De eerste weken na de geboorte snak je naar het moment dat je baby voor het eerst gaat doorslapen. Slaaptraining zou hem daarbij kunnen helpen. Maar hoe werkt dit precies?
Lees verder onder de advertentie
Iedere ouder weet hoe heftig gebroken nachten zijn. In het begin ben je om de paar uur op om borst- of flesvoeding te geven, maar ook na een aantal maanden ben je nog (zeer) regelmatig wakker. Er zijn maar weinig baby’s die op jonge leeftijd in één keer doorslapen. Hoe bouw je een fijn slaapritme op en kun je er voor zorgen dat zowel jij als je baby een goede nachtrust heeft?
Lees verder onder de advertentie
De eerste weken doet je baby weinig anders dan drinken en slapen. Dat laatste doet hij bijna de hele dag, maar elke drie uur is hij even wakker voor de fles of de borst – ook ’s nachts. Pas als hij wat gegroeid is en zijn maag groter wordt, drinkt hij meer en worden de tijden tussen de voedingen wat langer. Meestal is dat rond de vier maanden. Je baby slaapt dan dus ook ’s nachts iets langer.
Om uiteindelijk op het punt te komen dat je baby doorslaapt (wat als muziek in de oren klinkt), kun je aan slaaptraining gaan doen.
Er zijn twee manieren, maar natuurlijk geldt dat ieder kind anders is. Je zult moeten uitproberen wat voor je baby werkt en wat het beste bij jullie als gezin past.
Je kunt proberen om je kind vanaf ongeveer zes maanden een paar minuten laten huilen voordat je bij ‘m gaat kijken. Daarna til je hem niet uit bed, maar geef je hem een aai over de bol en spreek je hem zachtjes toe. Gaat hij daarna weer huilen, dan wacht je iets langer tot je naar hem toe gaat. Probeer dit een aantal avonden achter elkaar. Wat kan helpen, is een vast slaapritueel. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je iedere avond in een vaste volgorde zijn pyjama aantrekt, de laatste voeding geeft en samen bijvoorbeeld een boekje leest. Je baby zal er aan moeten wennen, maar uiteindelijk gaat hij begrijpen dat deze rituelen betekenen dat het bedtijd is.
De tweede methode is dat je in de kamer blijft als je je baby in bed gelegd hebt. Je wacht tot zijn oogjes zachtjes toe gaan en geeft hem dan een zoen en een aai over z’n bol. Je gaat steeds iets verder van zijn bed zitten en uiteindelijk verlaat je de kamer – dit doe je steeds iets eerder. Zo raakt je baby er langzaam aan gewend dat hij (alleen) moet gaan slapen.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.
Ben je hard op zoek naar een naam voor je baby die niet zo vaak voorkomt? Overweeg dan eens een botanische bloemennaam. Deze dalen namelijk flink in populariteit blijkt uit onderzoek. Positief bekeken: als jij jouw baby een van deze bloemige namen geeft, zal hij of zij weinig naamgenootjes in de klas tegenkomen.
Pak je tassen, roep de kinderen en spring in de auto: Europa-Park is de volgende bestemming! Dit onbekende pretpark is nog niet zo bekend bij Nederlanders, maar een absolute must-visit als je Disneyland en De Efteling al gezien hebt.