Vandaag is een nieuwe campagne tegen vechtscheidingen gestart, namelijk de Divorce Challenge. Doel is om het aantal vechtscheidingen terug te dringen en de negatieve gevolgen voor kinderen te verminderen.
Lees verder onder de advertentie
Hulp bij scheiding
Om dat te kunnen doen, is er een speciale website in het leven geroepen. Komende maanden kunnen professionals, sociale vernieuwers en ervaringsdeskundigen hun ideeën tegen vechtscheidingen via divorcechallenge.nl indienen. Het initiatief vloeit voort uit een motie van PvdA-kamerlid Recourt en ligt nu in handen van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. “We willen iedereen uitnodigen om, bovenop alles wat we al hebben, nieuwe manieren te bedenken om ouders te helpen hun scheiding goed te regelen, zodat ze niet in een vechtscheiding terecht komen en de wereld van hun kinderen niet op zijn kop komt te staan”, aldus Van der Steur.
Jaarlijks krijgen zo’n 35.000 kinderen te maken met een echtscheiding van hun ouders. Naar schatting verloopt 10 tot 15% van de scheidingen zo problematisch dat deze uitmondt in een vechtscheiding. Onderzoek wijst uit dat betrokken kinderen daardoor vaker problemen krijgen op school, meer crimineel gedrag vertonen, emotionele problemen ervaren, en later vaker problemen ondervinden in hun eigen relaties.
Lees verder onder de advertentie
Expertpanel
De challenge duurt ruim twee maanden, tot en met 21 november 2016. Dan worden alle inzendingen voorgelegd aan een expertpanel dat bestaat uit onder andere de Kinderombudsvrouw, een mediator, een rechter en een hoogleraar familie- en jeugdrecht. In december moet duidelijk worden welke voorstellen verder worden uitgewerkt, met hulp van het ministerie.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.