In samenwerking met Kek Mama

Wijze levenslessen met Mario 

12.04.2023 12:55

Als de regen tegen de ramen slaat, weten mijn kinderen: meer schermtijd! En stiekem vind ik dat helemaal niet erg, want samen een potje Mario-en op de Nintendo Switch is hartstikke gezellig en – wie had dat gedacht – leert ons wijze levenslessen. 

Sinds de Nintendo Switch zijn intrede heeft gedaan in mijn gezin is de besnorde game-held Mario onze beste vriend. Als kind van de jaren ‘80 juich ik dat helemaal toe, want ik koester warme herinneringen aan de Italiaanse loodgieter. De herkenbare muziekjes en sounds gooien mij terug in de tijd dat ik een week in het ziekenhuis lag vanwege een heftige blindedarmontsteking. De Nintendo op de kinderafdeling, inclusief Mario-spel, was mijn redding.

Levenslessen met Mario

De tijd staat Mario meer dan goed. Alle games rondom hem en zijn bekende vrienden zien er mega gelikt uit. Onze favoriet is Mario Kart 8 Deluxe. Maar op een goede tweede plek staat New Super Mario Bros U Deluxe. We kunnen met z’n vieren tegelijkertijd spelen en iedereen op z’n eigen niveau. Zo gaat het konijn Nabbit niet dood door vijanden en dat speelt voor Mats een stuk relaxter. De game vereist wel enige communicatie onderling, want meer dan eens lopen we elkaar voor de voeten wat gevaarlijke situaties oplevert met rondslingerende schilden en Goomba’s (een soort strenge paddenstoelen). Meteen een mooi lesje: leren luisteren naar elkaar! 

Toch doorzetten

Nog meer samenwerking biedt de game Super Mario Odyssey. De een speelt Mario en de ander zijn hoed met oogjes: Cappy. Het is even uitzoeken hoe je samen de beste acties kunt uithalen, maar eenmaal op elkaar ingespeeld komen we heel ver. Samen loop je door kleurrijke 3D-werelden met als uiteindelijke doel Princess Peach bevrijden van een huwelijk met die brute Bowser. Af en toe is het best spannend, bijvoorbeeld als we een grote vijand moeten verslaan. Mats vindt het dan soms zo moeilijk dat hij de handdoek in de ring wil gooien. Maar doordat we het samen doen en nog een keer proberen zet hij toch door. 

Praten over naar elkaar luisteren en doorzetten als het moeilijk wordt. Wie had ooit gedacht dat die ouwe trouwe Mario mij nog zou helpen met de opvoeding van mijn kinderen? Ik in elk geval niet.

Mocht je ook zin hebben in een potje gamen met Mario en je gezin, er zijn nog veel meer titels op de markt. Bijvoorbeeld: Super Mario 3D World + Bower’s Fury en Super Mario Maker 2. Meer informatie vind je op Nintendo.nl