Praten met je kind over de dood: hoe doe je dat?

17.02.2022 11:02

De dood is misschien niet een onderwerp dat je één, twee, drie aan de keukentafel bespreekt met je kind. Toch kan het goed zijn om er juist wél over te praten. Hoe? Vier handige tips.

Stel nu: jullie huisdier is overleden. Natuurlijk is dat heel verdrietig, maar je kunt het voor je kind wel wat dragelijker maken.

Tip 1:

Ga het gesprek aan en vraag hoe je kind zich voelt. Probeer de gevoelens niet voor ‘m in te vullen, maar laat hem vooral zelf aan het woord.

Tip 2:

Erken het verdriet van je kind en wees open. Op deze manier voelt je kind zich gehoord en veilig én krijgt hij het vertrouwen dat hij zijn emoties bij jou kan uiten.

Tip 3:

De dood is verdrietig, maar hoort wel bij het leven. Doordat het onderwerp bespreekbaar blijft en je er geen taboe van maakt, laat je je kind merken dat erover praten niet eng hoeft te zijn. Probeer het gesprek daarom niet te snel af te kappen – misschien omdat je er zelf wat ongemakkelijk bij voelt of je liever over iets vrolijks praat – en geef je kind de ruimte.

Tip 4:

Sta samen stil bij de mooie herinneringen met jullie huisdier. Die keer dat-ie mee ging op vakantie, de verjaardagstaart in één hap naar binnen klokte of aan de broekspijp van de buurman hing – zo houd je het ook een beetje luchtig.

 

Hoe beladen een thema als ‘de dood’ ook lijkt, kinderen kunnen vaak beter omgaan met zware onderwerpen dan je van tevoren dacht. En daarbij geldt ook: jong geleerd is oud gedaan.

 

Leer hier meer over rouw bij kinderen of kijk op SIRE.nl

praten over de dood