Ook levenloos geboren kinderen mogen nu geregistreerd worden

19.09.2016 22:22

Heel goed nieuws van Kek Mama-columnist Roos Schlikker. Al sinds februari dit jaar vecht zij om doodgeboren kinderen te laten registreren in de gemeentelijke basisregistratie. Dat was tot nu toe niet mogelijk.

Het voelt alsof je kind geen bestaansrecht heeft, zei Roos Schlikker er in februari over. Zij verloor ruim zeven jaar geleden haar dochter Liv halverwege de zwangerschap. Het meisje kreeg geen geboorteakte, maar alleen een ‘akte levenloos geboren kind’.

Gisteravond zegden ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) toe dat dit gaat veranderen. Daar is wel een wetswijziging voor nodig, maar die komt er. De wet zal waarschijnlijk per maart 2017 van kracht zijn en geldt dan met terugwerkende kracht.

Roos is superblij met deze uitkomst. “Ik was heel erg verrast toen ik het nieuws hoorde. Ik schoot meteen vol, gek genoeg. Had van mezelf niet zo’n emotionele reactie verwacht, maar het raakte me heel erg. Ik ging er totaal niet vanuit dat ik ook voor mijn eigen Liv streed. Dacht dat ze toch niet aan de eisen zou voldoen. Maar de leeftijdsgrens is vervallen. Ook kindjes jonger dan 24 weken tellen nu mee. Mijn Liv dus ook. We mogen haar registreren. Daar kreeg ik wel natte ogen van.” 

De keuze om de wetswijziging met terugwerkende kracht in te laten gaan, was een extra verrassing. Roos: “Dit betekent dat ook ouders die dit lang geleden meemaakten recht hebben op registratie en zo voor de boeken hun geschiedenis compleet kunnen maken en hun kind dat altijd is ontkend bestaansrecht geven.”

Ook wij zijn heel erg blij met dit nieuws. Voor Roos, maar voor iedereen die haar kindje moet missen.