Van vochtige muren tot schimmel: zóveel kinderen wonen in een ongezond huis

11.10.2019 13:59
kinderen-wonen-ongezond-huis

Van de 2,8 miljoen Nederlandse kinderen (onder de 15 jaar), wonen er bijna 420.000 in huizen met lekkende daken, vochtige muren of schimmel in raamkozijnen of op vloeren.

Dat blijkt uit Europese cijfers, verzameld door onderzoeksbureau RAND.

 

Een op de drie kinderen

Ruim 650.000 kinderen ervaren geluidsoverlast van buren en het verkeer. 65.000 kinderen vinden dat hun huis te weinig daglicht binnenlaat en zo’n 50.000 kinderen wonen in een huis met een te lage temperatuur. Daarmee heeft één op de drie te maken met slechte leefomstandigheden thuis, wat betekent dat zij een groter risico lopen op gezondheidsklachten: de kans dat op astma, eczeem en luchtwegaandoeningen is 4,3 keer zo groot als normaal.

 

Lees ook
VIDEO: zo maak je zelf theelichthouders >

 

‘Geen nieuwe informatie’

Het is ‘helaas geen nieuwe informatie’, zegt Atze Boerstra van adviesbureau BBA Binnenmilieu tegen het AD. “Ik mis zelfs een aantal zaken in het onderzoek, want een grote vervuiler is fijnstof binnenshuis, veroorzaakt door slechte kookafzuiging of rook in huis of een snelweg in de buurt. Het is ernstig, want als er één plek is waar het gezond moet zijn, dan is het in de eigen woning.”

 

‘Vijf vliegen in één klap’

Vooral huurders met een kleine portemonnee hebben last van problemen als schimmel in huis. SP-Kamerlid Sandra Beckerman roept het kabinet op met een serieus actieplan te komen en geld beschikbaar te stellen voor woningcorporaties, zodat die huizen met problemen kunnen verduurzamen. “Dan sla je vijf vliegen in één klap: een gezonder huis, een lagere energierekening, de klimaatdoelen komen dichterbij, de gaskraan kan sneller dicht en het creëert banen als die werkzaamheden moeten worden uitgevoerd.”

Bron: AD.nl / ANP

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >