Is je kind ziek, dan mag je ‘m niet zomaar naar het kinderdagverblijf brengen. Maar hoewel elke opvang heeft een eigen protocol heeft, zijn er ook wat algemene regels.
Lees verder onder de advertentie
Wij zetten ze voor je op een rij.
Overzicht
Heeft je kind een temperatuur van meer dan 38,5 graden en dus koorts, dan mag hij bij de meeste kinderdagverblijven niet worden gebracht. Bij een koortslip, oorontsteking, bof, griep , hand-, voet- en mondziekte, kinkhoest en een tekenbeet is-ie wel gewoon welkom. Maar wanneer moet je kind écht thuisblijven? En wanneer niet? Kinderopvangtotaal heeft een overzicht gemaakt:
Lees verder onder de advertentie
Diarree – als je kind bloederige diarree heeft, mag hij niet naar het kinderdagverblijf komen tot de oorzaak gevonden is of de klachten voorbij zijn.
Hoofdluis – kinderen met hoofdluis hoeven niet thuisgehouden te worden, maar moeten wel meteen worden behandeld. Ook moet de rest van de ouders worden geïnformeerd.
Mazelen – je kind hoeft niet thuis te blijven.
Rodehond – je kind hoeft niet thuis te blijven. Wel moeten zwangere vrouwen en beroepskrachten worden gewaarschuwd.
Roodvonk – als er in dezelfde groep twee of meer kinderen roodvonk hebben, moet dit worden gemeld bij de GGD. Je hoeft je kind niet thuis te houden.
Schurft – een kindercentrum is wettelijk verplicht schurft te melden als er drie mogelijke of bewezen gevallen zijn. Je kind hoeft niet thuis te blijven, maar moet (net als ouders, broers en zussen) wel worden behandeld.
Waterpokken – je kind thuishouden is niet nodig omdat besmetting al heeft plaatsgevonden voordat de blaasjes ontstaan. Wel worden andere ouders op de hoogte gebracht.
De GGD geeft overigens aan dat de hoogte van de koorts geen maat is voor de ernst van de ziekte. Ook is het belangrijk dat je kind aan het normale dagprogramma kan deelnemen; leidsters moeten een ziek kind extra aandacht kunnen geven zonder dat het consequenties heeft voor andere kinderen. Als je twijfelt of je kind te ziek is, kun je het beste even bellen om te overleggen met de opvang.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).