Watervrees bij kinderen: wat kun je eraan doen?

06.03.2020 13:41
tips-kind-watervrees

Kinderen vinden het vaak heerlijk om in bad te gaan, maar toch heeft zo’n drie op de tien last van watervrees – soms zo extreem dat ze zelfs bij douchespetters doodsangsten uitslaan.

Wat kun je hieraan doen? Wat tips op een rij.
 

Vervelende ervaring

Kinderen kunnen vanaf hun geboorte watervrees hebben, maar het komt ook voor dat het pas op latere leeftijd omhoog komt. Bijvoorbeeld door een vervelende ervaring met water. Ben je zelf als ouder bang? Dan kan het dat je kind dit van jou heeft overgenomen. Ook overbezorgdheid vanuit ouders kan een rol spelen bij de angst van een kind.
 

‘Watervrij’

Gelukkig groeien veel kinderen er op latere leeftijd overheen en worden ze ‘watervrij’. Op dat moment durven ze hun gezicht in het water te doen en zelf in het water te springen. Blijft jouw kind angstig? Dan kunnen onderstaande tips helpen.
 

Lees ook
Alles wat je moet weten over zwemles voor kinderen >

 

1. Probeer je kind niet te dwingen

Want hoe graag je ook wilt dat je het gezicht van je kind zonder gedoe kunt wassen, dwingen geeft vooral een negatieve lading aan ‘water’ – iets wat juist niet de bedoeling is. Wil je kind niet? Prima. Volgende keer beter.
 

2. Spelenderwijs oefenen

Wat je beter kunt doen, is spelenderwijs oefeningen doen om je kind te laten wennen. En dan stap voor stap. Begin bijvoorbeeld met het wassen van het gezicht met een klein kommetje met water. Als dat goed gaat, kun je je kind vragen of-ie er bellen in wil blazen. Lukt dat? Dan kun je proberen of hij zijn hele gezicht in het water durft te doen. Maak er wat leuks van: ‘Zullen we eens iets grappigs proberen?’ Bij succes lekker aanmoedigen en lukt het niet, ook geen ramp; morgen weer een dag.
 

3. Het bad of ondiep zwembad

Zodra je kind zonder moeite met z’n gezicht in het water durft, is het tijd voor de tweede stap: het bad. Of misschien nog beter (want meer ruimte om te oefenen): een ondiep zwembad. Leg uit dat wanneer je kind op z’n rug ligt hij door de druk niet kan zinken. Zodra je kind op z’n rug drijft, kun je er ook nu weer een spelletje van maken. Door bootje te varen, bijvoorbeeld.
 

4. In het water springen

Gaat het drijven goed? Dan kunnen jullie oefenen om in het water te springen. Spetter wat in z’n gezicht en wie weet durft hij ook al met z’n hoofd onder water. Als dit zonder angst lukt, is je kind ‘watervrij’ en kan hij op zwemles.
 

Bron: Ouders.nl

 

 

Meer tips? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >