Verwacht je in 2021 een kind? 4 redenen om je zorgverzekering te checken

22.10.2020 11:18
verwacht baby 2021 uitgerekend zorgverzekering Beeld: Shutterstock

Ben je in 2021 uitgerekend? Gefeliciteerd! Waarschijnlijk komt er op dit moment een hoop op je af en ben je al van alles aan het regelen. Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is ook slim om aan het einde van dit jaar je zorgverzekering aan te passen op de komst van je baby. Waarom? Dat lees je hieronder.

1. Je krijgt niet alles vergoed

Over het algemeen is de zorg in Nederland goed geregeld en ´krijg´ je ook veel vergoed vanuit de basisverzekering. Zoals bijvoorbeeld verloskundige hulp, noodzakelijk echo´s, fysiotherapie bij zwangerschapsincontinentie, kraamzorg of een thuisbevalling. Maar vaak vragen ze voor die zorg wel een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld voor de kraamzorg of bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie. Hier kun je je dan aanvullend voor verzekeren. Lees bij Independer alles over je zorgverzekering en zwangerschap.
 

2. In zo’n aanvullend pakket zitten ook nuttige cursussen

Als je je ervoor kiest je aanvullend te verzekeren, dan is de kans groot dat je vanuit dat pakket ook ook verschillende zwangerschapscursussen vergoed krijgt. En dat is toch wel fijn, zo voorbereidend op de bevalling. Ook zitten er vaak cursussen in die na de bevalling nuttig zijn, zoals EHBO voor kinderen. Bij sommige verzekeraars krijg je zelfs een babymassage vergoed.

 

3. Er is maar één overstapmoment

Helaas geen uitzonderingen: ook als je zwanger bent heb je maar één kans om je zorgverzekering voor het jaar waarin je bevalt te regelen. Het kan alleen tussen 12 november en 31 december. Dus goed nieuws als je nu zwanger bent, want dan heb je alle tijd. Goed om in je weten: word je in het nieuwe jaar zwanger? En heb je geen nieuwe zorgverzekering die hierop aansluit? Er zijn een aantal verzekeraars bij wie je wel tussentijds kunt wijzigen. Daar moet je dan uiteraard al wel verzekerd zijn.
 

4. Eigen risico omlaag

Heb je doorgaans niet zoveel zorg nodig en heb je daarom het eigen risico verhoogd? Dan doe je er goed aan ook hier kritisch naar te kijken. Grote kans namelijk dat je rondom je zwangerschap meer zorgkosten maakt dan het standaard eigen risico van 385 euro. Als je een hoger eigen risico hebt, ga je dus meer zelf betalen. Dat weegt vaak niet op tegen de korting op je premie die krijgt als je je eigen risico omhoog gooit. Verstandig dus om ook dit aan te passen.

Slim dus om voor het nieuwe jaar uit te zoeken of je je zorgverzekering aan moet passen. Wil je dit niet vergeten? Dan schrijf je dan in voor de Zorgpremie Alert van Independer. Dan krijg je een seintje in je mail zodra de premies van 2021 bekend zijn en je dit klusje in ieder geval van je to do list kan strepen.

Tip: vergeet ook niet je kindje bij te schrijven op de polis van je zorgverzekering, dit gaat namelijk niet automatisch. Dit kan tot vier maanden na de geboorte.

Bron: Independer