Een droge of schrale huid komt vaak voor bij kinderen onder de tien jaar, meestal omdat er iedere dag warm gedoucht wordt. Wat kun je eraan doen en is elke dag onder het water springen wel verstandig? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Als je kind onder de douche staat of in bad zit, gaat het natuurlijke vetlaagje van zijn huid af door het hete water en gebruik van zeep. In principe lost zijn lichaam dit vanzelf weer op: de talgproductie zorgt ervoor dat het natuurlijke vetlaagje weer wordt hersteld. Maar als je kind teveel of te heet doucht, kunnen de talgklieren dat proces niet bijbenen en wordt de huid van je kind droog of schraal. Andere boosdoeners zijn koud weer, chloor in het zwembad of zeewater.
Lees verder onder de advertentie
Wat merkt je kind er van?
Een droge huid is niet prettig. Vaak ontstaan er schilfertjes en krijgt je kind last van jeuk. Soms zijn er zelfs kloofjes of rode plekken te zien. Een droge huid is bovendien kwetsbaar: er ontstaat dan sneller eczeem.
Als je kind van water houdt en graag in bad gaat, hoeft hij dat niet minder vaak te doen. Elke dag badderen of douchen is prima, maar zorg er wel voor dat hij niet te lang onder het water staat en dat het water niet te heet is. Pas ook op met de hoeveelheid zeep die je gebruikt.
Je kunt eventueel ook badolie toevoegen aan het badwater, wat een olielaagje op de huid achterlaat en verzachtend werkt.
Het is daarnaast belangrijk om de huid van je kind goed in te vetten. Doe dit niet met producten die vooral veel water bevatten, zoals bodygel of bodylotion, want water verdampt. Gebruik liever een vette zalf of crème en smeer die meteen na het douchen of badderen op de huid van je kind. Dep wel eerst zijn huid goed droog.
Heeft je kind last van eczeem? Kies dan voor een crème of zalf die geen parfum bevat.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer moet je alert zijn?
Neem contact op met de huisarts als de huid van je kind steeds roder en onrustiger wordt. Die kan nagaan of je kind misschien eczeem heeft of dat er iets anders aan de hand is en eventueel een zalf of andere medicatie voorschrijven.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).