Beeld: Getty
Beeld: Getty

Doodeng, als je je kind zomaar ineens kwijt bent. Het overkwam niet alleen Marloes, waar we eerder over schreven, maar ook jullie hebben het weleens meegemaakt. Dat bleek uit de gigantische hoeveelheid reacties op Facebook. Daarom: een greep uit de horrorverhalen en gouden tips die wij binnenkregen.

1. Fijn, die fluoriserende trend

Karen: "O, ik heb even een deja-vu moment. Tijdens Black Friday verloor ik mijn 4-jarige dochter ook uit het oog. In een bomvolle Hema. Mijn eerste gedachte was: o, die zie ik zo weer. Niet dus! Ik kreeg het bloedheet en raakte bijna in paniek. Ook omdat er mensen kunnen zijn met andere bedoelingen. En er was een gracht voor het pand. Terwijl mijn moeder naar achteren ging, liep ik naar voren en weer terug. Na een aantal minuten zag ik een fluoriserende oranje jas voorbij flitsen. Hebbes! Ik was erg dankbaar voor die fluoriserende trend vorig jaar, haar jas viel meteen op! Ik heb mijn dochter flink in de kraag gepakt omdat ze niet wilde stoppen, en gelukkig is ze er erg van geschrokken. Ik heb haar nu geleerd om in de desbetreffende winkel te blijven als ze ons kwijt is, en dat ze dan gewoon keihard om mij moet schreeuwen. Ze heeft een flink hard en schel stemgeluid. Die hoor ik dus wel."

 

2. In de Kalverstraat. Op een zaterdag.

Yvonne: "Herkenbaar! Zo stond ik in een bomvolle H&M op de Kalverstraat op een zaterdag. Ik keek even een andere kant op en ja hoor: weg peuter. Ik keek om me heen, zag de uitgang, zag de menigte in de Kalverstraat en kreeg het heet. Ik dacht: als die naar buiten is gegaan, vind ik haar nooit meer terug. Je wilt ook niet meteen gaan roepen, want je wilt ook niet meteen de stempel 'slechte moeder' krijgen. Ik vond haar na een paar minuten gelukkig terug onder een kledingrek, ze had zich verstopt. Ik heb er wel van geleerd, want mijn jongste gaat alleen maar mee aan de hand of in de draagzak."

 

3. Dacht ik ook, jongen

Joyce: "Zijn we op drukke plaatsen? Dan altijd aan de hand of in de buggy, als ik die bij me heb. Verder ben ik akelig streng bij weglopen. Na de eerste poging van mijn kind ben ik zo kwaad geworden dat hij het er nu nog over heeft. Als hij wegloopt, word ik heel boos en gaat hij thuis direct naar bed. 'Ik geef hand mama, ik geef hand', antwoord hij nu. Ja, dacht ik ook, jongen. Doe maar! En ik weet dat het ontzettend stom staat, maar als het nodig is, doe ik nog zo'n polsbandje om mijn hand ook. Ik wil altijd op elk moment weten waar mijn kinderen zijn."

 

4. Ineens lijkt elk kind op dat van jou

Petriesja: "Oh ja, echt heel erg! Heb het bij de middelste gehad in de dierentuin. En je bent zelf ineens 'blind, want elk kind lijkt op dat van jou. Vreselijk! Wel fijn om te weten dat je dus al vrij 'snel' 112 mag bellen. Elke seconde voelt als een eeuwigheid op zo'n moment."

 

5. O-ver-al water

Sylvia: "Het is mij een keer gebeurd in het Dolfinarium in Harderwijk. Pff, dat wil je echt niet meemaken. Mijn hart ging tekeer, ik kon niet meer helder nadenken en het zweet brak me aan alle kanten uit. Er was overal water en ik wist niet waar ik het moest zoeken. Gelukkig was er ook een meldpunt. Samen met verschillende mensen ging ik meteen zoeken. Toen werd hij gauw gevonden. O, wat ben ik bang geweest."

 

6. Gebeurt mij niet? Weet je nooit

Faina: "Ruim twee jaar geleden raakte ik mijn dochter kwijt in de dierentuin. Terwijl ik stond te wachten in de rij voor de wc, speelde ze naast mij met andere kinderen. Ik lette telkens op haar, maar toen ik toch even wegkeek, glipte ze weg om mij te zoeken. Ik voelde mijn hart door de grond zakken toen ik haar niet kon vinden. Ik bleef maar vragen aan andere ouders of ze haar gezien hadden. Hoorde ik haar even later huilen toen iemand met haar aan kwam lopen. Mijn tip: doe een jas, trui of shirt in een felle kleur aan bij je kind, zodat je hem of haar snel herkent in de drukte. Je kunt als ouder altijd denken: dat overkomt mij niet. Maar wie het hardst roept, zal het vroeg of laat vast gebeuren. Je hebt je kind niet altijd in de hand en je ogen zijn nou eenmaal niet 24/7 vastgeplakt aan je kinder(en)."

 

7. Superhandig om te onthouden

Pascalle: "Mocht het gebeuren op een zonnige dag, dan schijnt een kind de kant op te lopen met de zon in de rug. Die tip heb ik altijd onthouden!"

 

8. Kom gerust binnen, 112

Meggy: "Wat betreft dat 112 bellen, geldt dat ook voor thuis? Mijn oudste was laatst weggelopen. 1,5 uur aan het zoeken geweest."

 

9. Echt altijd doen dit

Sharon: "Ik heb maar heel even gezocht en toen direct 112 gebeld. Het ging allemaal zo snel. Onze jongen was binnen 10 minuten gevonden. Altijd 112 bellen. Een spoorloos kind is een noodgeval en de politie trekt hier meteen voor uit."

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >