Ongeveer vier procent van de zuigelingen, meestal jonger dan zes weken, krijgt spruw. Het wordt veroorzaakt door een candida-infectie. Wat zijn de symptomen en hoe komt je kleintje er weer vanaf?
Lees verder onder de advertentie
Je baby kan op verschillende manieren spruw oplopen. Ten eerste bij de geboorte, als je zelf een candida-infectie in je vagina hebt. Ook groeit de gist goed in moedermelk, dus kan het bij het geven van borstvoeding via je tepel worden doorgegeven aan je baby. Maar hetzelfde gebeurt ook als iemand een vinger of speen waar de gist op zit, in de mond van je kleintje stopt.
Lees verder onder de advertentie
Hoe herken je spruw?
Het belangrijkste kenmerk zijn witte plekjes in de mond van je baby. Meestal zitten die tegen de wangen aan, op de tong en aan het gehemelte. Er kunnen ook blaasjes in zijn mond te zien zijn en soms hebben baby’s met spruw opvallend glanzende lippen. Wees ook alert op rode billen: als de infectie op de billen zit, kan dat namelijk uitslag veroorzaken.
Zelf merk je waarschijnlijk niet veel van de infectie, maar je kunt last hebben van pijnlijke of gevoelige tepels.
Nee. Spruw gaat vaak vanzelf weer over en als je baby goed drinkt en er geen last van heeft, hoeft het niet behandeld te worden. Huilt hij veel of laat hij tijdens het drinken steeds je tepel los? Neem dan contact op met je huisarts, want die kan medicatie voorschrijven voor je baby en jezelf.
Lees verder onder de advertentie
Waar moet je bij spruw op letten?
Hygiëne is extra belangrijk. Was altijd eerst je handen en maak je tepels schoon met lauw water, voordat je je baby borstvoeding gaat geven. Is de kleine klaar met drinken? Laat je tepels dan rustig drogen en gebruik schone zoogcompressen, zodat je tepelhuid droog blijft. Geef je flesvoeding, dan is het verstandig om de spenen iedere dag uit te koken en alles te bewaren op een schone, droge plaats.
Verder gelden de algemene hygiënische adviezen: was je handen na toiletbezoek en na het verschonen van de luier.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).