Merk je dat je kind veel moeite heeft met het schrijven van z’n eigen naam of het lezen van boeken? Dan kan het zijn dat-ie dyslexie heeft. Behalve dat, heeft dyslexie nog meer kenmerken.
Lees verder onder de advertentie
We hebben ze op een rijtje gezet.
Wat is dyslexie?
Dyslexie is een Grieks woord en betekent letterlijk ‘niet goed kunnen lezen’. Wanneer een kind dyslexie heeft, is er sprake van een ernstige achterstand op het gebied van lezen en spelling in vergelijking met leeftijdgenoten. Dyslexie heeft niets te maken met intelligentie. Ook kinderen met een gemiddeld of hoog intelligentieniveau kunnen dyslectisch zijn.
Lees verder onder de advertentie
Zo herken je dyslexie bij je kind
Je kind heeft moeite met het verschil horen tussen klanken als m en n; p, t en k; s, f en g; eu, u en ui
Je kind vindt het moeilijk om klanken in de juiste volgorde zetten, zo worden bijvoorbeeld ‘dorp’ en ‘drop’ of ‘12’ en‘21’ door elkaar gehaald
Je kind houdt lastig zijn aandacht bij ‘klankinformatie’ (gesproken woord)
Je kind heeft moeite met het inprenten van reeksen, bijvoorbeeld tafels of spellingsregels
Het onthouden van vaste woordcombinaties, uitdrukkingen of gezegdes is lastig
Net als het onthouden van losse gegevens, zoals rijtjes, woordjes en jaartallen
Het is belangrijk dat dyslexie zo snel mogelijk bij een kind wordt ontdekt. Hoe eerder daar rekening mee gehouden wordt, hoe fijner en beter voor het kind. Vermoed je dat je kind dyslectisch is, dan zal hij vanaf groep drie bij het leren lezen en schrijven extra in de gaten worden gehouden. Als je kind moeite blijft houden, dan kan je kind getest worden op dyslexie. Dit kan op z’n vroegst aan het eind van groep drie of begin groep vier.
Een psycholoog of orthopedagoog kan de diagnose stellen. Dit is soms een lang proces, omdat eerst moet worden aangetoond dat een kind geen baat heeft bij extra hulp bij het leren. Wanneer dit niet voor voldoende groei zorgt, kan het verder onderzocht worden.
Lees verder onder de advertentie
Hoe gaat het verder?
In bepaalde gevallen krijgt je kind een dyslexieverklaring, bijvoorbeeld wanneer hij ernstige dyslexie (ED) heeft. Met deze verklaring kun je op school extra begeleiding krijgen. Zo kunnen kinderen op hun eigen niveau blijven presteren, en kan bijvoorbeeld faalangst of onzekerheid worden voorkomen.
Hoe kun je je kind zelf helpen? Stimuleer het lezen thuis zoveel mogelijk, bijvoorbeeld door je kind voor te laten lezen. Veel kinderen met dyslexie proberen dit te vermijden, omdat ze lezen moeilijk vinden. Juist dan is het belangrijk om te focussen op leesplezier. Denk aan luisterboeken, informatieve boeken en stripboeken. Ook in de klas wordt een kind met dyslexie extra ondersteund. Dyslexie verdwijnt er niet door, maar ze kunnen hierdoor prima meekomen in de klas.
Bron: Ouders van Nu
Lees verder onder de advertentie
Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.
Sommige babynamen lijken uit het niets op te duiken — en binnen de kortste keren hoor je ze overal. Dat geldt ook voor deze naam, die de afgelopen weken een opvallende opmars maakte. En je gelooft nooit waar de inspiratie vandaan komt!
Je staat op het punt om je oudste kind voor te stellen aan zijn of haar nieuwe broertje of zusje. Een spannend moment. Voor jullie als ouders, maar vooral voor die grote broer of zus in spe. Want hoe gaat je kind reageren? Met open armen? Met argwaan? Of met een driftbui? Een groeiende groep […]
Tegenwoordig groeien kinderen op in een digitale wereld waar virtueel geld bijna net zo echt aanvoelt als briefjes in hun spaarpot. Veel ouders denken dat ze goed zicht hebben op wat hun kind online doet, totdat ze plotseling geconfronteerd worden met een onverwachte creditcard rekening. Het overkwam Samira.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoon (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Voormalig schaatskampioene Ireen Wüst (39) en haar partner Letitia de Jong (32) delen vol trots dat hun dochter Pip is geboren op 17 juni. Op Instagram laten ze weten: “We zijn helemaal in de wolken!”