In samenwerking met Kek Mama

Samen spelen met je kind: zó doe je dat

05.09.2022 09:02

Of je kind nou een paar weken of al een paar jaar oud is: samen spelen is belangrijk. Niet alleen maakt het je kind slimmer, socialer en creatiever, ook is het goed voor de hechting en versterkt het jullie band. Hoe je het aanpakt? Dat lees je hier. 

Begin meteen


Natuurlijk: is je kind net geboren, dan zijn eten, slapen en knuffelen de belangrijkste activiteiten in z’n leven. Maar ook als je baby pas een paar weken of maanden oud is, kun je samen met ’m spelen. Pak bijvoorbeeld een rammelaar en laat zien aan je kind hoe hij werkt – en laat je kind ’m vervolgens zelf vastpakken. Een boekje voorlezen is ook altijd een goed idee. Wees dan vooral niet zuinig met je articulatie – niets zo interessant voor een baby dan jouw lippen te zien bewegen en verschillende gezichtsuitdrukkingen te zien.

Maak samen muziek


Met muziek zit je altijd snor, welke leeftijd je kind ook heeft. Voor je baby kun je al liedjes zingen, waarop hij weer met geluiden kan reageren. Ook leuk in die categorie: knuffels met een muziekje. Is een breed scala aan, maar een mooi voorbeeld is Bedtijd Vosje van VTech. Deze knuffel speelt verschillende deuntjes af als je op de muziekknop op z’n buik drukt. Schot in de roos natuurlijk, ook als je een dreumes of peuter hebt: voor die leeftijden zijn knopjes immers het walhalla. Daarbij is Bedtijd Vosje ook handig wanneer je kind gaat slapen. Niet alleen zijn de muziekjes rustgevend, ook speelt Bedtijd Vosje hartslaggeluiden af. En dan zijn er nóg meer eigenschappen die andere (slaap)knuffels niet hebben: 

  • Het rustgevende lichtje knippert langzaam mee met de muziek en geluiden
  • Verschillende materialen en texturen stimuleren de tastzin
  • De zachte, kleurrijke stof stimuleert het kleintje om het vosje te knuffelen
  • Wasbaar door verwijderbaar elektronisch onderdeel
  • 30 melodietjes en 2 gezongen liedjes
  • Stevig en duurzaam design
  • Regelbaar volume
  • Automatische uitschakeling
  • Geschikt voor kinderen vanaf 0 maanden

Ha, een echte alleskunner, dus – en reken maar dat je kind in no-time in slaap valt.

Laat je kind bepalen

Grote kans dat jij vaak degene bent die het speelgoed pakt en dit vervolgens aanbiedt, maar laat je kind eens het voortouw nemen. Misschien heeft-ie helemaal geen interesse om in z’n speelgoedkeukentje te koken, maar bouwt-ie veel liever een toren van z’n pannetjes. Was je zelf waarschijnlijk nooit opgekomen, maar creatief is het wel – kwestie van perspectief. 
Heb je zóveel speelgoed dat het lastig kiezen is? Je kunt natuurlijk wel alvast een selectie maken en die in de kast leggen. Kan je kind dáár vervolgens z’n fantasie op loslaten.

De kracht van herhaling


Het lijkt misschien dodelijk vermoeiend om voor de 835e keer uit hetzelfde boekje voor te lezen (je kind zou nu toch wel moeten weten wie er op de kop van de mol heeft gepoept/hoe Dikkertje Dap van de nek van de giraf glijdt/waar Dikkie Dik zich heeft verstopt/enzovoorts), maar voor je kind is die herhaling juist belangrijk. Deels heeft dat te maken met structuur en regelmaat – dat geeft een gevoel van veiligheid. Maar om je kind dingen te laten leren én begrijpen, is herhaling key. Zeg eerlijk, zelf leerde je immers ook niet in één keer rekenen/fietsen/aankleden, toch? Ook op het gebied van muziek kun je trouwens eindeloos herhalen – ha, komt zo’n knuffel als Bedtijd Vosje ook weer van pas.

Zorg voor uitdaging


Dat een puzzel van duizend stukjes wat hoog gegrepen is voor je peuter, klinkt logisch. Maar zonder gekheid: het is wel goed om te zorgen dat speelgoed aansluit bij het niveau van je kind. Bij te makkelijk speelgoed raakt je kind snel verveeld, terwijl te moeilijk speelgoed voor frustraties kan zorgen omdat het je kind niet lukt. Hoe je dat het beste monitort? Juist ja, door veel met elkaar te spelen.