Mijn huis, mijn regels? Een orthopedagoog geeft advies
Thuis heb je je eigen regels, maar wat als je zoon ineens binnenkomt met de vraag waarom iets bij een ander wel mag en bij jou thuis niet, en dit niet zo makkelijk loslaat?
”Als ik buiten op het schoolplein sta, komt Jayden (9) vrolijk naar mij toe lopen samen met zijn vriend Simon. Ze willen graag samen bij Simon thuis spelen. Geen probleem denk ik, want dan heb ik lekker een paar uurtjes voor mijzelf.
Altijd zo geweest
Net voordat ik klaar ben met eten koken, komt Jayden weer thuis. ‘Heb je leuk gespeeld?, vraag ik aan hem. Ze hebben samen vier uur lang gegamed: iets wat hij thuis van mij niet mag. Hij mag maximaal 30 minuten per dag gamen en dat is altijd zo geweest. Jayden kijkt me vragend aan. ‘Waarom mag dat hier thuis niet en bij Simon wel?’ ‘Dat wil ik hier niet hebben.’ antwoord ik. ‘Ja, maar het ging goed en we speelden leuk.’ antwoord hij verontwaardigd.
In twijfel
Als ouder wil ik niet dat mijn kinderen te veel gamen. Vroeger, toen gamen nog niet kon, was ik altijd buiten te vinden. Nooit zal mijn kind meer gamen dan buitenspelen, heb ik mijzelf voorgenomen. Mijn kinderen hebben dit altijd geaccepteerd, maar nu beginnen ze mijn regels steeds meer in twijfel te trekken. Wat moet ik hierop zeggen?”
Lees ook: Je consequent aan de regels houden: de basis voor een goede opvoeding?
Pedagogisch advies
Volgens Orthopedagoog Mariëlle Beckers gebeurt dit vaker en hoeft dit zeker niet voor problemen te zorgen, vertelt ze aan Kek Mama. ”Als ouder kun je op een duidelijke wijze uitleggen dat de regels binnen families anders kunnen zijn dan thuis en dat hier duidelijke redenen voor zijn. Je kinderen zijn jouw regels al gewend en zullen hier waarschijnlijk niet meer verder op doorgaan.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.