De dood is misschien niet een onderwerp dat je één, twee, drie aan de keukentafel bespreekt met je kind. Toch kan het goed zijn om er juist wél over te praten. Hoe? Vier handige tips.
Lees verder onder de advertentie
Stel nu: jullie huisdier is overleden. Natuurlijk is dat heel verdrietig, maar je kunt het voor je kind wel wat dragelijker maken.
Tip 1:
Ga het gesprek aan en vraag hoe je kind zich voelt. Probeer de gevoelens niet voor ‘m in te vullen, maar laat hem vooral zelf aan het woord.
Tip 2:
Erken het verdriet van je kind en wees open. Op deze manier voelt je kind zich gehoord en veilig én krijgt hij het vertrouwen dat hij zijn emoties bij jou kan uiten.
Tip 3:
De dood is verdrietig, maar hoort wel bij het leven. Doordat het onderwerp bespreekbaar blijft en je er geen taboe van maakt, laat je je kind merken dat erover praten niet eng hoeft te zijn. Probeer het gesprek daarom niet te snel af te kappen – misschien omdat je er zelf wat ongemakkelijk bij voelt of je liever over iets vrolijks praat – en geef je kind de ruimte.
Lees verder onder de advertentie
Tip 4:
Sta samen stil bij de mooie herinneringen met jullie huisdier. Die keer dat-ie mee ging op vakantie, de verjaardagstaart in één hap naar binnen klokte of aan de broekspijp van de buurman hing – zo houd je het ook een beetje luchtig.
Hoe beladen een thema als ‘de dood’ ook lijkt, kinderen kunnen vaak beter omgaan met zware onderwerpen dan je van tevoren dacht. En daarbij geldt ook: jong geleerd is oud gedaan.
Lees verder onder de advertentie
Leer hier meer over rouw bij kinderen of kijk op SIRE.nl
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.