Wordt jouw baby wakker als z’n speen uitvalt? Dít kun je doen

15.02.2021 14:28
baby_speen_kwijt

Om de haverklap je bed uit moeten om je kind z’n uitgevallen speen te geven: het blijkt voor veel ouders een nachttaak. Wat kun je hieraan doen? Kinderslaapcoach Myrthe Stapper geeft een paar praktische tips.

Is jouw baby jonger dan acht maanden? Dan is Myrthe’s advies: ‘Laat de speen cold turkey verdwijnen. Geef ‘m dus niet meer, ook niet overdag. Dit kan wat pittige nachten veroorzaken en zorgt er misschien zelfs voor dat je baby ineens minder goed in slaap valt, maar bij kinderen van die leeftijd duurt het maximaal een week voordat ze het bestaan van de speen zijn vergeten.’

Lees ook
Handig: 5x goede matrasbeschermers >

Glow in the dark

Voor kinderen die al oud genoeg zijn om zelf de speen te pakken ’s nachts, zegt Myrthe het volgende: ‘Maak het je kind gemakkelijk en leer dat hij z’n speen zelf kan pakken. Koop bijvoorbeeld meerdere glow in the dark-spenen en leg ze allemaal in het bedje zodat je kind er altijd wel een kan vinden. Een speendoekje kan ook helpen. En heel belangrijk: grijp niet te snel in als je merkt dat-ie er even geen kan vinden, zo leer je ‘m dat-ie soms ook echt even moet zoeken. 

In de YouTube-video van slaaptipsvoorbabys.nl wordt alles uitgelegd over spenen.

Myrthe Stapper is gecertifieerd kinderslaapcoach en oprichter van slaaptipsvoorbabys.nl

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >