onderzoek-opa-oma

Veel snoep, zeeën van aandacht en weinig regels: het is altijd feest bij opa en oma. Toch kan die verwennerij ongezond zijn voor kinderen, zeggen wetenschappers aan de Universiteit van Glasgow.

Roken?

De wetenschappers hielden 56 onderzoeken met gegevens uit achttien landen en keken naar de invloed van grootouders die regelmatig voor hun kleinkinderen zorgen. Drie belangrijke vragen die werden gesteld: wat geven opa en oma hun kleinkind te eten? Zorgen ze dat het genoeg lichaamsbeweging krijgt? Roken ze in het bijzijn van hun kleinkind? 

 

Lees ook
Onderzoek: een op vijf grootouders vindt naam kleinkind stom >

 

Slechte invloed

Wat blijkt: opa’s en oma’s hebben vaak een slechte invloed op het voedingspatroon en het lichaamsgewicht van hun kleinkind, tot frustratie van veel ouders. Ze zetten ze onder druk ('Als je je bord leeg eet, krijg je een ijsje'), waardoor de kinderen te veel vetten en suikers binnenkrijgen. Op genoeg lichaamsbeweging vanuit grootouders hoeven de onderzoekers niet te rekenen. Ook roken ze geregeld in het bijzijn van hun kleinkind.

 

Gezonde levensstijl

Een kwalijke zaak, vindt hoofdonderzoeker Stephanie Chamers. "Ouders vinden het moeilijk om in gesprek te gaan, maar doordat opa en oma hun kleinkinderen verwennen of roken in hun bijzijn, neemt onbedoeld het risico op kanker bij de kinderen toe zodra die volwassen zijn. Wanneer je als kind een gezonde levensstijl aanleert, is het veel belangrijker om dat als volwassene vol te houden."

aan wintertijd wennen kind
Beeld: Pixabay

De overgang van zomer- naar wintertijd (de klok gaat een uur terug) kan er voor kinderen flink inhakken. Daarom een paar handige tips.

Opdat je kind niet al om 5 uur 's ochtends naast je bed staat.

 

Langzaam wennen

Probeer een paar dagen voordat de wintertijd ingaat de bedtijd van je kind elke dag met 5 à 10 minuten te verlengen. Je past op deze manier het slaapschema stukje bij beetje aan en zo wennen kinderen makkelijker aan het nieuwe ritme - en slapen ze misschien toch dat uurtje langer door. De maaltijden steeds een paar minuten uitstellen kan trouwens ook helpen.

 

Lekker donker

 

Kinderen worden vaak wakker omdat het licht wordt in de kamer, maar met goede gordijnen kun je het langer donker houden.

 

Lees ook
Zomertijd: hoe bereid je je kind erop voor? >

 

Hou het rustig

Ga tegen de avond niet nog allerlei (drukke) fratsen uithalen om je kind nog vermoeider te maken: hou het rustig, praat met een zachte stem en dim die lampen in de woon- en slaapkamer. Die hysterische kiekeboe-spelletjes kunnen morgen weer.

 

Iets langer in bed blijven

Is je kind oud genoeg, spreek dan samen af dat hij nog een tijdje rustig in bed blijft liggen als-ie vroeg wakker wordt. Laat 'm een boekje lezen, muziek luisteren of een simpel spelletje doen. Zo dendert je kind niet meteen de slaapkamer uit, maar hoeft hij ook niet meer verplicht z'n ogen dicht te doen - en jij pakt mooi nog wat extra slaap mee.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboeken vreemd

Al heeft je kind vast geen idee, de dubbelzinnigheid van deze kinderboeken is zo opvallend dat jij ze liever in de kast laat staan.

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen...

 

Misschien was 'Kitty' beter geweest

 

Rillingen krijg je ervan

 

En wáárom zou je je kind dit precies willen leren?

 

Lees ook
6x fijne boeken van bestsellerauteur Mariëtte Middelbeek >

 

Een beetje flauw, wel grappig

 

Brrrr

 

Daar is-ie weer: Dick

 

Niet zo onschuldig als het lijkt

 

Ietwat ongelukkig gekozen...

 

Stalker George

 

En dan die tekening erbij...

 

Ook hier hadden de tekenaars vast iets anders bedoeld

Bron: Bored Panda
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >