VeiligheidNL: Kinderen moeten op ‘valles’

31.05.2016 08:28
Beed: Getty Beed: Getty

Basisschoolleerlingen lopen nogal eens een gebroken pols of vinger op tijdens de gymles. Wat heet: wekelijks belanden ruim 700 scholieren op de eerste hulp na een ongeluk op school. VeiligheidNL pleit daarom voor speciale vallessen.

Uit de nieuwste cijfers van VeiligheidNL blijkt dat in 2014 zo’n 8.200 kinderen (41 per schooldag) naar de spoedeisende hulp moesten door gymongelukken. Op middelbare scholen lag dat cijfer op 7.400 leerlingen (37 per dag). Nog eens duizenden kinderen kregen na een valpartij op het schoolplein medische hulp, schrijft het AD.

Vaker achter de computer

Volgens Hedy Goossens van VeiligheidNL hebben de televisie en computer alles te maken met de toenemende valpartijen. Kinderen brengen meer tijd door achter een scherm, spelen minder buiten en leren daardoor niet meer hoe ze een val kunnen breken. Daarnaast is de motoriek van kinderen sinds de jaren tachtig achteruit gegaan. “Ze worden bang om te vallen. Angst brengt verkramping met zich mee, wat de kans op een breuk kan vergroten”, vertelt Goossens aan het AD. Ook ouders zijn voorzichtiger geworden als ze hun kind buiten laten spelen. “Kinderen ontdekken hierdoor minder de risico’s van spelen”, voegt Goossens eraan toe.

Speciale valles

VeiligheidNL vindt dat daar nu maar eens verandering in moet komen en wil graag vallessen in het leven roepen. Want: als kinderen leren hoe ze het beste kunnen vallen, zijn ze minder bang en breken ze minder snel iets.

Bron: AD.nl