Dit is waarom je sensorisch spel moet aanbieden aan je kind
Sensorisch of sensopathisch spel klinkt lastig, maar is het niet. Het is de benaming voor spelen door middel van je zintuigen en laten kinderen dit nu heel erg leuk vinden. Daarbij is het nog hartstikke leerzaam ook.
Sensorisch spelen doet je kind met materialen zonder vaste vorm en het spel heeft geen specifiek doel. Het gaat juist om de zintuigelijke ervaring voor je kind, doordat het kan voelen, ruiken, zien, horen en soms zelfs proeven. Kortom: alle zintuigen worden geprikkeld met sensopathisch spel.
Wat is sensorisch spel nou precies?
Als volwassene doe je dit misschien ook nog wel eens. Denk aan knijpen in een stressbal, het kneden van deeg of dat zachte gevoel van scheerschuim tussen je vingers. Je voeten in het zand op het strand of de stralen van water onder de douche op je huid. Het is dan wel geen spelen, maar dit soort dingen vallen wel onder sensorisch spel.
Kinderen houden ervan om te spelen met zand en met water, maar er zijn nog veel meer materialen en manieren om sensorisch spel aan te bieden. Voorwerpen uit de natuur zijn er perfect voor, zoals droge bladeren, kastanjes, steentjes en takken. Maar check ook je keukenkastjes eens: rijst, droge pasta en linzen zijn perfect om zintuigelijk mee te spelen. Of water, scheerschuim of bloem. Buiten dit ‘gratis speelgoed’ kun je denken aan kinetisch zand, klei, pittenzakjes, waterbeads of speelzijde.
Wat zijn de voordelen voor kinderen van spelen met de zintuigen?
Even terugkomend op die stressbal: dat zorgt ervoor dat je wat kan ontspannen, toch? Bij kinderen werkt sensorisch spel net zo. Door invloeden van buitenaf, zoals drukte in de klas, schermtijd en ook nog zwemles, kan je kind zich nogal overweldigd voelen. Te veel prikkels dus. Sensorisch spel zorgt voor rust, doordat je kind alleen even bezig is met zintuigelijk spel zonder druk of doel. Het kan gewoon creatief bezig zijn met, laten we zeggen, zand. Kneden, het door de vingers laten glijden, bergjes ervan maken en ga zo maar door. Bovendien stimuleer je zelfstandig spel met sensopathisch speelgoed.
Naast het stimuleren van de zintuigen is sensorisch spel ook goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek van kinderen. Doordat je kind met verschillende materialen bezig is, leert het goed te voelen, kneden en te grijpen.
Je zult merken dat sensorisch spel ook de creativiteit van je kind aanwakkert. Denk maar eens terug aan vroeger toen je met een emmertje water op straat aan het spelen was. We weten zeker dat je ooit wel eens een ‘heksensoepje’ gemaakt hebt. Met gras, rozenblaadjes of aarde in het water. Roeren met een stokje en lekker kliederen met water. Dát is het sensorisch spel en de creativiteit die we bedoelen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.