Voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen zijn ze onontbeerlijk (en soms zelfs verplicht): zwembandjes. Zo gebruik je ze en dit zijn de alternatieven.
Lees verder onder de advertentie
Waarom zwembandjes gebruiken?
Het wordt door de Consumentenbond aangeraden om zwembandjes te gebruiken bij kinderen die nog geen zwemdiploma hebben. Zwembandjes blaas je op en schuif je om de bovenarmen van je kind. Let erop dat ze stevig vastzitten en dus niet makkelijk afglijden. Ze zorgen ervoor dat je kind minder makkelijk kopje onder gaat – uiteraard is ouderlijk toezicht alsnog nodig.
Lees verder onder de advertentie
De Consumentenbond raadt aan om zwembandjes (of eigenlijk: zwemvleugels) te gebruiken die voldoen aan de EN13138. Veel recreatieve ‘speelgoed’ zwembandjes voldoen hier niet aan, maar let er dan op dat ze wel de code EN15649 dragen. Deze norm geldt voor opblaasbare vrijetijdsartikelen voor gebruik op en in het water, oftewel: opblaasbanden, zwembandjes en zwemzitjes met een decoratieve opdruk.
Baby’s zitten vaak in een zwemzitje: een soort band met zitje waarin de baby in het water ‘hangt’. Uit onderzoek van de Duitse Consumentenbond blijkt dat het hierbij oppassen geblazen is: sommige van deze zitjes kantelen te makkelijk om. Vanaf twee jaar worden meestal zwembandjes aangeraden. Hierbij kan een kind vrijelijk rondspartelen en al wat vertrouwder raken met water. Er zijn zwembandjes te koop voor verschillende leeftijden en gewichtsklassen.
Lees verder onder de advertentie
Tot wanneer?
Het wordt aangeraden om de zwembandjes te gebruiken tot je kind goed en zelfstandig kan zwemmen. De beste zwembandjes hebben meerdere luchtkamers. Als er dan eentje lek is, blijft je kind toch drijven. Zorg ervoor dat je kind altijd de zwembandjes draagt, ook als er niet gezwommen wordt. Mocht je kind tijdens het spelen toch in het water belanden, dan hoef je niet meteen in paniek te raken.
Lees verder onder de advertentie
Een paar tips:
1. De klassiekers
Oerdegelijk en comfortabel, met deze klassiekers kom je vast uit de voeten.
2. Zwemmen met Elsa en Anna
Deze twee meiden zorgen ervoor dat jouw kiddo met z’n kopje boven blijft. Liever Paw Patrol of Hello Kitty zwembandjes om die armpjes? Kan gewoon!
3. Tussen de dieren
Van stoere zwaard- en walvissen, een dino of ander stoer dier gaat menig kinderhartje sneller kloppen.
4. Lekker printje
Panterprintje hier, streepje daar. Of een gezellig bloemetje kan nooit kwaad, toch?
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.