In het nieuwe jaar kan het zomaar zijn dat jouw situatie verandert. Je gaat meer verdienen, besluit juist minder te gaan werken, de kinderopvang wordt duurder of misschien is er ineens sprake van co-ouderschap. Zaken die allemaal van invloed kunnen zijn op de hoogte van je kinderopvangtoeslag. Belangrijk dus, om wijzigingen tijdig door te geven. In welke situaties je dat bijvoorbeeld moet doen? Dat lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Voorschot
Wist je dat de kinderopvangtoeslag die je maandelijks ontvangt een voorschot is? Dat betekent dat het gebaseerd is op hoe jouw situatie er dat jaar naar verwachting uitziet. Verandert er iets? Dan heeft dit invloed op de toeslag waar je maandelijks recht op hebt. Door je gegevens regelmatig te checken en veranderingen meteen door te geven via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag, ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig.
Lees verder onder de advertentie
Handige app
Wel zo makkelijk: met de app Kinderopvangtoeslag check je je gegevens snel en geef je veelvoorkomende wijzigingen meteen door. Zoals veranderingen in opvanguren, het uurtarief van de opvang of het inkomen van jou of je partner. Of als je kind naar een andere of nieuwe opvang gaat, of de opvang stopt.
Lees verder onder de advertentie
We zetten acht momenten waarop je jouw kinderopvangtoeslag moet checken en je gegevens moet aanpassen voor je op een rij:
1. Als je meer of minder gaat verdienen
Geef wijzigingen in het inkomen van jou of je toeslagpartner meteen door. Wisselend inkomen? Check dan elk kwartaal of je schatting nog klopt. Dan kun je je gegevens zo nodig op tijd aanpassen.
2. Als je werkloos wordt
Geef meteen door dat je geen baan meer hebt. Fijn: je hebt in elk geval nog drie maanden recht op kinderopvangtoeslag vanaf de dag dat je niet meer werkt. Check hier meteen even of je er na die drie maanden nog steeds recht op hebt.
Lees verder onder de advertentie
3. Als je kind meer of minder naar de opvang gaat
Geef wijzigingen in maandelijkse opvanguren altijd door. Is de verandering tijdelijk? Dan kun je gewoon een einddatum opgeven voor de gewijzigde gegevens. Daarna worden de oude uren automatisch weer teruggezet. Weet je nog geen einddatum? Geef dan zelf door wanneer er weer iets verandert.
Lees verder onder de advertentie
4. Als je kind niet meer naar de opvang gaat
Zet je kinderopvangtoeslag dan meteen stop, de uitbetaling wordt daardoor stopgezet.
5. Als je kind naar de BSO of een andere opvang gaat
Geef eerst aan welke opvang stopt. Vul vervolgens de gegevens uit het nieuwe contract in. Vul de nieuwe gegevens ook in als je kind bij dezelfde opvang of gastouder van de dagopvang naar de BSO gaat.
Lees verder onder de advertentie
6. Als het uurtarief van de opvangorganisatie verandert
Geef het nieuwe tarief door. Je vindt het nieuwe uurtarief meestal in het contract van jouw opvangorganisatie.
7. Als jij en je partner uit elkaar gaan
Dan heeft dat gevolgen voor je toeslagen. Elke situatie is anders dus check hier wat jij in jouw situatie allemaal moet regelen.
8. Kiezen jullie voor co-ouderschap?
Dan kun je hier bekijken wat je moet doen voor je toeslagen.
Meer weten?
Verandert er iets in je situatie? Geef wijzigingen meteen door via Mijn toeslagen op Toeslagen.nl of gebruik de app Kinderopvangtoeslag. Dan ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig. Meer weten? Ga naar toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Wat als je ontdekt dat het kindje dat je liefdevol in je armen wiegt genetisch niet van jou is? Dit overkwam twee koppels in Californië, nadat hun IVF-kliniek een gruwelijke fout had gemaakt: ze hadden elkaars embryo’s ingebracht gekregen.