Rode vlekken over het hele lichaam en een hevig krabbend kind. Ja hoor, daar zal je ze hebben. Ook al zijn waterpokken meestal onschuldig, jeuken doen ze wel. En hoe! Deze 7 anti-jeuk tips kunnen helpen.
Lees verder onder de advertentie
Waar het ene kind van top tot teen onder zit, krijgt het andere kind slechts een paar plekjes. Maar of hij nou veel of weinig blaasjes heeft: jeuken doet het bijna altijd. Deze tips zouden de jeuk kunnen verminderen.
1. Havermoutbad
Havermout staat erom bekend dat het de jeuk verzacht en dat blaasjes sneller uitdrogen. Maak een havermoutbad voor je kind en zet hem hier een kwartier lang in. Doe de havervlokken in een washandje en knoop deze goed dicht met een elastiek. Je dompelt het washandje nu als een soort theezakje in een bad met lauwwarm water tot het water melkachtig wit ziet. Na afloop kun je het water uit het washandje nog op de huid van je kind laten druppelen of wrijf er zacht mee over de hoofdhuid. Dep hierna je kind met een handdoek voorzichtig droog in plaats van te wrijven. Tip: hele havervlokken (grotere korrel) schijnen beter te werken dan instant havermout.
Lees verder onder de advertentie
2. Waterijs
Heeft je kind blaasjes in de mond? Trakteer hem dan op waterijs vanwege de koelende werking. Bij blaasjes ergens anders dan in de mond doet waterijs het natuurlijk ook prima als troostmiddel.
3. Koel sprayen
VSM Kind Waterpokken spray* stilt direct de jeuk en verkoelt de huid. Daarnaast voorkomt het bacteriële infecties, behandelt het wondjes en helpt zo littekens te voorkomen. Met de handige spray hoef je bovendien de gevoelige plekjes niet meer aan te raken. Tip: zet de Waterpokken spray voor extra verkoeling ongeveer twee uur voor gebruik in de koelkast.
Lees verder onder de advertentie
4. Kort en schoon
Een kind met jeuk verbieden om te krabben is bijna niet te doen. Toch is het beter om zo min mogelijk aan de blaasjes te zitten want dat vergroot namelijk de kans op infecties en littekens. Plus het verergert de jeuk. Knip de nagels in ieder geval kort (en houd ze goed schoon), dat maakt het krabben een stuk moeilijker en verkleint de kans op infecties. Krabhandschoenen werken ook, maar het is natuurlijk maar de vraag of je kind die ’s nachts in bed aanhoudt.
Lees verder onder de advertentie
5. Ga naar de dierentuin
Heeft je kind last van waterpokken maar voelt hij zich verder niet ziek? Neem hem dan mee naar de dierentuin of doe samen iets anders leuks. Afleiding is vaak het beste medicijn tegen jeuk. Je kind thuishouden vanwege besmettingsgevaar heeft geen zin. Hij was namelijk al besmettelijk voordat je wist dat ‘ie waterpokken had. Houd een kind met waterpokken wel uit de buurt van zieken en zwangere vrouwen en informeer de omgeving. Tip: ga je de deur uit? Stop voor de zekerheid een verkoelende spray in je tas, zoals VSM Kind Waterpokken spray*.
Lees verder onder de advertentie
6. Zonder luier
Draagt je kind nog luiers? Verschoon deze dan regelmatig zodat de blaasjes niet gaan smetten en ontsteken. Is je kind bijna zindelijk? Laat de luier dan liever uit en zet hem regelmatig op de wc. Zonder luier slaapt je kind bovendien lekkerder omdat het schuren van de luier vaak extra jeuk geeft.
Lees verder onder de advertentie
7. Lekker luchtig
Tot slot: trek je kind luchtige en losse katoenen kleding aan, zodat de huid kan ademen. Te strakke en warme kleding kan de jeuk verergeren.
Lees verder onder de advertentie
* Waterpokken spray is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Te gebruiken vanaf 6 maanden.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.