De dood is misschien niet een onderwerp dat je één, twee, drie aan de keukentafel bespreekt met je kind. Toch kan het goed zijn om er juist wél over te praten. Hoe? Vier handige tips.
Lees verder onder de advertentie
Stel nu: jullie huisdier is overleden. Natuurlijk is dat heel verdrietig, maar je kunt het voor je kind wel wat dragelijker maken.
Tip 1:
Ga het gesprek aan en vraag hoe je kind zich voelt. Probeer de gevoelens niet voor ‘m in te vullen, maar laat hem vooral zelf aan het woord.
Tip 2:
Erken het verdriet van je kind en wees open. Op deze manier voelt je kind zich gehoord en veilig én krijgt hij het vertrouwen dat hij zijn emoties bij jou kan uiten.
Tip 3:
De dood is verdrietig, maar hoort wel bij het leven. Doordat het onderwerp bespreekbaar blijft en je er geen taboe van maakt, laat je je kind merken dat erover praten niet eng hoeft te zijn. Probeer het gesprek daarom niet te snel af te kappen – misschien omdat je er zelf wat ongemakkelijk bij voelt of je liever over iets vrolijks praat – en geef je kind de ruimte.
Lees verder onder de advertentie
Tip 4:
Sta samen stil bij de mooie herinneringen met jullie huisdier. Die keer dat-ie mee ging op vakantie, de verjaardagstaart in één hap naar binnen klokte of aan de broekspijp van de buurman hing – zo houd je het ook een beetje luchtig.
Hoe beladen een thema als ‘de dood’ ook lijkt, kinderen kunnen vaak beter omgaan met zware onderwerpen dan je van tevoren dacht. En daarbij geldt ook: jong geleerd is oud gedaan.
Lees verder onder de advertentie
Leer hier meer over rouw bij kinderen of kijk op SIRE.nl
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.