Oei, dit zijn de gevaren van springen op een springkussen

01.06.2024 12:58
kinderen springen op een springkussen Bron: Pexels

Ze poppen langzamerhand weer op veel plekken op: springkussens. Oftewel rijkelijke gekleurde kastelen, jungles en unicorns gevuld met lucht waarop kinderen lekker kunnen springen. Klinkt onschuldig, maar wanneer de regels niet goed nageleefd worden, kunnen er best wat ongelukjes op de loer liggen. Dit zijn de gevaren van een springkussen.

Een springkussen op een kinderfeestje, op het schoolplein tijdens een spelletjesdag, in het vakantiepark deze zomer: overal kom je luchtkussens tegen en kinderen rennen er maar al te graag op. Dit is helaas niet zonder gevaar, want iets meer dan duizend kinderen per jaar lopen ernstige verwondingen op van een springkussen. Denk aan verzwikkingen, botbreuken en zelfs hersenletsel.

2200 kinderen met verwondingen door een springkussen

Nog een keer dat aantal kinderen loopt minder ernstige verwondingen op. In totaal komen er elk jaar 2200 kinderen tussen de vijf en veertien jaar op de spoedeisende hulp terecht door een ongeval op een springkussen.

De gevaren van een springkussen

Hoe die ongevallen op een springkussen ontstaan? Meestal door verkeerd gebruik van het luchtkussen of de speelregels niet naleven. Dit zijn de oorzaken van ongelukken met kinderen op springkussens:

  • Kinderen botsen tijdens het springen op of tegen elkaar
  • Er springen teveel kinderen tegelijkertijd op het springkussen
  • Er zit te veel leeftijdsverschil tussen de kinderen
  • Kinderen vallen uit het springkussen of ze vallen tijdens het springen

Mensen overleden door gevaren van een springkussen

In de afgelopen jaren zijn ook meerdere mensen en kinderen overleden terwijl zij op een springkussen stonden. Dit gebeurde in de meeste gevallen doordat een springkussen met kinderen omviel of zelfs wegwaaide. Bij harde wind is een luchtkussen neerzetten dan ook niet verantwoord, zelfs niet als deze in de grond vastgezet wordt. Die pinnen kunnen makkelijk loskomen waardoor het springkussen alsnog weg kan waaien.

Gevaren van springkussens voorkomen

Gelukkig kunnen gevaren van springkussens voorkomen worden door het juiste gebruik ervan. Er is een bekende regel die je vast wel kent en dat is: schoenen uit. Deze speelregels zijn ook belangrijk bij het springen op een springkussen:

  • Zorg dat er altijd een volwassene is die toezicht houdt
  • Let op dat het maximaal aantal kinderen niet overschreden wordt
  • Kijk naar de verschillen in leeftijden en laat de kinderen afwisselen
  • Duiken of hard tegen de randen springen is niet de bedoeling
  • Niet eten en drinken op het luchtkussen
  • Pas op met scherpe voorwerpen zoals de gesp van een riem of haarspeldjes die losraken tijdens het springen

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.