‘Mijn man en ik hebben allebei een kort lontje. Minimaal eens per maand staan we als twee kijvende viswijven tegenover elkaar.’ Soms kom je er niet alleen uit, daarom vroegen we drie experts: hoe deal je met almaar terugkerende kwesties?
Lees verder onder de advertentie
Probleem: we schreeuwen als viswijven
“Mijn man en ik hebben allebei een kort lontje. Minimaal eens per maand slaat de vlam in de pan en staan we als twee kijvende viswijven tegenover elkaar. Achteraf voelen we ons stom en slecht en schuldig, maar we kunnen ons niet beheersen.”
Lees verder onder de advertentie
Codewoord
Sylvia: “Analyseer waarom de ruzies ontstaan. Vaak hebben ze altijd dezelfde oorzaak. Als je die kent, kun je zo’n vlam in de pan voorkomen. Schrijf op wat er precies tussen jullie gebeurde en bespreek het later als jullie gekalmeerd zijn. En spreek een codewoord af waarmee je elkaar waarschuwt dat het uit de hand dreigt te lopen.”
Lees verder onder de advertentie
Sylvia van der Spek is psycholoog en relatietherapeut en staat bekend om de nuchtere adviezen (relatieraadsel.nl).
Time-out
Tim: “In woede zeg je de verkeerde dingen, waardoor het al snel uit de hand loopt. Geef jezelf een time-out en loop naar een andere kamer. En verander het ouderwetse tot tien tellen in 24 uur rustig blijven. Blijf tot die tijd uit elkaars buurt. Na zo’n time-out zie je vaak helderder waar de ruzie echt om draaide en kom je sneller tot een oplossing.”
Lees verder onder de advertentie
Tim Veninga is een rebelse relatie- en datingcoach die vaak wordt gevraagd het mannelijk perspectief in liefdeskwesties te belichten (mannengeheim.nl).
Trap op de rem
Marlijn: “Trap op de rem. Ga een blokje om, pak een boek, ga Netflixen. De meeste ruzies hoeven niet ter plekke uitgesproken te worden, al helemaal niet als er kinderen bij zijn. Ruzie geeft ze een onveilig gevoel.”
Lees verder onder de advertentie
Marlijn Kooistra-Popelier is pedagoog en begeleidt gezinnen.
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.
Trigger warning: in dit artikel komt een eetstoornis ter sprake, wat mogelijk triggerend kan zijn.De druk om na een bevalling ‘snel weer de oude te zijn’ is groot. Social media staat vol met moeders die binnen no time hun zwangerschapskilo’s kwijt zijn en weer in hun oude spijkerbroek passen. Dat kan ervoor zorgen dat je […]
Heb je weleens stiekem een blik geworpen op de chatgesprekken van je tiener en je afgevraagd wat al die emoji’s betekenen? Dan ben je niet de enige. De nieuwe Netflix-hit Adolescence heeft ouders in heel Nederland aan het denken gezet over de verborgen betekenissen achter emoticons. Taalplatform Preply heeft ze op een rij gezet.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.