Waterwratjes: zo herken en behandel je ze bij je kind
Kleine, rode pukkeltjes die irritant kunnen jeuken: waterwratjes zijn voor je kind geen pretje. Hoe loopt hij ze op en belangrijker nog, hoe komt hij er weer vanaf? Hier alle info op een rij.
Wat zijn waterwratjes?
Waterwratjes zijn kleine, gladde pukkeltjes die gevuld zijn met vocht. Ze worden veroorzaakt door het molluscavirus en komen met name voor bij kinderen tussen de 1 en 4 jaar oud, omdat hun afweersysteem nog niet voldoende ontwikkeld is. Het virus is erg besmettelijk. Je kind kan het oplopen door direct huidcontact met een besmet kindje, bijvoorbeeld tijdens het spelen. Maar ook besmette voorwerpen of ruimtes kunnen een boosdoener zijn – denk aan speelgoed, zwembaden of handdoeken die door meerdere mensen tegelijk gebruikt worden.
Hoe herken je ze?
Word je kind besmet met het virus, dan verschijnen de eerste waterwratjes meestal tussen een aantal weken en zes maanden. Ze zijn klein, een paar millimeter, en kunnen op het hele lichaam voorkomen. Meestal zitten ze in groepjes en bekende plaatsen zijn de romp, benen, knieholtes, oksels en billen. Schrik niet als het om tientallen exemplaren gaat. Is je kind eenmaal besmet, dan kunnen er namelijk steeds meer waterwratjes bijkomen.
Lees ook:
Zo herken en behandel je een oorontsteking bij je kind >
Kunnen ze kwaad?
Nee, waterwratjes zijn niet gevaarlijk. Wel kunnen ze soms jeuken en dat kan vervelend zijn voor je kind. Het ene kind heeft daar meer last van dan de andere. Soms helpen bepaalde crèmes tegen jeuk, zoals mentholzalf. Let op: gebruik deze zalf of poeder niet als de waterwratjes open zijn.
Wat kun je eraan doen?
Als je kind waterwratjes heeft, is het niet nodig om de huisarts te bellen. Ze genezen altijd vanzelf, maar dat kan wel lang duren, meestal een klein jaar. Ook als de waterwratjes ontstoken zijn, hoef je geen actie te ondernemen. De huid van je kind ziet er dan wat rood en gezwollen uit, maar dat is een teken dat de wratjes snel gaan genezen en verdwijnen. Alleen als de wratjes zich snel uitbreiden in huiduitslag zoals eczeem, kan je de huisarts raadplegen. Ook is het slim om even te bellen als je kind een waterwratje op één van zijn oogleden heeft – en sowieso als je twijfelt en vragen hebt.
Er zijn een aantal dingen die je je kind kunt aanleren om te voorkomen dat de jeuk erger wordt – bovendien maak je de kans zo op besmetting zo klein mogelijk.
- laat je kind niet krabben aan de waterwratjes, dan kunnen ze opengaan
- laat je kind regelmatig zijn handen wassen en knip zijn nagels om verdere verspreiding van het virus te voorkomen
- dek open wratjes waar geen kleding op zit, af met een pleister (en plak ze ook af tijdens het zwemmen)
- laat je kind een eigen handdoek en washand gebruiken en was die na één keer
- droog na het douchen de delen van de huid met open wratjes als laatste af. Zo voorkom je verdere verspreiding
Goed om te weten: heeft je kind eenmaal waterwratjes gehad, dan krijgt hij ze niet nog een keer. Je kind heeft er dan weerstand tegen opgebouwd.
Bron: Thuisarts.nl