Schrale huid bij je kind: dit kun je eraan doen

24.09.2020 11:52
schrale huid baby Beeld: Shutterstock

Een droge of schrale huid komt vaak voor bij kinderen onder de tien jaar, meestal omdat er iedere dag warm gedoucht wordt. Wat kun je eraan doen en is elke dag onder het water springen wel verstandig? Wij zochten het voor je uit.

Als je kind onder de douche staat of in bad zit, gaat het natuurlijke vetlaagje van zijn huid af door het hete water en gebruik van zeep. In principe lost zijn lichaam dit vanzelf weer op: de talgproductie zorgt ervoor dat het natuurlijke vetlaagje weer wordt hersteld.
Maar als je kind teveel of te heet doucht, kunnen de talgklieren dat proces niet bijbenen en wordt de huid van je kind droog of schraal. Andere boosdoeners zijn koud weer, chloor in het zwembad of zeewater.

 

Wat merkt je kind er van?

Een droge huid is niet prettig. Vaak ontstaan er schilfertjes en krijgt je kind last van jeuk. Soms zijn er zelfs kloofjes of rode plekken te zien. Een droge huid is bovendien kwetsbaar: er ontstaat dan sneller eczeem.

Lees ook:
Eczeem bij kinderen: dit doe je eraan >

 

Wat kun je eraan doen?

Als je kind van water houdt en graag in bad gaat, hoeft hij dat niet minder vaak te doen. Elke dag badderen of douchen is prima, maar zorg er wel voor dat hij niet te lang onder het water staat en dat het water niet te heet is. Pas ook op met de hoeveelheid zeep die je gebruikt.

Je kunt eventueel ook badolie toevoegen aan het badwater, wat een olielaagje op de huid achterlaat en verzachtend werkt.

Het is daarnaast belangrijk om de huid van je kind goed in te vetten. Doe dit niet met producten die vooral veel water bevatten, zoals bodygel of bodylotion, want water verdampt.
Gebruik liever een vette zalf of crème en smeer die meteen na het douchen of badderen op de huid van je kind. Dep wel eerst zijn huid goed droog.

Heeft je kind last van eczeem? Kies dan voor een crème of zalf die geen parfum bevat.

 

Wanneer moet je alert zijn?

Neem contact op met de huisarts als de huid van je kind steeds roder en onrustiger wordt. Die kan nagaan of je kind misschien eczeem heeft of dat er iets anders aan de hand is en eventueel een zalf of andere medicatie voorschrijven.
 

Bron: Apotheek Rijken & Thuisarts

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >