Zo herken je dyslexie bij een kind

08.12.2022 10:40
zo wordt kind enthousiaste lezer

Merk je dat je kind veel moeite heeft met het schrijven van z’n eigen naam of het lezen van boeken? Dan kan het zijn dat-ie dyslexie heeft. Behalve dat, heeft dyslexie nog meer kenmerken.

We hebben ze op een rijtje gezet.

Wat is dyslexie?

Dyslexie is een Grieks woord en betekent letterlijk ‘niet goed kunnen lezen’. Wanneer een kind dyslexie heeft, is er sprake van een ernstige achterstand op het gebied van lezen en spelling in vergelijking met leeftijdgenoten. Dyslexie heeft niets te maken met intelligentie. Ook kinderen met een gemiddeld of hoog intelligentieniveau kunnen dyslectisch zijn.

Zo herken je dyslexie bij je kind

  • Je kind heeft moeite met het verschil horen tussen klanken als m en n; p, t en k; s, f en g; eu, u en ui
  • Je kind vindt het moeilijk om klanken in de juiste volgorde zetten, zo worden bijvoorbeeld ‘dorp’ en ‘drop’ of ‘12’ en‘21’ door elkaar gehaald
  • Je kind houdt lastig zijn aandacht bij ‘klankinformatie’ (gesproken woord)
  • Je kind heeft moeite met het inprenten van reeksen, bijvoorbeeld tafels of spellingsregels
  • Het onthouden van vaste woordcombinaties, uitdrukkingen of gezegdes is lastig
  • Net als het onthouden van losse gegevens, zoals rijtjes, woordjes en jaartallen

Lees ook: Onderzoek: helft van de ouders stopt met voorlezen als kind 7 is

Onderzoek

Het is belangrijk dat dyslexie zo snel mogelijk bij een kind wordt ontdekt. Hoe eerder daar rekening mee gehouden wordt, hoe fijner en beter voor het kind. Vermoed je dat je kind dyslectisch is, dan zal hij vanaf groep drie bij het leren lezen en schrijven extra in de gaten worden gehouden. Als je kind moeite blijft houden, dan kan je kind getest worden op dyslexie. Dit kan op z’n vroegst aan het eind van groep drie of begin groep vier. 

Een psycholoog of orthopedagoog kan de diagnose stellen. Dit is soms een lang proces, omdat eerst moet worden aangetoond dat een kind geen baat heeft bij extra hulp bij het leren. Wanneer dit niet voor voldoende groei zorgt, kan het verder onderzocht worden.

Hoe gaat het verder?

In bepaalde gevallen krijgt je kind een dyslexieverklaring, bijvoorbeeld wanneer hij ernstige dyslexie (ED) heeft. Met deze verklaring kun je op school extra begeleiding krijgen. Zo kunnen kinderen op hun eigen niveau blijven presteren, en kan bijvoorbeeld faalangst of onzekerheid worden voorkomen.

Hoe kun je je kind zelf helpen? Stimuleer het lezen thuis zoveel mogelijk, bijvoorbeeld door je kind voor te laten lezen. Veel kinderen met dyslexie proberen dit te vermijden, omdat ze lezen moeilijk vinden. Juist dan is het belangrijk om te focussen op leesplezier. Denk aan luisterboeken, informatieve boeken en stripboeken. Ook in de klas wordt een kind met dyslexie extra ondersteund. Dyslexie verdwijnt er niet door, maar ze kunnen hierdoor prima meekomen in de klas.

Bron: Ouders van Nu

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.