Wat is genderneutraal opvoeden?
Ouders die staan voor een genderneutrale opvoeding, duwen hun kind zo min mogelijk in het stereotype jongens- of meisjeshokje. Maar wat houdt dat – behalve dat je je baby geen roze jurkjes of blauwe petjes opdoet – eigenlijk precies in?
Wij leggen het je uit.
Dino’s voor meisjes
Geen roze, blauw, strikjes of stoere prints: ouders die hun kind genderneutraal opvoeden, kiezen vaak voor kleding die voor beide geslachten geschikt is. Ook laten ze hun kind bewust kennismaken met een breed aanbod in speelgoed – dus niet alleen poppen voor meisjes, maar ook dino’s, auto’s en spullen die vaak juist voor jongens worden uitgekozen. In de boekjes die ouders voorgelezen, komt genderstereotypering niet voor. Zo is de superheld niet altijd een man en kunnen jongens ook prima van ballet houden.
Lees ook
Deze fotoserie bewijst dat meisjes veel meer doen dan ‘met poppen spelen’ >
Zonder invloed van de omgeving
Het doel van deze manier van opvoeden is niet om ‘mannelijkheid’ of ‘vrouwelijkheid’ uit te sluiten, maar juist om kinderen te laten proeven van allebei. Zo kunnen ze de wereld op hun eigen manier vormgeven en zonder invloed van hun omgeving erachter komen wat ze leuk vinden.
Genderneutrale babykleding
Hier vind je de mooiste babykleding die zowel geschikt is voor jongens als meisjes. Neutraal én duurzaam. Want is jouw kind eruit gegroeid? Dan geef je het net zo makkelijk aan je zwangere vriendin, zus of buurvrouw.
Voorleesboeken
Van regenbooggezinnen en homoseksualiteit tot kinderen van verschillende culturen: deze boeken laten zien dat diversiteit vanzelfsprekend hoort te zijn in de huidige samenleving. Leuk, leerzaam en goed voor de ontwikkeling van je kind.
Bron: CJG
Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >