Sara’s editorial: ‘Mijn zus en ik dachten oprecht dat ze zouden gaan scheiden’

19.05.2017 07:54
Sara van Gorp

Sara van Gorp is hoofdredacteur van Kek Mama en moeder van zoons Ko (7) en Toon (2). Elke maand schrijft ze over zichzelf en haar gezin. Deze maand: de kronkelige route van de Añisclo mondde uit in een ruzie van jewelste tussen Sara’s ouders.

Mijn moeder en mijn tweede vader hebben al veertig jaar een relatie uit duizenden. Ze verrassen elkaar, kunnen grinniken om gekkigheden van de ander en vinden elkaar nog steeds woest aantrekkelijk. Tot mijn veertiende heb ik ze nog nooit één onvertogen woord tegen elkaar horen uitspreken. Ze hadden vast wel eens ruzie, maar dan achter gesloten deuren.

 

Ruzie van jewelste

Tot de vakantie bij de Añisclo. Oftewel: ‘Een stuk natuurgeweld in de Pyreneeën. Het einde van de Añisclo vallei doet denken aan een Bob Ross schilderij. Het is een prachtige combinatie van een autorit en eventueel een wandeling. De autorit gaat door de bodem van de kloof langs een wild kolkende rivier.’ Aldus de VVV ter plaatse. Bij ons resulteerde die prachtige kronkelige route in een ruzie van jewelste. Mijn moeder vond dat mijn vader de pittoreske bochten te hard nam en mijn vader vond dat onzin. Zoiets. Waarop mijn vader bij aankomst in z’n eentje in de bergpas verdween om voorlopig niet terug te keren.

 

Ze zouden gaan scheiden

Mijn zus en ik dachten oprecht dat ze zouden gaan scheiden. Dat moest wel, want ze hadden nog nooit ruzie gehad en dan ineens dit. Het is natuurlijk allemaal goed gekomen en zo’n vuurwerkruzie waar wij bij waren, was eens en nooit meer. Gelukkig hoor ik ze inmiddels wel eens steggelen bij de droger maar dat is het dan ook. Vanwege die vuurwerkshock dacht ik: kinderen een beetje bonje bijbrengen kan geen kwaad. Het leven is geen Efteling en anders denken Ko en Toon straks ook bij de minste uitbarsting dat het mis is. Dus houden Mark en ik ons niet altijd in qua kibbelen. Dat je dat ook kunt overdrijven, bleek toen Ko laatst bij zo’n onzinnige prutteldiscussie zei: ‘Hier wil ik niet bij zijn.’ Om vervolgens uit de keuken te verdwijnen. Point taken. Maar de edele kunst van het echte ruziemaken moeten we nog steeds leren. Misschien deze zomer toch eens naar de Añisclo.

 

Hoofdredacteur  Sara van Gorp (43) woont samen met  Mark en zoons Ko (7) en Toon (2).

In Kek Mama 05-2017 lees je op bladzijde 56 hoe het er ruzietechnisch aan toegaat als de één met borden kan smijten als de beste, terwijl de ander ruziemaken nog moet leren.