onderzoek van de Michigan State University.
Lees verder onder de advertentie
De onderzoekers analyseerden gegevens van 1200 mensen boven de 50 jaar.
Opmerkelijk
Hierbij werd rekening gehouden met indicatoren als roken, het cholesterolgehalte én dus de kwaliteit van het huwelijk. Wat bleek: conflicten in de relatie zijn schadelijker voor het hart dan de gevolgen van roken (een verhoogd risico op hart- en vaatziekten) en een te hoog cholesterolgehalte.
Lees verder onder de advertentie
Zwakker immuunsysteem
Maar hoe kunnen onderzoekers dit zo stellig zeggen? Daarvoor moeten we terug naar eerder onderzoek van de Ohio State University. Hierin werd het bloed van 76 vrouwen (de ene helft getrouwd, de andere helft gescheiden) onderzocht en er was duidelijk te zien dat de gescheiden vrouwen een zwakker immuunsysteem hadden.
Lees verder onder de advertentie
Genezen
Om een stapje verder te gaan en erachter te komen wat stress uiteindelijk met je lichaam doet, werden nog 42 echtparen aan een experiment onderworpen: de ene helft van de groep had een half uur voor het onderzoek ruzie, de andere helft niet. Vervolgens werden er tijdens het onderzoek kleine blaartjes op hun arm gezet. De uitkomst? Bij koppels die vooraf ruzie maakten, hadden de wondjes een dag langer nodig om te genezen.
Kleine kanttekening: durf je na het lezen van dit artikel geen ruzie meer te maken met je vent? Geen zorgen. De onderzoekers willen ondanks de uitkomsten wél duidelijk maken dat je van een meningsverschil op z’n tijd heus niet ziek wordt. Maar, zeggen ze: kibbel met mate.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.