Deze opvoedstijl blijkt schadelijk te zijn voor kinderen

28.05.2024 10:46
overbeschermd opvoeden Bron: Pexels

We kennen allemaal wel een helikopter- of curling-ouder. De kinderen van deze ouders krijgen dus niet snel te maken met beren op de weg, met een flinke uitdaging of een teleurstelling. Klinkt misschien relaxed voor de kids, maar overbeschermd opvoeden blijkt schadelijk te zijn voor kinderen.

De term helikopterouder verwijst naar het constant boven het hoofd hangen van het kind, figuurlijk dan, maar bijna letterlijk. Een ouder die alles probeert te overzien, die keuzes maakt voor het kind en die de weg als het ware vrij maakt. Curlingouders zijn vernoemd naar de sport curling, daarbij moeten spelers het ijs voor de steen schoonvegen. Beide termen staan voor ouders die de hun kinderen overbeschermd opvoeden.

Overbeschermd opvoeden leert een kind niets

Dit zijn bijvoorbeeld ouders die angstig zijn dat hun kind iets gebeurt en vervolgens alle autonomie van het kind wegnemen. De helikoptervader of -moeder lost alles op, nog voordat het kind iets merkt van een probleem. Het kind krijgt dan dus niet de kans om zelf met een oplossing te komen of te leren van een fout. Op de lange termijn kan overbeschermd opvoeden schadelijk zijn, blijkt uit onderzoek.

Overmatig complimenteren

Andere ouders die deze opvoedstijl hanteren, doen dit niet uit angst, maar vanuit hun eigen ego. Bij deze ouders staat hun kind boven alles en iedereen. Ze delen de hele dag door complimenten uit en staan vooral voor zelfwaardering van het kind, maar ook van zichzelf. Het kind kan eigenlijk niets fout doen, maar leert daar dus ook niets van.

Voorbeelden van overbeschermd opvoeden

Overbeschermd opvoeden kan zich uiten op verschillende manieren. In het algemeen houden de ouders de hele tijd toezicht op het kind op wat het doet en met wie het omgaat. Andere voorbeelden van overbeschermd opvoeden zijn:

  • Dingen verbieden uit angst dat er iets met je kind gebeurt
  • Dingen bepalen voor je kind, zoals welke vriendjes wel en niet mogen komen spelen
  • Elk probleem van je kind oplossen
  • Alles voor je kind tot in detail willen regelen
  • Je kind volgen via apps of telefoon
  • Keuzes maken voor je kind
  • Hoge verwachtingen hebben van je kind

Kenmerken bij kinderen van helikopterouders

Deze overbeschermde opvoedstijl van helikopter- of curlingouders is bewezen schadelijk voor kinderen op de lange, maar ook korte termijn. Zo is op de basisschool al merkbaar of een kind overbeschermd wordt opgevoed. Vaak zijn dit kinderen die sociaal teruggetrokken zijn. Ook kunnen ze angstig reageren en erg verlegen zijn. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat deze kinderen helikopterouders hebben, maar de kans is wel aanwezig.

De autonomie die zo belangrijk is voor een kind om te stimuleren, wordt in deze opvoedstijl overgenomen door de ouders. Dit zet behoorlijk wat druk op kinderen. Zoals het gevoel dat ze gecontroleerd worden. Verder kunnen kinderen die beschermd worden opgevoed zichzelf een beetje kwijtraken. Zo weet een kind bijvoorbeeld niet wat het leuk vindt om te doen, omdat dit soort dingen door de ouders bepaald wordt.

Door overbeschermd op te voeden hebben kinderen geen autonomie

Op de lange termijn leren kinderen niet omgaan met tegenslagen en dat kan zich uiten in faalangst, angsten (omdat ouders altijd waarschuwen voor gevaren), afhankelijkheid, want het kind leert niet om zelf keuzes te maken. Een gebrek aan autonomie kan leiden tot weinig zelfvertrouwen en kinderen die overbeschermd zijn opgevoed hebben nooit geleerd hoe ze zelf met moeilijke situaties om moeten gaan. 

Misschien zie je dingen hiervan terug bij jezelf in de opvoeding van je kind. Dat hoeft niet meteen slecht te zijn. Meestal zijn ouders ietwat overbeschermd naar hun kind. Af en toe is dat ook helemaal niet erg, want je manier van opvoeden kan met de dag anders zijn. Door bewust te zijn van je eigen, misschien te beschermende, manier van opvoeden kan je hier anders mee omgaan een volgende keer.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.