Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt hoe dan ook in de fase terecht waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Lees verder onder de advertentie
Luana (36) is getrouwd en moeder van zoon Dex (3,5) die probleemloos alle automerken kan opnoemen.
Luana: “Het begon vrij onschuldig. We waren op weg naar de supermarkt, en mijn peuter zat achterin z’n autostoel, vrolijk zingend. Plotseling wijst hij naar een auto voor ons. ‘Kijk, mama, een Boebo!’ Ik dacht eerst dat het een grapje was, misschien een uit de hand gelopen fantasie over Bumba of zoiets. Maar toen ik de auto in kwestie zag, besefte ik: hij bedoelde een Volvo. Prima, een keer goed raden kan elke peuter. Maar toen hij een paar minuten later ‘Beeeem!’ riep bij een BMW, begon ik te vermoeden dat dit geen toeval was.
Lees verder onder de advertentie
Steeds indrukwekkender
De dagen viel het steeds duidelijker, of, laten we zeggen, indrukwekkender. ‘Mama, da’s een Aude!’ (Audi). Bij elke wandeling, fietstocht of autorit kreeg ik live commentaar op elke auto die we tegenkwamen. En het meest fascinerende? Hij had het altijd goed. Ik begon serieus te twijfelen aan mezelf. Wist ik eigenlijk wel het verschil tussen een Mazda en een Hyundai? Mijn peuter duidelijk wel.
Lees verder onder de advertentie
Wat eerst nog grappig was, werd al snel een fulltime bezigheid. We konden geen parkeerplaats meer passeren zonder dat hij vol enthousiasme door het raam naar buiten tuurde. ‘Mama, kijk, daar is een Tesha!’ (Tesla). Serieus, mijn kind van drie jaar wist wat een Tesla was, terwijl ik pas net had geleerd dat het geen luxe stofzuiger was. Waar in vredesnaam had hij al die kennis over automerken opgedaan?
Het kwartje viel pas een paar weken later. We zaten op een regenachtige zaterdagochtend binnen en mijn man vroeg onze peuter of hij filmpjes wilde kijken. Voor ik het wist, zaten ze samen op de bank, mijn man met de iPad, en mijn peuter met grote ogen starend naar… autovlogs. Juist, mijn man had mijn zoon stiekem ingewijd in de wereld van auto-YouTubers. Het ene na het andere filmpje van glimmende Porsches, snelle Audi’s en strak uitgevoerde BMW’s kwam voorbij.
Lees verder onder de advertentie
‘Zie je’, zei mijn man met een grijns. ‘Dit is waar hij alles leert.’ Blijkbaar hadden ze er een vast ritueel van gemaakt op zaterdagochtend: papa en zoon samen auto’s kijken. Terwijl ik dacht dat ze onschuldig naar Peppa Pig zaten te turen, zaten ze dus naar auto’s te kijken die ik niet eens kon betalen in mijn dromen.
Dus nu weet ik het: mijn peuter heeft niet zomaar autokennis. Hij is gewoon een klein sponsje, die alles oppikt wat hij ziet. En nu ik het weet, geniet ik er eigenlijk stiekem wel van. Want waar andere ouders eindeloos Paw Patrol of Bumba om hun oren krijgen, zit ik in een constant in een college autokennis. ‘Mama, daar is een Porsche! Die is heel snel, hè?’ Ja, schat, heel snel.
Lees verder onder de advertentie
Wie weet, misschien staat er over twintig jaar wel een toekomstig autoverkoper of racecoureur voor me. Tot die tijd parkeer ik mijn oude, veel minder indrukwekkende Volkswagen gewoon netjes naast de ‘Boe-bo’s.’
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.