Wat is een schisis en wat kun je eraan doen?

04.09.2018 10:31
schisis-hazenlip

In Nederland worden ieder jaar 350 kinderen geboren met een schisis, ook wel hazenlip genoemd. Wat is dat precies en hoe is het te behandelen? Wij leggen het je uit.

Een schisis is een aangeboren afwijking die ontstaat in de eerste drie maanden van de zwangerschap. De lip, kaak of het gehemelte sluit dan niet goed. Er bestaan vier vormen van een schisis:

– een spleet in de lip
– een spleet in de lip en de kaak
– een spleet in het gehemelte
– een spleet in de lip, kaak en het gehemelte

 

Behandeling

Direct na de geboorte is het belangrijk om na te gaan hoe je kind drinkt. Kinderen die een lip-kaak-gehemeltespleet hebben, krijgen flesvoeding via een zogenoemde Habermanspeen. Die speen is speciaal ontworpen voor kinderen met een schisis. In de meeste gevallen zal er in het eerste jaar al plastische chirurgie plaatsvinden. Je kind wordt dan behandeld door een gespecialiseerd schisisteam. Het soort behandeling is afhankelijk van de vorm. Na de operatie zal je kind goed in de gaten worden gehouden door een kno-arts, omdat kinderen met een schisis vaker klachten hebben aan hun keel, neus en oren. Zijn er spraakproblemen, bijvoorbeeld omdat je kind door de afwijking bepaalde klanken niet kan maken, dan kan een logopedist daarbij helpen. Vaak volgen er op latere leeftijd meerdere operaties en duurt een behandeling van een schisis enkele jaren.
 

Erfelijkheid

In Nederland worden elk jaar ongeveer 350 kinderen met een schisis geboren. In sommige gevallen spelen erfelijke factoren een rol. Als je kind naast de schisis geen andere afwijkingen heeft, zoals aan het hart, oren of nieren, dan is meestal niet bekend wat de oorzaak is.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >