Schelden in de buurt van je kinderen: met déze grappige woorden kan het wel

16.11.2023 09:00
kind riep dikzak tegen vreemde

Heb jij er weleens een scheldwoord uitgefloept in het bijzijn van je kinderen? Grote kans dat je dat nog lang hebt moeten horen! Roep voortaan liever een van déze woorden. Die klinken een stuk vriendelijker, waardoor het helemaal niet erg is als je kinderen ze overnemen.

We maken ons allemaal weleens schuldig aan een scheldwoordje hier en daar, maar het laatste wat je wil is grofgebekte kinderen de wereld in sturen. Komt de juf ineens met de mededeling dat jouw zoon of dochter erop los scheldt in de klas… nee, dat wil je niet hebben! Het lijkt misschien makkelijk om te besluiten om vanaf nu nooit meer te schelden, maar dat is het niet. Iets lelijks roepen, bijvoorbeeld als je je teen stoot, is iets dat bijna vanzelf lijkt te gaan.

Schelden in de buurt van je kinderen

Een krachtterm eruit gooien, kan ook ontzettend opluchten. Het nare van scheldwoorden is dat ze vaak kwetsend zijn. We kennen nu eenmaal een boel scheldwoorden met de namen van ziektes, met godsdienstige lading en woorden die verband houden met seksuele geaardheid. Niet leuk, want daar kun je mensen mee kwetsen. Ook schelden we nogal eens met benamingen van geslachtsdelen en ontlasting en dat vinden kinderen nét iets te leuk om over te nemen. Tijd voor iets anders dus!

Verzin zelf een woord

“In een duur koffiezaakje wilden mijn zoontjes per se een koek hebben. Ik gaf ze hun zin en rekende € 4 per koek af. We waren de zaak nog maar net uit of een van mijn zoontjes liet zijn koek op de grond vallen. Ik ben iemand die vaak ‘shit’ roept, maar om een of andere reden kwam er dit keer iets anders uit mijn mond. ‘Skarmoosh’, riep ik. Ik verzon het woord ter plekke, maar sindsdien is het een blijvertje. Het heeft een lekkere klank. De ‘sk’ geeft het kracht en de ‘oosh’ geeft het een zachte landing. Het is mijn favoriete, onschuldige scheldwoord geworden”, schrijft redacteur Sumitra Mattai in een blog op Scarymommy.com. Het is hartstikke slim: je eigen krachtige, maar onschuldige scheldwoord verzinnen.

Onschuldige scheldwoorden

Pipo de Clown deed het met ‘sapperdeflap’, maar jij kunt het ook! Geen inspiratie? Wij hebben wat voorbeeldjes voor je op een rij gezet:

  • Potvolkoffie!
  • Tartaarsaus!
  • Kwak!
  • Snotverdorie!
  • Flut!
  • Verdulleme!
  • Verdikkie!

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >