prikangst-bij-kinderen-tips

Vaccinaties tegen ziekten, bloedafname of een infuus: prikken zijn onvermijdelijk. Maar wat als je kind prikangst heeft? Alsjeblieft: zes praktische tips.

Bereid je kind voor

Zodra je kind begrijpt dat-ie een prik krijgt, kun je 'm hierop voorbereiden. Zeg alleen niet dat je er niets van voelt, want dan valt het tegen op het moment dat het wél pijn blijkt te doen. En juist dat vergroot de prikangst voor de volgende keer. Wat je wel kunt vertellen? Dat het heel even zeer doet, maar dat het heel snel over is.

 

Waarom?

Prikangst kan al minder worden door uit te leggen waaróm je kind een prik krijgt. Vertel bijvoorbeeld dat prikken helpen groeien, ervoor zorgen dat je minder snel ziek wordt of je voor de operatie lekker laten slapen. 

 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: ziek kind >

 

Afleiden

Probeer je kind af te leiden vlak voor het moment dat er geprikt wordt. Vraag bijvoorbeeld hoe het op school was of wat ze die avond willen eten. Artsen of verpleegkundigen doen dit soms zelf, door te vragen hoe oud ze zijn of ze op iets moois in de nabije omgeving te wijzen. Daardoor is je zoon of dochter even afgeleid en is de prik al achter de rug voordat hij of zij zich druk heeft kunnen maken. Wat ook kan helpen bij prikangst: muziek, filmpjes of rijmen.

 

App

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) heeft een app laten maken om kinderen spelenderwijs voor te bereiden op bloedafname. In deze app gaat een roze fantasiefiguur naar het ziekenhuis voor bloedafname en stap voor stap kunnen kinderen het beestje volgen. Er wordt niet omheen gedraaid dat een prik niet fijn is, maar het gaat erom dat een kind leert wat het kan doen om de prik prettiger te maken. Op schoot zitten, een liedje zingen of tv kijken, bijvoorbeeld. De app is gratis en beschikbaar voor Android en iOS.

 

Verdoven

Wanneer je kind in de arm of het handje geprikt wordt, kun je de huid van tevoren (laten) verdoven met behulp van een verdovende zalf/spray. Vraag bij de polikliniek van de arts of het laboratorium naar deze zalf. 

 

Prikangst poli

Voor ernstige vormen van prikangst bestaat er een prikangst poli, waar je op afspraak terecht kunt. Daar bepaalt de arts wat een geschikte verdoving is en is er speciale begeleiding.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Ouders die hun kind niet laten inenten, zullen voortaan worden benaderd door experts over het belang van vaccineren. Dat meldt staatssecretaris Paul Blokhuis.

Blokhuis gaat de strijd aan met anti-vaxxers omdat de vaccinatiegraad in Nederland daalt. Hij wil dat ouders die hun kind niet laten inenten, gaan inzien hoe belangrijk de vaccinaties zijn. Bijvoorbeeld door ze actief te laten benaderen door experts. 'We gaan het niet door de strot duwen, maar we gaan wel alles op alles zetten om de mensen te doordringen van het belang van vaccineren', zegt hij. Een team van experts wordt getraind in het voeren van deze gesprekken. Tijdens de gesprekken moeten de redenen van de ouders om geen prik te halen centraal staan en krijgen ouders objectieve, wetenschappelijke informatie. Dit gebeurt met respect voor de keuzevrijheid van de ouders.

 

Lees ook:
RIVM steekt twee miljoen in voorlichting over vaccineren >


Zorgelijk

Afgelopen zomer werd bekend dat de vaccinatiegraad in ons land is gedaald naar 90%. Zeker 95% is nodig om een virusuitbraak te kunnen stoppen. In 250 van de 380 gemeenten nam de vaccinatiegraad in 2018 af ten opzichte van vorig jaar. Volgens de staatssecretaris is de daling 'heel zorgelijk'. Hij gaat daarom ook nepnieuws over vaccineren aanpakken. Blokhuis: 'Verkeerde en onjuiste berichten op internet pakken we aan. Een team van onafhankelijke experts gaat actief reageren op berichten die niet kloppen. Onzinberichten worden weersproken.' Bovendien krijgen jongeren die niet volledig gevaccineerd zijn vanaf volgend jaar een extra oproep om de prikken alsnog gratis te halen.

 

Onderzoek

Ouders worden niet verplicht om hun kind te vaccineren, aldus Blokhuis: 'Je kunt mensen niet dwingen om een spuit in hun lijf te zetten, maar we gaan veel actiever wijzen op het belang van vaccinatie.' Er wordt wel een onderzoek ingesteld naar de wenselijkheid van een verplichte griepvaccinatie onder zorgpersoneel. Daarnaast wordt gezocht naar mogelijke oplossingen die kinderopvangen kunnen gebruiken om de veiligheid te waarborgen nu de vaccinatiegraad daalt. De resultaten hiervan worden halverwege 2019 verwacht.


Bron: RTL Nieuws

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

 

buisjes-in-oren-kinderen

Als je kind vaak last heeft van oorontsteking of niet zo goed hoort, kán er een buisje in het oor worden geplaatst. Maar wat zijn trommelvliesbuisjes precies? Wat doen ze? En wanneer heeft je kind ze nodig?

Kek Mama zocht het voor je uit.

 

Wat zijn buisjes?

Trommelvliesbuisjes zijn plastic buisjes die niet groter zijn dan 1,5 millimeter: kleiner nog dan een luciferkop, dus.

 

Lees ook
Fotoserie: In dit ziekenhuis rijden kinderen zelf naar de operatiekamer  >

 

Waar zijn ze goed voor?

Vaak worden ze voor twee dingen gebruikt: als je kind meerdere oorontstekingen heeft gehad (zo'n vier in één jaar) of last heeft van langdurig gehoorverlies door bijvoorbeeld vocht of slijm achter het trommelvlies - ook wel 'lijmoor' genoemd. Dit laatste wordt in eerste instantie veroorzaakt door een flinke verkoudheid, maar ook een vergrote neusamandel kan de oorzaak zijn. Of een slecht werkende buis van Eustachius.

Door de buisjes ontstaat er een tijdelijke 'opening' tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Hier kan ontstekingsvocht (bij oorontsteking) of slijm (bij een lijmoor) weglopen. Ook komt er via die buisjes weer lucht in het oor terecht, waardoor geluid beter doorkomt en je kind dus makkelijker kan horen.

 

Hoe worden de buisjes geplaatst?

Bij problemen stuurt de huisarts jullie door naar een kno-arts. Deze onderzoekt wat precies de oorzaak is van de (geh)oorproblemen en kijkt of buisjes nodig zijn. Vervolgens worden de buisjes geplaatst door middel van een korte, simpele operatie onder narcose: de arts maakt een klein gaatje in het trommelvlies, haalt het vocht of slijm achter het trommelvlies vandaan en vervolgens wordt het buisje erin geplaatst. Deze ingreep duurt vaak maar een paar minuten en na de operatie mag je kind in principe binnen een paar uur weer naar huis. Wel moeten jullie twee weken na de operatie op controle komen. Vervolgens om de zes maanden, tot de buisjes uitgestoten zijn.

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >