leven met negen jarige
Beeld: Unsplash

Denk je dat het leven met een peuter of kleuter soms heavy shit is? Maak je borst dan maar nat voor als je kind negen jaar is, aldus de column van een Amerikaanse moeder.

Scary Mommy-schrijfster Nancy Palutis lacht om alle kommer en kwel van peutermoeders, die jaloers kijken naar moeders met oudere kinderen. ‘Geloof me, op een dag zul je op je knieën smeken om je met urine doorweekte peuter terug te krijgen. Want een 9-jarige? Daar heeft niemand tijd voor. ‘Negen’ slaat met deuren, niet omdat ze een peuter is die van harde geluiden houdt, maar omdat ze haar ergernis wil uiten omdat haar broertje haar een vraag heeft gesteld, of simpelweg omdat hij bestaat. ‘Negen’ stormt de trap op, omdat haar zusje niet hetzelfde tv-programma wil kijken als zij. ‘Negen’ is een verwend nest.’

 

Lees ook
KIND: 'Zeg niet dat je het te druk hebt in bijzijn van je kinderen' >

 

Breekpunt

Haar relaas gaat verder: ‘’Negen’ is sneaky. Ze smokkelt een zaklamp haar kamer in en blijft stiekem nog uren wakker, god weet wat ze aan het doen is. ‘Negen’ brengt je tot een breekpunt. Je hebt goede gesprekken met ‘Negen’, straft haar wanneer nodig is en geeft haar meer liefde en steun dan haast mogelijk is. Je denkt dat je eindelijk tot haar doordringt. Dat is niet zo. Ze is nog steeds ‘Negen’.’

 

Goed nieuws

Maar er is ook goed nieuws: ‘Negen' is een fantastisch kind. Ze is behulpzaam en heeft altijd zin om iets nieuws te leren. ‘Negen’ is ontzettend grappig, ze begint sarcasme te snappen en houdt van een goede grap. ‘Negen’ is ongelooflijk lief voor haar vriendinnen en hun ouders, die denken dat ze een soort engeltje thuis is. Maar het grootste probleem dat je met ‘Negen’ zult hebben? Je weet diep van binnen dat ‘Negen’ nog heilig is in vergelijking met ‘Dertien’.'

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderdagverblijven_worden_volgend_jaar_fors_duurder

De kosten voor de kinderopvang gaan flink omhoog: ouders dreigen volgend jaar honderden euro’s meer kwijt te zijn.

Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie Kinderopvang.

 

Kwaliteit verbeteren

Om de kwaliteit in de kinderopvang te verbeteren, gaan vanaf 1 januari strengere eisen in voor de opvang van baby's: pedagogisch medewerkers mogen niet langer voor vier nuljarigen tegelijk zorgen, maar maximaal drie. Deze kosten worden doorberekend aan ouders en vooral kleine locaties voelen de veranderingen in de portemonnee.

 

Verhoging toeslagen

Via een verhoging van de kinderopvangtoeslag krijgen ouders wel een deel van die rekening terug, maar toch verwacht de brancheorganisatie dat de prijzen harder zullen stijgen dan de verhoging van de toeslagen. Als de berekeningen van de kinderdagverblijven bewaarheid worden, gaat een gezin met een laag inkomen, dat twee kinderen drie dagen naar de opvang stuurt, er minimaal 800 euro per jaar op achteruit. Voor eenzelfde gezin met een modaal inkomen stijgen de kosten met ruim 900 euro per jaar.

 

Niet pessimistisch

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) ziet aan eigen berekeningen dat de verhoging van de toeslagen die extra kosten wél dekt en gaat niet uit van zo'n hoge prijsstijging. Ook ouderorganisatie Boink wil nog niet pessimistisch zijn. "We denken dat het effect op de laagste inkomens het grootst is. Dat is ongunstig, want die zijn al ondervertegenwoordigd in de kinderopvang. Maar we weten pas wat ouders gaan betalen als in het eerste kwartaal van 2019 de rekening krijgen."

Bron: AD.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
huiduitslag kinderen
Beeld: Pexels

Roodheid, bultjes, jeuk: daar wordt niemand blij van. Dit moet je weten als je kind last heeft van huiduitslag.

Hoe ziet huiduitslag eruit?

Huiduitslag herken je aan rode vlekken en bultjes over een groter gedeelte van de huid. Soms is het één rode plek en soms meerdere. Soms komt de uitslag slechts op één lichaamsdeel voor, maar in andere gevallen kan het hele lichaam er last van hebben. Huiduitslag kan samen gaan met klachten als pijn, jeuk of koorts. De uitslag trekt vaak vanzelf na een paar dagen weg, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn.

 

Lees ook
Zo verandert jouw huid tijdens de zwangerschap >

 

Wat is de oorzaak?

Huiduitslag bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er de typische rode luieruitslag als je kind te lang natte billetjes heeft gehad of niet tegen een bepaald merk luier kan.  Ook kan er sprake zijn eczeem, iets wat vaak voorkomt onder kinderen. Deze droge, schilferige uitslag zie je veel in knieholtes, ellebogen en het gezicht. Een eczeemuitbraak kan te maken hebben met bepaalde voedingsstoffen. Het is altijd slim om een arts hiernaar te laten kijken. De huiduitslag kan ook met kinderziektes te maken hebben, zoals waterpokken, de vijfde of zesde ziekte of roodvonk.

 

Hoe te behandelen?

De behandeling van huiduitslag hangt uiteraard samen met de diagnose. In de meeste gevallen verdwijnt de huiduitslag vanzelf binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je de huid hydrateren met een vettige, neutrale crème. Voor veel aandoeningen, zoals de waterpokken, zijn speciale crèmes bij de drogist te koop die meteen de jeukklachten te lijf gaan. Gaat de uitslag niet weg of vertrouw je het niet? Ga dan langs de huisarts.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >