Verwennerij door opa en oma is slecht voor gezondheid kleinkind

16.11.2017 11:47
onderzoek-opa-oma

Veel snoep, zeeën van aandacht en weinig regels: het is altijd feest bij opa en oma. Toch kan die verwennerij ongezond zijn voor kinderen, zeggen wetenschappers aan de Universiteit van Glasgow.

Roken?

De wetenschappers hielden 56 onderzoeken met gegevens uit achttien landen en keken naar de invloed van grootouders die regelmatig voor hun kleinkinderen zorgen. Drie belangrijke vragen die werden gesteld: wat geven opa en oma hun kleinkind te eten? Zorgen ze dat het genoeg lichaamsbeweging krijgt? Roken ze in het bijzijn van hun kleinkind? 

 

Lees ook
Onderzoek: een op vijf grootouders vindt naam kleinkind stom >

 

Slechte invloed

Wat blijkt: opa’s en oma’s hebben vaak een slechte invloed op het voedingspatroon en het lichaamsgewicht van hun kleinkind, tot frustratie van veel ouders. Ze zetten ze onder druk (‘Als je je bord leeg eet, krijg je een ijsje’), waardoor de kinderen te veel vetten en suikers binnenkrijgen. Op genoeg lichaamsbeweging vanuit grootouders hoeven de onderzoekers niet te rekenen. Ook roken ze geregeld in het bijzijn van hun kleinkind.

 

Gezonde levensstijl

Een kwalijke zaak, vindt hoofdonderzoeker Stephanie Chamers. “Ouders vinden het moeilijk om in gesprek te gaan, maar doordat opa en oma hun kleinkinderen verwennen of roken in hun bijzijn, neemt onbedoeld het risico op kanker bij de kinderen toe zodra die volwassen zijn. Wanneer je als kind een gezonde levensstijl aanleert, is het veel belangrijker om dat als volwassene vol te houden.”