Kinderen krijgen steeds eerder een mobiele telefoon, blijkt uit cijfers van provider KPN. Terwijl jongeren die nu achttien jaar zijn hun eerste mobiel hadden toen ze 13,2 jaar waren, is die leeftijd voor veertienjarigen van nu gedaald naar 11,7 jaar.
Lees verder onder de advertentie
Ook hele jonge kinderen lopen al met een mobieltje op zak: in Nederland ruim 400 vierjarigen.
Prepaid
Vaak beginnen ze met een prepaid telefoon. “Ouders vinden het prettig dat kinderen met geld leren omgaan”, zegt Yvette Belt, directeur marketing bij KPN, tegen het AD. “Met een prepaidkaart moeten ze opletten hoeveel beltegoed ze nog hebben en hoeveel MB een appje of YouTube-filmpje verbruikt.” Hoe ouder de kinderen worden, hoe vaker ze toch een mobiel met abonnement krijgen.
Opvoedkundige Tischa Neve raadt ouders af om een kleuter al met een mobiel te laten lopen. Tegen de krant zegt ze: “Pas vanaf groep 7 of 8 begint het sociaal te spelen dat er groepsapps ontstaan. Voor die tijd hebben ze echt geen mobieltje nodig. Vroeger deden we het toch ook zonder mobiel. Een kind kan prima even naar huis komen om te vertellen waar het heen gaat.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.