Voorkom een nat bed: dit moet je weten over een plaswekker

26.07.2021 11:56
wekker

Is je kind overdag zindelijk (héél fijn), maar gaat het ’s nachts vaak mis? Dan is een plaswekker een fijn hulpmiddel. Hoe, wat, waarom? Dit moet je weten over een plaswekker.

Gemiddeld worden kinderen zindelijk tussen hun tweede en derde levensjaar. Nachtzindelijk worden duurt iets langer, meestal tot ze vier of vijf zijn. Het is dus helemaal niet gek als je kind voor die tijd nog in bed plast. Is je kind al wat ouder en komt hij of zij niet altijd droog de nacht door? Dan kan een plaswekker handig zijn.

Wat is een plaswekker?

Het werkt als volgt: je kind draagt een speciaal onderbroekje met een sensor dat is verbonden aan een wekker. Als de sensor nat wordt, gaat de wekker af en word je kind wakker. Op deze manier leren de hersenen om zelf wakker te worden bij hoge nood. Er zijn verschillende wekkers op de markt. Sommigen zitten om de bovenarm van je kind, anderen werken met een app. Handig om te weten: als je een aanvullende zorgverzekering hebt, wordt een plaswekker soms vergoed. Je kunt ‘m ook huren.

Wanneer gebruik je hem?

In principe hoef je geen plaswekker te gebruiken bij kinderen jonger dan zes jaar. Voor die leeftijd worden de meeste kinderen vanzelf zindelijk, ook ’s nachts. Over het algemeen werken plaswekkers bij peuters minder goed. Beter is het om dan gewoon luiers te gebruiken.

Hoe werkt het?

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het proces.

Leg je kind uit hoe het werkt

Laat het geluid horen en vertel wat hij moet doen zodra de wekker gaat: de wekker uitzetten, naar de wc en eventueel een droog broekje aantrekken.

Help je kind

Vooral in het begin. Gaat de wekker? Loop naar de kamer en doe het licht aan. Laat je kind de wekker uitzetten en naar de wc gaan. Als je kind na twee minuten niet wakker wordt, maak je ‘m zachtjes wakker. Benoem niet dat hij misschien nat is.

Heb geduld

Je kind leert eerst om wakker te worden van de wekker en naar de wc te gaan. Soms is het bed dan al nat. Het duurt wel een paar weken voordat kinderen uit zichzelf wakker worden van een volle blaas.

Lees ook
Nooit meer ongelukjes in bed met behulp van deze plaswekkers >

Wanneer stoppen?

Als er twee weken achter elkaar geen sprake is van een natte broek kun je stoppen met de plaswekker. Last van een terugval? Dan begin je gewoon opnieuw. Meestal is je kind nachtzindelijk na vier droge weken, waarvan twee zonder wekker.

Handige tips

  • Laat je kind meer water drinken. Op deze manier kun je de wekker extra goed testen
  • Help je kind waar nodig, maar laat hem zoveel mogelijk zelf doen
  • Werk met een beloning, zoals een sticker na een droge nacht
  • Laat eventueel een lampje aan, zodat je kind makkelijker wakker wordt

Bron: Thuisarts, 24Baby

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!