Tummy time: waarom is het belangrijk voor je baby en hoe help je hem erbij?

20.10.2021 10:12
tummy time baby waarom belangrijk Beeld: Getty Images

De meeste baby’s liggen heerlijk op hun rug te slapen of spelen in de box. Maar het is belangrijk om hem regelmatig even op zijn buik te leggen. Waarom dat is en hoe je deze ‘tummy time’ kunt stimuleren, lees je hier.

Tummy time wordt ook wel de buikligging genoemd. Door je baby regelmatig op zijn buik te leggen, worden zijn romp, schouders en bekken sterker. Dit komt omdat hij door de buikligging zijn hoofd leert op te tillen. En al die sterke spieren zijn hard nodig als hij straks gaat leren zitten, kruipen en lopen.

Wist je trouwens dat tummy time ook helpt bij het voorkomen van een voorkeurshouding? Als je baby op zijn buik ligt, ligt hij niet plat met zijn hoofd op de linker- of rechterkant. De kans op een afgeplat hoofdje, is dus kleiner.
 

Wanneer begin je met tummy time?

Je kunt je kind al vanaf de geboorte stimuleren om te bewegen. Leg hem minimaal drie keer per dag even op zijn buik als hij wakker is. Een mooi moment hiervoor is als je zijn luier verschoont. Je baby spant zijn spieren dan even aan en gaat na verloop van tijd langzaam zijn hoofdje optillen.
Je kunt hem regelmatig op zijn buik leggen tot hij uiteindelijk zelf kan omdraaien.

Nog meer tips om je baby te helpen in zijn ontwikkeling?
Volg ons op Facebook en Instagram >

 

Hoe kun je tummy time stimuleren?

Op zijn buik liggen vergt veel energie voor je baby. Hij zal het waarschijnlijk wat langer volhouden als er iets in zijn buurt ligt wat interessant is. Denk aan een felgekleurd speeltje of een knuffel. Ook kun je een buikkussen kopen. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor de tummy time en bevatten vaak speeltjes en een spiegeltje, waardoor je kind liggend op zijn buik afgeleid wordt.

Andere tips om je kind regelmatig op z’n buik te leggen: draag of wieg hem eens in buikligging, leg hem op buikligging op jouw buik of borst en verschoon hem terwijl hij op zijn buikje ligt.

Let op: leg je baby niet op een gladde vloer of speelkleed dat gemakkelijk weg kan glijden. Daardoor zal je baby lastiger kunnen bewegen en is de kans groot dat hij er in no time klaar mee is.

Bron: Centrum voor Jeugd & Gezin

 

 

Lees ook:
Alles over de lichamelijke ontwikkeling van je baby >