De meeste baby’s liggen heerlijk op hun rug te slapen of spelen in de box. Maar het is belangrijk om hem regelmatig even op zijn buik te leggen. Waarom dat is en hoe je deze ‘tummy time’ kunt stimuleren, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Tummy time wordt ook wel de buikligging genoemd. Door je baby regelmatig op zijn buik te leggen, worden zijn romp, schouders en bekken sterker. Dit komt omdat hij door de buikligging zijn hoofd leert op te tillen. En al die sterke spieren zijn hard nodig als hij straks gaat leren zitten, kruipen en lopen.
Wist je trouwens dat tummy time ook helpt bij het voorkomen van een voorkeurshouding? Als je baby op zijn buik ligt, ligt hij niet plat met zijn hoofd op de linker- of rechterkant. De kans op een afgeplat hoofdje, is dus kleiner.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer begin je met tummy time?
Je kunt je kind al vanaf de geboorte stimuleren om te bewegen. Leg hem minimaal drie keer per dag even op zijn buik als hij wakker is. Een mooi moment hiervoor is als je zijn luier verschoont. Je baby spant zijn spieren dan even aan en gaat na verloop van tijd langzaam zijn hoofdje optillen. Je kunt hem regelmatig op zijn buik leggen tot hij uiteindelijk zelf kan omdraaien.
Lees verder onder de advertentie
Nog meer tips om je baby te helpen in zijn ontwikkeling? Volg ons op Facebook en Instagram >
Hoe kun je tummy time stimuleren?
Op zijn buik liggen vergt veel energie voor je baby. Hij zal het waarschijnlijk wat langer volhouden als er iets in zijn buurt ligt wat interessant is. Denk aan een felgekleurd speeltje of een knuffel. Ook kun je een buikkussen kopen. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor de tummy time en bevatten vaak speeltjes en een spiegeltje, waardoor je kind liggend op zijn buik afgeleid wordt.
Lees verder onder de advertentie
Andere tips om je kind regelmatig op z’n buik te leggen: draag of wieg hem eens in buikligging, leg hem op buikligging op jouw buik of borst en verschoon hem terwijl hij op zijn buikje ligt.
Let op: leg je baby niet op een gladde vloer of speelkleed dat gemakkelijk weg kan glijden. Daardoor zal je baby lastiger kunnen bewegen en is de kans groot dat hij er in no time klaar mee is.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.