Pas op: deze traphekjes zijn onveilig maar wél te koop

23.06.2022 13:31
trap

De Consumentenbond testte 11 traphekjes om te zien of ze voldoen aan de Europese veiligheidsnorm. Hou je vast: 5 van de 11 traphekjes werden bestempeld als ‘afrader’. Er werd ook gekeken of de hekjes makkelijk te installeren, openen en sluiten zijn.

We hebben de vijf hekjes die dus afgeraden worden even voor je op een rijtje gezet:

  • BabyDan ‘Guard Me’
  • A3 Baby & Kids ‘Rolygate’
  • Maclean ’traphekje metaal schroefbaar’
  • Stars Stairs ‘Nele’
  • Reer ‘DesingLine Puristic’

De Consumentenbond geeft aan dat sommige van deze hekjes de ‘duwen en trekken’-test niet doorkwamen. Bij die test wordt gesimuleerd dat een kindje aan het hekje rammelt. Bij andere hekjes braken er onderdelen af, werkte het beveiligingssysteem van de sluiting niet naar behoren of konden kindervingertjes bekneld raken.

Veilig

Bovengenoemde traphekjes kun je dus beter niet aanschaffen. Maar hoe zorg je dat jij wél een veilig traphekje in huis haalt? De belangrijkste tip van de Consumentenbond: check het hekje zelf in de winkel op de belangrijkste onderdelen: het slot, de openingen en de hoogte. We nemen het even met je door:

Het slot

Dit is het belangrijkste punt van je traphekje. Het slot moet met een hand bediend kunnen worden, test dit dus op het showroommodel in de winkel. Check altijd goed of het hekje goed in het slot is gevallen, dit kan door er even aan te schudden. Het beste is als je kunt voelen of horen (bijvoorbeeld door een klik) dat het slot goed dicht zit.

Sommige traphekjes hebben een ‘automatisch slot’ en vallen vanzelf dicht. Check dan altijd of dit ook zo is wanneer het hekje op een kleine kier staat.

De hoogte

VeiligheidNL adviseert een hoogte van 75 centimeter, en dan vooral bij kinderen groter dan 85 centimeter. In ieder geval moet de afstand tussen het punt waar een kind met een voet op het hekje kan staan en het hoogste punt minimaal 65 centimeter zitten, zodat je kind zich niet over het hekje kan trekken.

Tussendoor

Let op dat er geen spijlen of ruimtes groter dan 6,5 centimeter ontstaan. Hier kan een kind een heup doorheen wrikken. In het ergste geval kan je kind zelfs vast blijven zitten met het hoofd. Dit is makkelijk te testen in de winkel: een gebalde vuist mag niet tussen de spijlen van het traphekje passen.

Flexibele hekjes

De Consumentenbond raadt rolhekjes en hekjes met flexibel materiaal af, ondanks dat deze aan de Europese veiligheidsnorm kunnen voldoen. Die norm houdt namelijk geen rekening met flexibele materialen. Het textiel is vrijwel altijd gemakkelijk omhoog of omlaag te trekken: onveilig dus!

Scherpe stukken

Check het traphekje in de winkel altijd even op scherpe onderdelen, splinters of andere onafgewerkte punten. Je kunt met je hand langs het hele traphekje (en het ophangsysteem!) gaan om dit te testen.

Bron: Consumentenbond.nl

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.