Vaccinaties tegen ziekten, bloedafname of een infuus: prikken zijn onvermijdelijk. Maar wat als je kind prikangst heeft? Alsjeblieft: zes praktische tips.
Lees verder onder de advertentie
Bereid je kind voor
Zodra je kind begrijpt dat-ie een prik krijgt, kun je ‘m hierop voorbereiden. Zeg alleen niet dat je er niets van voelt, want dan valt het tegen op het moment dat het wél pijn blijkt te doen. En juist dat vergroot de prikangst voor de volgende keer. Wat je wel kunt vertellen? Dat het heel even zeer doet, maar dat het heel snel over is.
Lees verder onder de advertentie
Waarom?
Prikangst kan al minder worden door uit te leggen waaróm je kind een prik krijgt. Vertel bijvoorbeeld dat prikken helpen groeien, ervoor zorgen dat je minder snel ziek wordt of je voor de operatie lekker laten slapen.
Probeer je kind af te leiden vlak voor het moment dat er geprikt wordt. Vraag bijvoorbeeld hoe het op school was of wat ze die avond willen eten. Artsen of verpleegkundigen doen dit soms zelf, door te vragen hoe oud ze zijn of ze op iets moois in de nabije omgeving te wijzen. Daardoor is je zoon of dochter even afgeleid en is de prik al achter de rug voordat hij of zij zich druk heeft kunnen maken. Wat ook kan helpen bij prikangst: muziek, filmpjes of rijmen.
Lees verder onder de advertentie
App
Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) heeft een app laten maken om kinderen spelenderwijs voor te bereiden op bloedafname. In deze app gaat een roze fantasiefiguur naar het ziekenhuis voor bloedafname en stap voor stap kunnen kinderen het beestje volgen. Er wordt niet omheen gedraaid dat een prik niet fijn is, maar het gaat erom dat een kind leert wat het kan doen om de prik prettiger te maken. Op schoot zitten, een liedje zingen of tv kijken, bijvoorbeeld. De app is gratis en beschikbaar voor Android en iOS.
Lees verder onder de advertentie
Verdoven
Wanneer je kind in de arm of het handje geprikt wordt, kun je de huid van tevoren (laten) verdoven met behulp van een verdovende zalf/spray. Vraag bij de polikliniek van de arts of het laboratorium naar deze zalf.
Prikangst poli
Voor ernstige vormen van prikangst bestaat er een prikangst poli, waar je op afspraak terecht kunt. Daar bepaalt de arts wat een geschikte verdoving is en is er speciale begeleiding.
Sommige babynamen lijken uit het niets op te duiken — en binnen de kortste keren hoor je ze overal. Dat geldt ook voor deze naam, die de afgelopen weken een opvallende opmars maakte. En je gelooft nooit waar de inspiratie vandaan komt!
Tegenwoordig groeien kinderen op in een digitale wereld waar virtueel geld bijna net zo echt aanvoelt als briefjes in hun spaarpot. Veel ouders denken dat ze goed zicht hebben op wat hun kind online doet, totdat ze plotseling geconfronteerd worden met een onverwachte creditcard rekening. Het overkwam Samira.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Je staat op het punt om je oudste kind voor te stellen aan zijn of haar nieuwe broertje of zusje. Een spannend moment. Voor jullie als ouders, maar vooral voor die grote broer of zus in spe. Want hoe gaat je kind reageren? Met open armen? Met argwaan? Of met een driftbui? Een groeiende groep […]
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoon (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Voormalig schaatskampioene Ireen Wüst (39) en haar partner Letitia de Jong (32) delen vol trots dat hun dochter Pip is geboren op 17 juni. Op Instagram laten ze weten: “We zijn helemaal in de wolken!”